úterý 28. května 2019

Šestice ryzlinků od Wittmanna

Teprve loni jsem se tu poprvé zmiňoval o Weingut Wittmann, jedné ze špiček největší německé vinařství oblasti Rheinhessen. Již 15 generací rodinný podnik se „zkušenostmi více než 350 ročníků“ ve Westhofenu, ale jejich hvězda vystřelila vzhůru především v současném století. Již od osmdesátých let pracující v organice (od roku 1990 s certifikací) a od 2004 dokonce biodynamicky. Jsou členy VDP, Respekt a také Renaissance des Appellations. Důležitou součástí jejich úspěchu jsou výrazně vápencové vinice Aulerde, Kirchspiel, Brunnenhäuschen a Morstein. Na nedávné degustaci VinoVinoVino jsem měl možnost ochutnat sadu šesti ryzlinků, se dvěma třetinami výsadeb jejich nejčastější odrůdy, krásně demonstrujících důvody, proč je Wittmann pojmem.

Technicky „nic složitého“. Po krátké maceraci, obvykle do 24 hodin, mošt vylisovaný z hroznů jejich vlastních vinic proudí gravitací do sklepů vybudovaných v roce 1829, kde pomalu spontánně kvasí hezky do sucha. Sladká mají spíše výjimečně. Pracují s většími (1200 a 2400l) a obvykle starými sudy, nejstarší je z roku 1890, mají jich zhruba osmdesát a vyzrávají vždy jednotlivé parcely separátně. Vína vždy školí nějaký ten čas na kalech, top kousky téměř rok, část vína obvykle leží či kvasí i v nerezu. Produkce není úplně malá, z přibližně 25 hektarů vinic připravují nějakých 150 tisíc lahví.

2018 „100 Hügel“ Riesling trocken, tedy sto kopců, je jejich úplný základ a výjimka z pravidla vlastních hroznů, ty zde tvoří asi 2/5 a zbylá část pochází od bio certifikovaných pěstitelů z okolí. Ale i zde platí ruční sběr, spontánní fermentace a alespoň částečné použití velkých sudů. Světlá barva, čerstvá květinovo-citrusová mladistvá trochu reduktivnější aromatika, suché, čisté, lehce „muškátově“ mýdlové, s výbornou kyselinou, dobrá dálka, přímočaře snadno pitelně a osvěžující.

2018 „Estate“ Riesling trocken (VDP.Gutswein) je už stoprocentně vlastní hrozno z různých poloh především okolo Westhofenu. Světlá barva. Čerstvá, kouřovo-minerální, jemněji ovocná vůně. Kamenitost, citrusy, svěžest. Suché, štavnaté v chuti s parádní kyselinou, mladičké, energické, zábavné a přitom nepostrádá hloubku a něco komplexity a bude ještě krásně zrát.

2014 Westhofener Riesling Trocken (VDP.Ortswein) je kombinací mladší keřů z Grosse Lage Morstein a Brunnenhäuschen. Již nazrálejší v projevu, ovšem stále dominantně ovocné, citrusy a meruňky a bylinková linka. Suché, s bezvadnou kyselinou, dotyk cukru ale vyvážené, dobrá délka. Slušný kousek.

Následovala srovnávačka tří různých Grosse Lage ve vyloženě špičkovém (byť pravda pro tuto úroveň vín ještě poněkud mladém) ročníku 2015. Pro informace o jednotlivých polohách doporučuji opět jejich stránky. Každopádně ze tří představených poloh je to především Morstein (celkem asi 150 ha, ale jen 26.04 ha klasifikováno VDP pro Grosses Gewächs vína), s půdou tvořenou jílem a slínem nad vápencem a svažitostí 20 až 25 %, který je dnes mnohými považován za jednu z top poloh Německa. Wittmann zde vlastní několik hektarů na jihovýchodně situované parcele. Všechna vína jsou školena především ve velkých sudech.

2015 Aulerde Riesling GG hlubší barva, mladistvá jen minimálně nazrálá aromatika, žlutá ovocnost, citrus a dotyk bylinek. Suché, plnější, fantastické kyseliny a říznost, dlouhé, strukturované, minerální. Pro milovníky přísnějšího stylu, krásná věc.

2015 Kirchspiel Riesling GG ovocnější v projevu, zralé žluté ovoce a také příjemná květinová linka, od vůně působí méně přísně a „obleji“ než Aulerde, ale stále velmi svěže. Suché, šťavnaté, parádní kyseliny a struktura, delší, řízné, vyvážené, minerální, skvělý Riesling na začátku cesty.

2015 Morstein Riesling GG pocitově lahvově zralejší, s dotyky medu, i vyzrálejší hrozny. Kombinace citrusů, žlutého až tropického ovoce, krémovosti a minerality, bylinek do podbělu, hutnější ale zároveň svěží a energické. Suché, výrazné, šťavnaté, s parádní kyselinou a tou správnou přísností aniž by ztrácelo cokoliv na vyváženosti. Strukturované, minerální, dlouhé. Komplexní velký Riesling co už jde překvapivě dobře pít, ale půjde dále nahoru. V poznámkách mám „neplivatelně skvělé“, prostě podobné vzorky vám udržet si čistou hlavu na další vína zrovna nepomáhají :-)

Komentáře používají Disqus