středa 15. srpna 2018

Vavřinec z Čech s výhledem

ales-svatos-muveVína od Aleše Svatoše a jeho manželky Simony, Vinařství Porta Bohemica (web), s radostí ochutnávám a popíjím už dost dlouho (konkrétně od přehlídky Jiná vína v roce 2013), letos jsem jejich vína i rozléval na družstevním výletu do New Yorku a Montréalu. Ale, přes mnohaleté opakované sliby že brzy napravím, jsem se na jejich vinici a do sklepa ve Velkých Žernosekách zajel podívat až před pár týdny. Byl to moc fajn výlet s celou rodinou, na cestě z Žalhostic jsme omrkli i Radobýl, projeli se přívozem do Malých Žernosek a užili si horký letní den (byť s obavami hleděli na některé pouštně vyprahlé vinice). Děti se na chatě, kterou mají Svatošovi na vrcholu svahu s vinicí a skvělým výhledem do kraje, vykoupali ve staré plechové vaně. Rodič se zašel ochladit do sklepa. Prochutnali jsme aktuální produkci, probrali všechno možné nejen co se vína týče. A já odjížděl zase o něco jistější, že vína z Čech mají smysl a alespoň někde se vše ubírá dobrým směrem :-)

V podstatě mi chutnala všechna vína co jsme ten den degustovali či pili. Zasloužené pozornosti se dostává MÜVÉ 2017, což je kalnější svěží zábavná šumivka barvy čajové růže vytvořená z milerky (jméno je zkratka pro „müller perlivé“ a vlastně zároveň pro „milé“) v lahvi rozkvašené moštem z pinotu noir. Neodolal jsem a pár lahví vzal pro příští Družstvo na konci srpna. Jako tradičně je parádní i jejich tichý bílý Müller Thurgau 2017, víno čerstvé, lehčí, svěží, s moc fajn kyselinou a nevtíravou elegancí, lehce mandlový, skvěle pitelný. Existuje ve třech různých podobách. Dvakrát je to nerez, jednou z dřívější a podruhé z lehce pozdější sklizně. Nechápu jak je to možné, ale ta rannější je uhlazenější a o trochu měkčí, pozdější působí živějším říznějším dojmem, čekal bych to přesně naopak. Třetí varianta pak přidává školení ve 400l použitém francouzském dubovém sudu a v projevu je dřevo jasně znát, celek je o něco krémovější, voňavější, zajímavé je to. Osobně mi nejvíce sedí druhá sklizeň a čistě z nerezu :-)

porta-bohemica-korekporta-bohemica-vinice

Dost povedený je čerstvý, přísnější, pěkně postavený serióznější bílý Charpin 2016, s jasně patrným zatím trochu syrovějším dřevem. Líbí se mi Tramín Orange 2017, čerstvá vybalancovaná voňavější macerovaná klasika, i totéž v ročníku 2016 s hodně expresivní aromatikou, bylinkami a čajovou růží, s až mentolovou linkou, bezva kyselinami, nějakou tou svíravostí a fajn délkou. Výborná je i mladá, čistá, svěží, pěkně postavená a lehce do perníku ve vůní jdou večerka, Veltlínské červené rané. Ve sklepě či v lahvi mají vícero různých ročníků Pinot Noir, ročník 2015 teď v podeji nabízí již nazrálejší, poměrně voňavé červené, peckovinové, s dobře zakomponovaným dřevem, svíravější, s pěknou kyselinou a dobrou stavbou, se sladším delším peckovinovým dozvukem. Všechna vína spojuje relativní lehkost, aniž by jim chyběla váha. Prostě tak správně nepřezrále akorát, to Čechy umí (když je schopný vinař).

porta-bohemica-saint-laurent-2017Vůbec nejvíce, dokonce více než milerka, mne ovšem oslovil St. Laurent 2017, tedy staré dobré Svatovavřinecké. Už jsem se i zmiňoval na Instagramu. Není to ale vůbec poprvé, nadšeně jsem se tu rozepisoval o ročníku 2014, jen okrajově se zmínil o 2015 a překvapivě vůbec nic nenapsal o výtečné 2016. Nejnovější ročník má dost tmavou barvu, tón do fialové, ale nic hutného. Víno je to krásně čerstvé, živé a energické, s vůni peckovin do švestek, zralých hroznů, jemně kořenité, zábavné. Suché, šťavnaté, lehkonohé, nádherně ryze ovocné, čisté, s dobrou délkou, dokonalené pitelné. Zábavné, poctivé, bez kravin okolo, hrdé na to čím je a nic nepředstírající… tak nějak jako vinař, po pravdě. Je to přesně ten typ červeného, které bych dokázal pít furt a stále dokola. Ale to by byla pro vás, respektive diverzitu příspěvků zde na blogu, asi trochu škoda :-)

porta-bohemica-sudyporta-bohemica-vyhled

Komentáře používají Disqus