pondělí 20. května 2019

První seznámení s vinařstvím Sklep 58

O víkendu jsem měl možnost projet si produkci pavlovského vinařství Sklep Padesatosm (web), malého projektu Filipa a Jakuba, dvou mladých absolventů zahradnické fakulty v Lednici. Vína jsem degustoval (a s chutí v množství výrazně větším než ochutnávkové porce následně i pil) v rámci povedeného degustačního menu Ondřeje Moliny (web, nadaný mladý kuchař, o kterém určitě ještě uslyšíme) v táborském Thiru. Nebral jsem to dvakrát vědecky a poznámky jsou spíše dojmy z konzumace vín v „sociálním módu“ s přáteli, ne ze soustředěné degustace pro vědecké účely :-) Což je možná vlastně i lepší, takhle by se víno mělo pít především.

Vinaři se rozhodli jít „naturálním“ směrem, bez aditiv krom občasného síření, se spontánní fermentací, bez filtrace, za použití především dubových sudů (s mikrošaržemi ze skla a podobně, jak už to bývá). S delšími maceracemi i bílých hroznů i nějakou tou obligátní kvevri :-) Což samozřejmě znamená, že hrozny musí být čisté a v ideální kondici. Bohužel nemají vlastní vinice ani plnou kontrolu nad jejich pěstováním, teď pracovali třeba s bio hrozny z vinic od Vlastimila Peřiny nebo Abrlových. Zaznamenal jsem viniční tratě Ve Starých (Lednice), Slunný vrch (Pavlov) nebo Na výslunní (Hustopeče). Ale dlouhodobě by to samozřejmě muselo fungovat jinak. Z výsledných vín jsem měl každopádně pocit, že vědí, co dělají. Jsou tam vidět znalosti i talent, všechna vína byla čistá a úplně bez problémů. Navíc mají dost povedené viněty, jak „punkové“ kousky tak běžné varianty.

Bavil mne výrazně perlivý, čerstvý, energický výtečně pitelný pét nat z muškátu. Lehce macerovaný vlašák 2018 byl voňavý, vyvážený, příjemně postavený, nic složitého ale hodně fajn. Macerovaný 2018 muškát tmavě kalně oranžový, intenzivní, s bezva kyselinou, opět vyvážené a dobře pitelné. André 2017 mladistvé, šťavnaté ovocné, trochu svíravé, s výraznější kyselinou a nějakými těmi tříslovinami, dobře postavený. Nic hutného, výborná pitelnost, zábavné, charakterní červené. Laurot 2017 (varianta sud z bednářství Cadus, ještě mají druhou šarži ze sudu Tonnellerie Sylvain) tmavý, čerstvý, výrazně ovocně-kořenitý, plnější a důrazný, s bezva kyselinou, čistý, zábavný. André 2016 lehkonohé, spíše červeně ovocné, peckovinové, stálé čerstvé, velmi chutné. Sudový vzorek Veltlínské zelené 2018 světlejší, herbální, živé, mladé, s fajn tříslovinami, již nyní docela vybalancované, zajímavé víno. Ryzlink rýnský 2018 kvevri taktéž ještě nehotová ale parádní záležitost, s intenzivní oranžovou barvou, voňavé, suché, šťavnaté, vyvážené, s pěknou zapadající tříslovinou. Dost povedený kousek a za mne top víno. Společně s červenými, která mi stylově hodně sedí. Tohle vinařství budu sledovat dál :-)

Komentáře používají Disqus