úterý 19. listopadu 2019

Franz Keller se skvělým Pinot Noir

Oblíbený winebar Bokovka má v nabídce i několik producentů, které si sami dovážejí. Jedním z nich je Franz Keller, slavné bádenské vinařství dnes už neoddělitelně spjaté s restaurací a starosvětskou „gastronomickou institucí“ Schwarzer Adler. Region Kaiserstuhl, obec Oberbergen, dominantně vulkanické půdy (bazalt a čediče se spraší na vrchu, sem tam vápenec), 60 hektarů včetně vinic ve špičkových Grosse Lage (ve VDP jsou, po jistém váhání, od roku 2014) vedených udržitelnějším způsobem na úzkých terasách, redukované sklizně, menší výnosy, před několika lety dokončené moderní gravitační ve svazích zapuštěné vinařství a 400 tisíc lahví ročně. Výraznější použití dřeva (velké, 350l i burgundské 228l sudy, primárně německé a rakouské dřevo), naprostá většina vín navíc prokvašených do sucha a produkce ubírající se spíše než k nejobvyklejším německým odrůdám, ryzlinku především, odrůdově i stylově směrem k Burgundsku a s významnou váhou na červené. „In Pinot we trust“, prostě :-)

Na úvod Riesling Brut 2015 s překvapivě výraznou aromatikou, k ovocnosti jablka a meruňky i bylinky, podběl. Suché, čisté, super výraznější kyseliny a uměřená dozáž, dobrá délka a pitelnost. Fajn bubliny.

Jedentag White 2018 je úplně základní bílé, odrůdově Pinot blanc, Müller-Thurgau a Sauvignon Blanc, připraveno čistě v nerezu. Čisté, voňavější, florálně krémové, lehce kvasnicové, suché, čisté, lehčí, uhlazenější mladé přímočaré pití.

Pinot Gris „Vom löss“ 2018 (VDP.Gutswein) je sprašový šeďák opět připravený čistě v nerezu. Čerstvé, čisté, s ovocností do hrušky a lehce chlebovou kůrkou, suché, s trochu upozaděnou kyselinou (pro mne příliš nízkou), žlutě a lehce exoticky ovocné, měkčí, zakulacené a uhlazené. Líbivější techničtější víno, myslím že by dobře fungovalo na lidi co chtějí něco „sladšího“, ale ve skutečnosti jim jen vadí výrazné kyseliny a zbytkový cukr nepotřebují.

Achkarrer Schlossberg GG Pinot Gris 2017 (VDP.Grosse Lage) je jejich top řada terroirových vín, selekce nejlepších hroznů prestižní polohy, školeno rok ve velkých sudech. Výrazné ve vůni, citrusová linka, lehce pikantní a herbální, s dost dominantním projevem dřeva. Suché, čisté, s výtečnou kyselinou, opět citrusové, delší. Rozhodně potřebuje čas, ale zajímavý kousek.

Franz Anton Chardonnay 2017 je z řady, ve které vybírají starší keře a kombinují několik různých poloh. Školeno osm měsíců v malých 228l sudech na jemných kalech. Čerstvé, kouřové, pikantní, citrus do grepu a slušně zakomponované dřevo. Suché, čisté, bezva kyseliny a šťavnatost, citrusové, delší, vyvážené, solidní moderní kousek pitelný už teď ale s potenciálem dobře zrát.

Oberrotweiler Kirchberg GG Chardonnay 2017 (VDP.Grosse Lage) zraje rok v 228l a 350l sudech a následně ještě půl roku, po smíšení sudů, na jemných kalech v nerezu. Čisté, mladé, citrusové, energické, v burgundském duchu, s na můj vkus trochu agresivnějším až čokoládovým projevem dřeva. Suché, čisté, výtečné ale ne ostré kyseliny, ovocné, perfektně udělané, s kouřovým a lehce karamelovým delším dozníváním. Efektní, aktuálně velmi mladé ale s obrovským potenciálem. Obecně mám ovšem raději vína, kde dřevo neleze tolik ani v mladičké podobě, ale toť můj pohled.

Oberbergener Bassgeige Pinot Noir 2017 (VDP.Erste Lage) je čistý pinot z basaltu a spraše školený v barrique sudech (třetí a čtvrté plnění). Čerstvé, mladičké, aktuálně lehce zaprděné a nutně potřebuje odvětrat, peckovinově především třešňově ovocné. Svěží, s bezva kyselinou, šťavnatě ovocné, vyvážené, dobře pitelné. Nic super složitého, ale hezký relativně lehkonohý pinot.

Kirchberg Pinot Noir 2017 (VDP.Grosse Lage) je ukázkou vulkanického pinotu ze špičkové polohy, školeno rok a půl v barrique sudech, z 60 % nových. Hlubší, bohatší, pocitově „teplejší“ ovocnost ale stále jasně čerstvě červená, více dřeva ovšem skvěle zakomponovaného, kouřovost, v chuti parádní výraznější kyseliny, vyvážené, strukturované, s jádrem šťavnaté třešňové ovocnosti, skvěle udělané, delší, seriózní. Nádherný, elegantní pinot na začátku své cesty. A to prý třeba Schlossberg je ještě o dost dál…

Komentáře používají Disqus