úterý 14. května 2019

Nachmeleno, alkoholově zreformováno a bublinově erodováno

Několik „zásadních“ zpráv ze světa vína. V roce 2020 se prestižní mezinárodní soutěž vín Concours Mondial de Bruxelles přesune s hodnocením na Moravu. Soutěž je to putovní, pravidelně se odehrává v různých vinařských zemích, při troše štěstí konání u nás místní vinařství trochu zviditelní. Nebo alespoň více než tři stovky hodnotitelů pozná krásy Brna :-) Mohou jim rovnou také představit výsledek dvouletého bádání vinařství VINIUM Velké Pavlovice, které přišlo s nachmeleným Chardonnay. Spojte průmyslové cháčko s vodou, cukrem, chmelovými peletami a isoextrakty, dosypte kyselinu, stabilizujte arabskou gumou a zakonzervujte sorbanem draselným, dosyťte oxidem uhličitým a máte nový trendy produkt. Zhruba čtyři pětky za třetinku v supermarketech. Já myslím, že přesně tímhle směrem by se mělo Vinium ubírat! Asi furt lepší přiznaně podobný výrobek, než jejich flašky s víny z Maďarska na první pohled předstírající původ na Moravě.

V Irsku se chlastá. Hodně. Nyní přichází zásadní a dost drastická alkoholová reforma. Velké omezení reklamy (na veškeré veřejné dopravě včetně jejích stanic, v kinech, v určité vzdálenosti od škol etc., postupně kompletně na sportovištích a místech, kde se mohou vyskytnout nezletilí), zdravotní varování na lahvích, povinná minimální cena za jednotku alkoholu a také oddělení alkoholu od jiných produktů v obchodech. Trošku jiný přístup než u nás, kde se prostě navrhne vyšší zdanění destilátů, navýšení spotřební daně z litru lihu. A boj za méně vychlastané Čechy tak neřeší, v jaké formě do sebe většina obyvatel alkohol dostává. Narychlo jsem to přepočetl a v ČR vychází zhruba tak, že z destilátů a vína je to podobně (2-2.5l / rok), v pivu ovšem zkonzumujeme tak trojnásobek. Skoro by mi dávalo větší smysl (a teď se na mne vinaři a pivovarníci nezlobte), pokud se tedy bavíme o zdravotních důvodech navýšení daní z alkoholu, aby byl poplatek odváděn z každého alkoholického nápoje a dle přepočítaného obsahu čistého alkoholu. Menší zdravotní závadnost (či dokonce prospěšnost) dvojky vína oproti panáku kvalitního destilátu je totiž pěkně sporné téma. Ale nic takového se nejspíš nestane, místo toho se pravidelně objevují populistická prohlášení o možnosti snížení DPH na pivo…

Prosecco je hlavní příčinou půdní eroze v Itálii. Alespoň to ve studii tvrdí tým agronomů a geografů z Padovské univerzity. Něco mi říká, že eroze zatravněných vinic a ploch vedených v organickém režimu bude o něco menší. Jenže to by bylo méně průmyslových levných bublinek…

Komentáře používají Disqus