čtvrtek 21. listopadu 2019

Gallo nakupuje, Morava vítězná, Barolo nesází a nebojte se kocovin

E. & J. Gallo, největší vinařská firma v USA, si do portfolia pořídila jméno Pahlmeyer, jedno z ikonických amerických vinařství. Kdyby nic jiného, tak jejich Chardonnay můžete znát z legendární scény ve filmu Skandální odhalení (tohle si z filmu teda pamatuji já, trochu smutný…). Samotný Pahlmeyer vlastně vinařství tak úplně nemá, jejich vína vznikají v jednom z „custom crush“ zařízení, které shodou okolností vlastní také Gallo. Ale mají nějaké ty pěkné starší vinice. Ty ovšem nejsou součástí prodeje, byť jejich hrozno budou moct ze začátku ještě využít. Gallo opravdu kupuje jen brand, který dokázal sesbírat i nějaká ta stobodová hodnocení od Parkera. A vína bude ve výsledku dělat z úplně jiných hroznů. Má totiž nově přebytek kvalitních z prestižní polohy, viz hodně zajímavá analýza celé situace, ale žádnou dostatečně slavnou značku, kde by je mohl uplatnit. I takhle vypadá pozadí světa slavných vín. Trochu smutné. Terroir, kontinuita původu a tak… proč se s tím trápit.

Do kin, pravda zatím ve Francii, jde nový film především o Burgundsku – L’Âme du Vin. Duši vína budeme zkoumat v podniku z nejoblíbenějších u všech vinných nadšenců, jehož produkci bohužel většina nikdy neochutnala a už ani neochutná, Domaine de la Romanée-Conti. Snímek by se časem měl objevit i legálně na internetu a s anglickými titulky. Jako každá příležitost koukat na hezky natočené burgundské vinice se počítá, že jo :-)

Morava zase soutěžila na San Francisco International Wine and Spirits Competition, kde pravidelně slaví úspěchy. Tentokrát poslala 157 vín a nemalých 83 si přivezlo medaili. Letos je ten výsledek přeci jen o kus zajímavější v množství šampionů a v tom, že hned šest kategorií moravská vína vyhrála. „Vinařství Agropol Mikulov získalo titul šampiona za nejlepší polosladký Ryzlink a nejlepší Pinot Blanc v soutěži. B/V vinařství má také dva šampióny - navíc s jedním a tím samým vínem. Vyhrálo s vínem Müller Thurgau 2018 pozdní sběr kategorii suchých vín ostatních bílých odrůd i celkovou kategorii ostatních bílých odrůd. Marek Líbal se v San Franciscu stal šampionem již potřetí za sebou – letos s Ryzlinkem rýnským 2017. Vinselekt Michlovský má šampiona v kategorii nejlepší červené pozdní sběr za Agni 2007.Výsledky kdyžtak tady, pokud by někoho zajímala kompletní přehlídka vyhlašovaných šampionů

V rámci snah o kontrolu produkce se konsorcium producentů Barola dohodlo, že na tři roky pozastaví veškeré nové výsadby v oblasti. A pokud někdo přeci jen něco vysadí, bude muset víno deklasovat. Ale jak znám Itálii, tak tam se to vždycky nějak vyřeší. Se zákazem výsadeb a jeho porušováním mají bohaté zkušenosti. Je potřeba porušit předpisy v tak obrovské míře, že se zpětně prostě všechno zlegalizuje… :-)

Myslet na kocovinu její symptomy pravděpodobně jenom zhorší. Připravuji na téma kocovin a boje proti nim článek, ale určitě mne budou zajímat nějaké vstupy i od vás, já na ně totiž skoro vůbec netrpím. Možná díky tomu na ně nemyslím a… zpětná vazba!

Komentáře používají Disqus