středa 18. ledna 2017

Milá Pesecká leánka a dvakrát „bohémka“

Pivnica-Čajkov-Pesecká-leánka-2015Mám čím dál větší pocit, že se svět nějak vrací do temnějších a nesnášenlivějších časů. Doma ve sklenkách se snažíme dávat prostor širokému spektru míst původu, odrůd, stylů zpracování a tak. Typický vinný „sluníčkář“ a „vítač“, prostě :-) Pivnica Čajkov Pesecká leánka 2015 z vinohradu Debertcha & Kruhe je další z vulkanických slovenských vín, které se u mne objevilo na přechutnání. Kvašeno spontánně, šest měsíců na kalech, lahvováno pod aglomerovaný korek do protáhlé čiré lahve. Nijak tmavá, matnější žlutá do slámové. Čistá vůně, květinovo-ovocná, s poměrně netradiční linkou připomínající jahody, respektive jahodový bonbón (měl to i předchozí ročník, jako by to bylo štrejchnuté nějakým hybridem). Suché, čisté, poměrně lehkonohé v chuti, projev dost kopíruje vůni, fajn kyselina, snadná pitelnost. Dost jednoduchá stavba, ale je to takové zvláštně mile pohodové. Vinařství má Pesecké leánce věnovanou na webu celou stránku, čte se to pěkně. Chutnal jsem odrůdy na Praha pije víno několik variant od různých vinařů zpod Sitna a ač to určitě nebyla nejlepší vína tam, šlo o velmi sympatický zážitek, který mi silně utkvěl v paměti. Ta chuť se podělit, předvést rozdíly, předat energii a nadšení. No musím k nim někdy vyrazit.

bohemia-sekt-demi-secA teď odskok úplně, ale úplně jinam. O víkendu jsem byl u prarodičů a jelikož bylo co slavit, objevila se tradičně akvizice z místní sámošky, láhev nejdůležitějšího šumivého víno v ČR. Bohemia Sekt semi sec. Obvykle se snažím prosadit vlastní donesené lahve (připomnělo mi to trochu tenhle twít) a ty již přítomné nějak uklidit do ústraní, ale děda si sem tam stěžuje, že furt nosím nové věci a jemu to tam zůstává. A taky se musím udržovat v obraze :-) A nebýt nesnášenlivý ani proti velkoproducentům :o) Světlá barva, pěkné hodně výrazné perlení, vytrvalé. Čisté svěží aroma, květinové tóny, zelené jablko, naslepo by prošlo jako běžné prosecco. V chuti nasládlé, čisté, přímočaré, decentně ovocné, bez problémů pitelné. Spíše kratší a dost tenké až řídké, ale... není to nic děsivého, po pravdě, vzhledem k ceně. Takhle při správné teplotě, čerstvě z lahve a ne napůl teplé a vybublané na nějaké akci, mi to žíly netrhá.

bohemia-sekt-prestige-brutRovnou jsem na srovnání bouchnul Bohemia sekt Prestige brut, tedy oproti jejich základu druhotné kvašení v lahvi a ne v tanku a hrozny (odrůd Ryzlink rýnský, Rulandské bílé a Ryzlink vlašský) původem na Moravě a ne kdo ví odkud z Itálie a dalších zemí. Tmavší žlutá barva, pěkné perlení menší bublinek. Výraznější aroma, žluté ovoce, lehce citrusy, květinová linka, zralejší a teplejší projev. Suché byť těch pár gramů dozáže znát je a víno zakulacuje, čisté, poměrně plné a výrazné v chuti, s dobrou kyselinou, slušně dlouhé, solidní znatelně serióznější bubliny. Dobrovolně ale přiznávám, že mi to přišlo možná až zbytečně zralé, teplejší, i alkohol byl znát, trochu to postrádalo lehkost a švih.

Komentáře používají Disqus