 Do téhle restaurace jsem se těšil hodně dlouho, vlastně od chvíle co jsem ochutnal první chod v jejím sesterské podniku v Kodani. Jídlem byl pivní chleba s našlehaným máslem z ostrova Bornholm, párovaný s naprosto suchým parádním pěstitelským šampaňským. V podstatě dokonalé, každá část sama o sobě o celé dohromady. V ten moment jsem věděl, že chci na Bornholm a do původního tamního Kadeau (web). Jak málo stačí :-) Trvalo to nějakých šest let, než se konečně zadařilo. Kodaňské Kadeau se mezitím přestěhovalo a získalo druhou hvězdu, původní podnik si drží jednu, ale po pravdě tohle fakt není důležité. Funguje jen v sezóně, od druhé poloviny dubna do září, naše návštěva bylo vlastně úplně na začátku nové sezóny, třetí
Do téhle restaurace jsem se těšil hodně dlouho, vlastně od chvíle co jsem ochutnal první chod v jejím sesterské podniku v Kodani. Jídlem byl pivní chleba s našlehaným máslem z ostrova Bornholm, párovaný s naprosto suchým parádním pěstitelským šampaňským. V podstatě dokonalé, každá část sama o sobě o celé dohromady. V ten moment jsem věděl, že chci na Bornholm a do původního tamního Kadeau (web). Jak málo stačí :-) Trvalo to nějakých šest let, než se konečně zadařilo. Kodaňské Kadeau se mezitím přestěhovalo a získalo druhou hvězdu, původní podnik si drží jednu, ale po pravdě tohle fakt není důležité. Funguje jen v sezóně, od druhé poloviny dubna do září, naše návštěva bylo vlastně úplně na začátku nové sezóny, třetí

Nemáme auto a neřídíme, takže do restaurace jsme jeli autobusem. Přesně řečeno jsme vystoupili na křižovatce poblíž obce Pedersker (a jen pár desítek metrů od vinařství, které překvapivě krom rybízu zpracovává i místní hrozny) a čekalo nás dva a půl kilometru pěšky. Nelituji, bylo to krásná cesta často mezi stromy a jen s letními chatkami skrytými kus od cesty. Po nějaké době se na obzoru vynořila dánská vlajka a s každým dalším krokem bylo vidět víc. Moře a nad svahu nad ním kiosek / šatny. Alespoň takový je první dojem. Převlékárna na pobřeží a podnik s okýnkem a posezením s výhledem, kde vám prodají studené pití, zmrzlinu a možná i něco rychlého k snědku. Zdání klame, je to Kadeau.

Nekomplikované posezení uvnitř, v našem případě u stolečku přímo u okna a s perfektním výhledem. Pohled na menu prozradil, že nás v rámci degustačního menu (a nic jiného tu nemají, ovšem u stolu vedle bez problémů vše upravili pro těhotnou strávnici, dostala alternativu syrových mořských potvor a tak) čeká sedmnáct chodů. Dle popisu jsem čekal, že některé přijdou dohromady, na stole budou 2-3 menší jídla. Ale ne, každý chod byl servírován zvlášť, každý s plnou péčí. Servis byl skvělý, pozorný ale nevlezlý, komunikace velmi uvolněná a pohodová. Dali jsme si na úvod nealkoholické místní pivo a povedený cider a těšili se na první chod…

A ten definoval styl dokonale. Kadeau pracuje s ostrovními produkty, ať už divokými nebo pěstovanými. Nakládají, suší, zpracovávají i čerstvé. Kuchyně je lokální pokud jde o suroviny, ale s inspiracemi ze světa jakmile se bavíme o postupech, technikách a kombinacích. Jídla vypadají mnohdy jednoduše, i docela rustikálně, a klamou zdánlivou jednoduchostí. Vypadá to, že na talíři prostě leží pár listů kapusty a jeden kopřivový, a leckdo by to mohl brát, že si z vás trochu střílejí. Jenže některé ty listy jsou už letošní, jiný sušený a znovu hydratovaný loňský. Každý je připraven jinou technikou, může být ogrilovaný nebo jen blanšírovaný. Některý jen potřený fantastickým místním máslem, další zase napuštěný redukcí z jedné baltské mušle. Každý ten list chutná naprosto jinak, má jinou strukturu, působí odlišně na skus.

Vlastně jsem tam za celou dobu měl jediný chod, směs syrových mušlí a dalších potvor se salátkem z tužebníku, semínky řepky a nakládanou zeleninou, který jsem považoval za chuťově jen fakt zajímavý a zvláštní, ale chuťově jako příliš velkou výzvu. Všechno ostatní, ať už to bylo cokoliv a vypadalo jakkoliv, od mravenců přes fermentovaný chřest po různě nakládané a upravené borovicové šišky v dezertu, chutnalo skvěle. Nešlo jen o akademické cvičení na téma co vše lze zpracovat do jedlé podoby, na prvním místě prostě byla výborná chuť. Ať už pracovali s bylinkami a květy nebo kusem špeku, vždy to bylo vyvážené, zajímavé, zábavné. U nejednoho chodu jsem se přistihl, že bych toho nejraději měl pořádnou velkou porci, nejspíš by snadno fungovalo i jako velké samostatné jídlo. Obecně byla ta jídla relativně lehká a spíš stavěla na svěžích chutích, ale našel se i pořádný kus „řízku“, holt mají v týmu kuchařů i nějaké rakušáky a inspiraci čerpají leckde :-) Ale šlo o výjimku, na velké kusy masa si tu nehrají.

Během večera postupně zapadlo slunce a obzor měnil barvu, na každé straně byla jiná, navíc vycházející měsíc byl několik desítek minut zbarven do ruda a všemu dodával ještě ulítlejší atmosféru. Když vyjdete ven, tak vás výhled prostě přiková, takhle v dubnu zažene dovnitř až chlad. A že se ven dostanete, záchody jsou totiž v kabinkách za restaurací.

Vinné párování stavělo na evropských vínech především z „naturální“ scény, minimálně organika bylo vše, ale oproti zážitku třeba z momentálně extrémně populárního Amass v Kodani byla zvolena menší divočina a vína myslím snadno akceptovatelná i konzumenty zvyklými na konvenčnější vína (čímž myslím tu skupinu, co u restaurace v písku parkovala Bentley a Lamborghini, ale možná jim křivdím :-). Jednotlivé lahve jsou na fotkách, ani zde nebyl slabý článek a užil jsem si vše. Kombinace s jídlem, někdy jedno víno k chodu ale častěji ke dvěma či třem, fungovala dobře.

Pro mne šlo, především jídlem ale samozřejmě vše ostatní okolo se na fantastickém dojmu podílelo měrou nemalou, o nejlepší restaurační zážitek od návštěvy Kikunoi před osmi lety v Japonsku. Což je jeden z tamních top podniků a mišelinská tříhvězda. Od té doby jsem byl v pár podnicích považovaných za světovou špičku, ve dvou i tříhvězdách a dalších vyhlášených restauracích. Ale z bornholmského Kadeau odcházel spokojenější než ze kterékoliv z nich. 
 
 
