čtvrtek 16. května 2019

Špalkův Ryzlink a Rioja lákající architekturou

Před rokem mne dost potěšil vývoj Vinařství Špalek a i od té doby jsem chutnal pár povedených kousků. Naposledy pak otevřel Špalek Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017 polosuchý (web) z viniční trati Kraví hora. Víno je to sice polosuché, cukru je tam něco přes osm gramů, ale osmi se blíží i kyseliny. Takže de iure by ho mohl vinař označit coby suché, ale polosuché je určitě přesnější popis. Láhev flétna se šroubovým uzávěrem. Citronová barva, až lehce perlička na úvod. Čistá, z počátku sevřenější vůně a vínu dobře posloužilo rozdýchání. Po kterém se otevřelo do příjemného mixu florálních aromat a ovocnosti do meruňky. V chuti znatelný cukr držený na uzdě výbornou kyselinou, je to ryzlink spíše plnější, poměrně výrazný, opět s ovocností do meruňky a květinovými projevy, s lehkou „muškátovou“ mýdlovostí, delší, chutný. Mají i suchou variantu z velkého sudu, musím vyzkoušet. Láhev stojí nějakých 250 kaček. Jinak vinohrad je v certifikovaném bio, což je věc, kterou bych rád viděl častěji i u dalších našich vinařů, obzvláště těch z naturální scény.

V rámci tematického akčního setu mi doma skončila láhev Ysios Rioja Reserva 2011 (web), tedy červeného z vinařství dobře známého díky megalomanskému sídlu, budově s nezaměnitelnou siluetou (ostatně ji mají i na vinětě) vyskytující se prakticky ve všech novějších přehledech na téma vinařské architektury. Vinařská budova vznikla ve spolupráci se Santiagem Calatravou a poněkud zastiňuje to nejdůležitější, že Ysios má také přes sedmdesát hektarů vinic v oblasti Rioja Alavesa, prakticky všech jejích částech, včetně špičkových poloh a extrémně starých keřů, byť průměr je „jen“ nějakých 35 let. „Papírově“ pracují jen s odrůdou Tempranillo, ale ve starých výsadbách se do toho ledaskdy připlete i něco dalšího, včetně bílé Viury. Pracují primárně se sudy z francouzského dubu. Jejich základní Reserva kvasí za kontrolované teploty v nerezu, následně zraje 22 měsíců v sudech, nové tak z poloviny.

Víno je v bordó lahvi s protáhlejším hrdlem, s kovovou záklopkou a celokorkem. Barva tmavší, již lehce nazrálá. První dojem je tzv. „dřevák“, dominují sudy. Ale postupně se samozřejmě přidají i hrozny :-) Projev je výrazný, spíše tmavě ovocný směrem borůvky, lesní plody obecně, švestky, až do marmelád a likérů. Pryskyřičný a balsamikový tón, toastované dřevo. Suché, s dobrou kyselinou, plnější, teplo vyššího alkoholu je tam znát, již jevící známky nazrávání ale stále s dost výraznými jemnozrnnými tříslovinami. Koncentrované, se sladkostí tmavého ovoce a dřeva, čokoláda a něco kořenitosti. Efektní, byť za mne trochu šablonovitá věc. Vinařství dnes spadá pod Pernod-Ricard, za flašku si účtují nějakých 30€. Což je docela dost a sám bych tyhle peníze příště investoval asi trochu jinak :-)

Komentáře používají Disqus