čtvrtek 2. srpna 2018

Ochlazení několika ryzlinkovými hvězdami

wittmannNejsem zrovna velkým fandou tropických teplot, mnohem lépe snáším zimu. Každopádně mne aktuální klima postrčilo odhrnout tipy na pár ryzlinků, ze kterých jsem byl nedávno opravdu nadšen. Nejsou teda zrovna z kategorie „chlastání na žízeň ve vedru“, ale pozornost si zaslouží :-) A začneme u Weingut Wittmann a jeho GG Morstein 2016. Jsme tedy v oblasti Rheinhessen a u městečka Westhofen, s jednou z německých hvězd, navíc dlouhodobě pracujících v organice a také biodynamice. Spontánní fermentace a zrání ve starých sudech na kalech a takové ty věci. Morstein je v rámci oblasti trochu chladnější poloha, nijak strmá, navíc je to ryzlink ne z břidlice jak je typické třeba na Mosele, ale z relativně tenké vrstvy jílu a slínu nad vápencem. Víno je to zatím trochu sevřenější, koncentrované, s naprosto parádní kyselinou a strukturou, se zralým peckovým ovocem (meruňky, nektarinky) a zároveň florální linkou, minerální. Suché, skvěle postavené, dlouhé opět s minerálním až lehce slaným dozvukem. Bohaté, komplexní, nádherné víno na začátku své cesty. Bezesporu patří mezi ryzlinkovou špičku. I základní Riesling trocken 2017 byl parádní, krásně ovocný, šťavnatý, klasický. A stejně tak Westhofener Riesling 2016, směs z různých poloh okolo obce, již lehce zralejší, s aromatikou kombinující malvice a citrusy, koncentrovaný, s bezva kyselinami a šťavnatostí, minerální, delší. K nám dováží Vino Vino Vino a levný to není, no.

battenfeld-spanierI s druhým vinařstvím zůstaneme v oblasti Rheinhessen, ve sklence je BattenfeldSpanier Riesling Frauenberg GG 2016. O vinařství jsem se tu už zmiňoval v článku Posezení s ryzlinky z Rheinhessen a následně Degustace Kühling-Gillot a BattenfeldSpanier. Víno z tohohle svahu je sevřenější, citrusové, mladistvé, s dotyky medu a florální linkou. Zábavné, suché, čisté, přísnější v projevu s důraznou šťavnatostí, koncentrované, s decentní slaností v dlouhé dochuti. Krásné, strukturované víno. Ovšem podobně, ne-li více, mne bavil i jejich Riesling Am Schwarzen Herrgott GG 2016, z jedné z prý nejstarších vinic v Německu, na rozhraní Rheinhessen a Nahe. Mladičké, trochu pikantnější a lehce kořenité v projevu, citrusy, suché, šťavnaté, krásná kyselina a stavba, perfektní čistota, delší, nádherně pitelné. Mladé, ale s obrovským potenciálem a na cestě. Moc jsem si užil šťavnatý, florální, jemnější, krásně udělaný Mölsheim Riesling 2016. A stejně tak i Mölsheim Riesling 2013 „Late Release“, který pustili na trh až loni. Peckoviny (meruňky), nazrálejší, med, bylinky, hodně podbělu. Suché, čisté, bylinkové, s krásnou kyselinou a energií, podběl, jemnější, elegantní kousek. Tohle vinařství mi sedí. K nám dováží WeinOrt.

clemens-buschNo a když už jsme u špičkových mladých ryzlinků… Clemens Busch Marienburg GG 2016. Tentokrát jsme na Mosele, s tamním slavným biodynamickým producentem. Takže zase čisté vinice, fermentace spontánní typicky ve starších 1000l sudech, hodně omezené síření a tak. Tohle víno je nádherně čerstvé, aromaticky do malých žlutých peckovin a intenzivně citrusů, dominantně grep, dotyk medu a jemně kořenitá linka. Suché, koncentrované, výrazné a plnější, ovocné opět hlavně do citrusů, grep, bohaté, delší, s parádní kyselinou. Silný ale zároveň elegantní ryzlink, který má před sebou desítky let. Mňam! Dost jsem si užil srovnávačku Marienburg Riesling GG Rothenpfad 2015, Riesling Marienburg Fahrlay Réserve 2014 a Riesling Marienburg Fahrlay Terrassen 2013, všechno krásné komplexní klasické kousky. Bavil mne i typický příjemný Riesling Trocken vom Roten Schiefer 2016, vybalancovaný kousek s citrusy, malvicemi, bezva kyselinou, přístupný, krásně pitelný. Ale upřímně jsem si úplně nenašel cestu k Riesling 2016 (alter)native, což je nefiltrovaná nečiřená a jen minimálně sířená verze ryzlinku z vinice Marienburg, a stylově podobnému Riesling 16 LS trocken (LS jako low sulphur). Oxidativnější v projevu, alternativa i poměrně kalná, výraznější, super kyseliny, zábavné a všechno, ale… nevím, prostě se to míjí s mou představou dobré Mosely. Samo o sobě fajn pití, je to naprosto čisté (barvu neřeším), bez jakýchkoliv podivností, výborně udělané naturální víno. Ale komplexitu (a určitě ani potenciál zrání a schopnost dalšího rozvoje) jejich „běžněji“ (ale stále čistě a z biodynamických vinic etc.) připravených vín to prostě nemá.

Je mi líto, pokud někdo čekal nějaké tajné tipy a zásadní objevy, tentokrát šlo o staré známé co už mají docela jméno :-) Ale myslím, že jinak tu různých podivností a okrajových skoro neznámých záležitostí dostáváte dost.

Komentáře používají Disqus