pátek 3. srpna 2018

Juhfark, Vin Jaune a La Degu

somloi-vandor-juhfark-2016Nedávno jsem se tu zmiňoval o vinařství Somlói Vándor a jedné jejich specialitce, dnes se ovšem podíváme na mladou klasiku, Juhfark 2016. Tradiční odrůda Somló, spontánně fermentovaná ve dřevě a školená půl roku v 5hl sudu. Víno úplně suché a s alkoholem jen 11.5%, tedy na oblast docela málo. Láhev pistole se šroubovým uzávěrem. Citronová žlutá barva. Čerstvé, čisté, svěží, jemnější ovocnost (bělomasé broskve a dotyk grepu) a železitě minerálková linka. Suché, velmi fajn kyseliny a šťavnatost, lehkonohé, lehce svíravé, s trochu grepu a slanosti v dochuti. Sympatické, charakterní bílé, vzhledem k odrůdě překvapivě přístupné již nyní. Dováží Vinorum a chtějí po lahvi 350 Kč.

arlay-vin-jaune-2000Co pít k vepřové krkovici s křenem a liškami? Ano, přivolávám podzim :-) Château d’Arlay Vin Jaune 2000 je krásnou ukázkou legendárního vína odrůdy Savagnin z Jury v již nazrávající podobě. Velký ročník, lahvováno v roce 2007 po nezbytné době pod kvasinkovým závojem v nedolitých sudech. Klasická výrazná aromatika, zralá, oříšková, se sušenou šunkou a slaností, vrstevnatá, s tóny sušeného ovoce, medová. Koncentrované ale zároveň elegantní, parádně dlouhé, vyvážené, oříškové, komplexní velké víno. Se kterým prostě chcete sedět postupně několik večerů, s oblíbenou knížkou, a hrát si s ním ve sklence. Velké víno.

Nedávno bylo ve speciální nabídce „z archivů hraběte Alaina de Laguiche“ dovozce Jiřího Matějky, ale já chutnal na večeři v restauraci La Degustation, kde bylo právě součástí vinného párování k v úvodu zmíněnému pokrmu. Což kvituji, protože podobná kategorie vín nebývá v párování úplně zvykem (stejně jako zdaleka ne vždy dostanete skvělé pěstitelské Champagne nebo docela unikátní suchý Furmint z Tokaje, ale z podstatné části jedou, k našim tradičním surovinám logicky, poctivou Moravu), bývají spíš v „příplatkových verzích“ :-) A fungovalo moc pěkně. Každopádně La Degu je ve skvělé formě, před dvěma lety jsem byl trochu na rozpacích, ale tentokrát odcházel dost nadšený. Ano, cena ze menu je… inu za podobné peníze si dáte degustační menu i v některých dvou a tříhvězdách a u největších světových hvězd. Ale co už, k moři nejedeme… :-)

la-degu

Komentáře používají Disqus