pondělí 25. listopadu 2019

Mladé Beaujolais a příslib výborného ročníku

Minulý týden se opět otevírala mladá Beaujolais. V Praze bylo hned několik různých tematických ochutnávek, včetně pár s opravdu špičkovými víny oblasti. A dorazil osobně Jean-Etienne Chermette z Domaines Chermette (Domaine du Vissoux), představil rodinnou produkci a po půlnoci otevřel 6l láhev mladého vína. Bohužel o párty jsem si pouze četl a neúčastnil se, ale jako každý rok alespoň jejich mladé víno zakoupil a přes víkend vypil. Ročník 2019 byl poznamenám jarními mrazy, suchem, krupobitím a výsledky v různých apelacích se výrazně liší. V nejlepších případech půjde o poměrně koncentrovaná vína, zralá ale s dobrou kyselinou, s o něco vyšším alkoholem. A bude jich výrazně méně, polovina oproti bohatému loňskému ročníku a o čtvrtinu méně než je průměr předchozích pěti let. Každopádně pokračuje trend několika minulých let a stále stoupají exporty, především obliba kvalitních cru letí naprosto právem nahoru.

Letos jsem v AdVivum winebaru zakoupil Beaujolais primeur Origine Vieilles Vignes 2019 a totéž ve variantě Non filtré. Detaily o obou vínech najdete v loňském článku, odkud se také snadno proklikáte k dalším textům týkajícím se tohoto vinařství. Obě vína burgundská láhev, kovová záklopka a plastový Nomacorc. Klasika tmavší, hlubší barva do fialové. Čerstvé, na pomezí červeného a tmavé ovoce, s kořenitou linkou a pěknou kamenitostí. Suché, bezva kyseliny, plnější, moc pěkně postavené, krásná delší dochuť se sladkým jádrem červených peckovin. Po dvou dnech se postupně posunulo k „hotovějšímu“ projevu, o něco uhladilo a předvedlo krásný projev hodně nadprůměrného Beaujolais. Čisté, šťavnaté, ovocité, vyvážené, plnější, delší. Jako… co od mladého vína můžete chtít víc? Nefiltrovaná varianta působila od začátku o chloupek tmavší v barvě a vlastně i ve vůni, po otevření byla o něco zastřenější, hutnější a také jakoby „chlupatější“, ne tak přímočaře ovocná a s detaily okolo. V chuti působila dospělejším, zralejší dojmem, s lehkou zemitostí. Po dvou dnech se ale projev obou vín překvapivě hodně srovnal.

Jako bavilo mne to dost. Navíc vím, a ověřeno opět nedávno s ročníkem 2018, že ta vína úplně v klidu vydrží a dokonce i zrají, není nutné je vypít hned. Opět si lze jen povzdechnout, že kdyby takhle vypadala všechna „uspěchaná“ mladá vína, to by byla krása :-)

Komentáře používají Disqus