pátek 31. května 2019

Vavřinec a dva ročníky šťavnatého Ryzlinku

Otevřel jsem nedávno St. Laurent 2015 z Burgenlandu od Judith Beck, biodynamické červené výborného ročníku primárně z vinice Schafleiten školené zhruba rok v použitých barrique sudech. Mám vína od Judith obecně rád a její Vavřinec jsem v minulosti opakovaně ocenil coby špičkové pití, takže očekávání byla velká. A v poznámkách se krásně ukazují limity veškerého hodnocení vína. Láhev burgundská, silná kovová záklopka a kvalitní, sic do poloviny prosáklý, celokorek. Pěkná rubínová barva. Na úvod hodně čerstvé, od vůně šťavnaté, trochu moruše, lehce káva, decentně zelená linka. V chuti suché, šťavnaté, až překvapivě lehkonohé, hodně kyselin, již lehce nazrálé a o dost jednodušší, než si tohle víno pamatuji. Takže vlastně zklamání. Víno jsem preventivně založil na druhý den a raději otevřel něco jiného. Druhý den o něco lepší, ale stále vzdáleno dřívějším zkušenostem. Ke zbytku vína jsem se dostal za tři dny a… najednou to tam bylo všechno! Pěkná vyvážená tmavší ovocnost, kouřové tóny a výrazně vrstevnatější chuť, šťavnatá lehčí ale skvěle vyvážená chuť, pitelnost, zábavnost… a přitom někde na degustaci bych to nejspíš přešel bez většího zájmu. Víno, a obzvláště tyhle poctivě udělané věci, žije. A je třeba mu věnovat čas a prostor :)

Jak vysvitlo sluníčko a oteplilo se, hned jsem v našem podkrovním krematoriu dostal chuť na osvěžující suchý ryzlink. Volba padla na certifikovaně bio Corvers-Kauter 2016 Oestricher Lenchen Riesling trocken, takže jsme v Rheingau a na trati u obce, kde vinařství sídlí. Láhev klasická pistole a šroubový uzávěr. Světlejší citronová barva. Čerstvá, slinosbíhavá vůně, s pěknou linkou citrusů (citron, grep) a zralého žlutého ovoce, výrazná kouřově minerální linka, ryzí precizní bezva ryzlink. Postupem času pečený citron a dotyk petroleje. Suché, čisté, šťavnatě ovocné, středně plné ale poměrně lehkonohé, svěží, vyvážené, perfektně snadno pitelné víno. Nic vyloženě komplexního, ale zároveň dostatečně zajímavé a zábavné na celý večer. Teda tu první hodinu, než ho vypijete :-) Za 249 Kč u Vinonauta výborný nákup, čekal jsem jednodušší pití!

Po dvou sklenkách jsem, a není to samozřejmě ale čistě vědecká záležitost a touha zkoumat společné znaky terroir a takové ty věci, otevřel i mladší ročník téhož vína. Corvers-Kauter 2017 Oestricher Lenchen Riesling trocken mezi ročníky změnil šroubový uzávěr, vršek je nově v bronzové barvě:-) Světlejší citronová barva. Čerstvé, o něco méně „přísná“ vůně, s větším důrazem na žlutou a citrusovou ovocnost a jakoby i zralejší plody. Suché, čisté, šťavnaté, s pěknou kyselinou a ovocností, vyvážené, krásně pitelné. Ale dobrovolně přiznávám, že šestnáctka mne bavila víc. Druhý den ovšem tohle víno rozkvetlo, ve vůni se objevila ona kouřová mineralita a i chuť jakoby lehce zpřísněla :-) Bezva pití. Mimochodem tohle vinařství loni převzalo patnáct hektarů fajn tratí od končícího podniku Langwerth von Simmern z Eltvillu a bude mít tak v nabídce i nové zajímavé terroir. Se těším!

Komentáře používají Disqus