pátek 17. srpna 2018

Metalická vína, alkohol a lidstvo, pančování a kontaminace vína penězi

mavamTakhle při pátku (a pro mne před dovolenou a úprkem do chladivých šumavských lesů, konečně!) trocha čtení a novinek ze světa vína. A začneme zvesela, tak trochu. Možná si ještě vzpomínáte na jednu nedávnou vinnou novinku – modré víno. Získalo docela rychle na popularitě (a v mezičase se ukázalo, že ne každé má podezřelou barvu jen z přírodních pigmentů z révy) a vlastně si ji stále udržuje. Ovšem inovovat je třeba a tak přivítejte MAVAM, vinný nápoj s metalickými efekty. Toho dosahuje použitím perleťového potravinářského pigmentu, protože je přeci fajn do sebe cpát kupu dalších zbytečných látek %-) Stejně jako modrásek pochází různé varianty Mavam ze Španělska, které je momentálně zdrojem jak jedněch z vůbec nejzajímavějších a poměrem ceny a kvality nejlepších vín i výrazného hnutí naturální produkce, tak i podobných kravin. Na druhou stranu… vezměte nějaké ty základní hrozny z průmyslové produkce, cukr, vodu, potravinářské barvivo a trochu perleti a pak sedmičku výsledku prodávejte za skoro čtyři stovky, to zní jako super byznys plán. Ti, co za 15€ prodávají 10+ let vyzrávanou cavu z poctivé ekologické produkce, si nejspíš rvou vlasy. No nic. Každopádně jestli teď v každém slušném ryzlinku a pinotu neuvidím trochu metalického efektu, tak už mne nezajímá! %-)

Už i na Novinkách se píší o studii, podle které jsou abstinenti více ohrožení demencí. Jestli to nebude tím, že pijáci umřou dřív, než se u nich demence stačí rozvinout :-) Ne, nechci to zlehčovat. Jako o rozumném množství se tam mluví o dvojce denně. Což je… dost málo. O něco poutavější článek vyšel ve Financial Times, tématem je „Proč je alkohol tajemstvím úspěchu lidstva“, jakým způsobem se podílel a stále podílí na rozvoji a přežití našeho živočišného druhu. Velmi doporučuji k přečtení. Ostatně i o demenci je tam řeč a naznačené souvislosti hodně zajímavé.

Po nějaké době jsem zase otevřel Potraviny na pranýři, abych se mrknul, jak novela zákona zatočila s pančovanými a jinak problematickými víny. A vida! Je to lepší, už nejsou v KEG sudech, ale v bag-in-boxech :-) Tematicky klasika – syntetická aromata, hromada přidané vody (a cukru či rovnou alkoholu kdo ví jakého původu), vína ze zahraničí vydávaná za domácí. Ale je toho míň, to zas jo. Jinak k tématu plastových pytlů místo sudů něco zde. Bohužel zatím nebylo žádné video s mořskou želvou s pytlem nataženým na hlavě, podobně jako to odporné s brčkem vytahovaným ubohé želvě z nosu, takže se to zatím nikam nepohne.

Andrew Jefford opět napsal výborný sloupek, tentokrát se zamýšlí nad nejhorší kontaminací vína (horší než síra) současnosti, penězi. Dovolím si zde přeložit závěrečný odstavec, který ve mně hodně rezonuje, ale prosím mrkněte se na celý článek. „Peníze znamenají, že velká vína jsou ochutnávána jako rituál, zbožně a nespontánně, coby akt uctívání. Takové víno se stalo (a ostatně je tak i někdy popisováno) „neskutečným“. Už to nejsou otevřená setkání v dobré víře, jejich schopnost překvapit, přinést porozumění a osvětu byla podkopána a omezena. V tomto smyslu kontaminace vína penězi dokonce ochuzuje možnost nejlepší vína světa pochopit a ocenit.

Komentáře používají Disqus