úterý 10. ledna 2017

Seriózní crémant a nabušené Chianti

tissot-bbfVčera jsem zase otevřel Crémant BBF Extra Brut, což je zkratka Blanc de Blanc élevé en Fût. Biodynamické vinařství Bénedicte & Stéphane Tissot z Jury (viz zápisek z návštěvy), stoprocentní Chardonnay z mixu různých terroirů, jak jíl (obvykle mírná převaha) tak vápenec, většina školena více než rok v malých 228l dubových sudech a poté 52 měsíců druhotná fermentace a ležení v lahvi, finalizováno odstřelem kalů ale bez dozáže. Kupoval jsem to v různých letech a po pravdě, jelikož mám v zásobách vína děsivý (děsivý!) bordel, tak moc netuším kdy přesně zrovna tuhle láhev. Nevýhoda neročníkovek, na kterou nadávám už roky. Od vína s bází ročníku 2009 Tissot změnil přístup a na zadní vinětu dává informaci o datu degoržování, což je velký pokrok a děkuji za to. Ale tohle je víno starší, matně tuším báze 2006. Jinak základní víno je ruční sběr, spontánní fermentace a tak, druhotná fermentace v lahvi je ale startována šampaňskými kvasinkami a cukrem, pro stoprocentní naturál je třeba obrátit se na Crémant Indigéne kde je téhož dosaženo přídavkem slámovky z vlastní produkce :-) Tissot nejede klasickým systémem většina báze + rezerva staršího ročníku, víno je naopak tvořeno zhruba ze tří čtvrtin vínem rok starým ze sudu, která je doplněno čtvrtinou čerstvého aktuálního ročníku jen z tanku.

BBF má zlatou barvu a velmi bohaté vytrvalé perlení malinkých bublinek, hodně efektní. Poměrně výrazná aromatika, již trochu nazrálejší, podzimní ovoce, pečené jablko a decentní citrus, toastová a kouřová linka, mineralita, lehká jurská pikantnost, zázvor a trochu medu, pocitově (na bubliny) hutnější ale velmi svěží. Hodně dobré! V chuti středně plné a opravdu velmi suché, řízné a docela přísné. Ovocnost kopíruje vůni, k tomu pěkná minerální linka, fajn délka s lehkou peckovou nahořklostí. Důrazné, seriózní strukturované bubliny, byť zrovna tohle působilo trochu drsněji a neotesaněji než jsem zvyklý, BBF umí být v chuti i o něco jemnější. Každopádně víno, které bych moc rád viděl naslepo v degustaci pěstitelských Champagne :-)

felsina-chianti-classico-riserva-ranciaBBF je svým způsobem legendou mezi úzkou skupinou nadšenců do jurských bublin, dnešní druhé víno je o chloupek profláklejší záležitost. Fèlsina (web) je jednou z hvězd Chianti, Toskánska a Itálie obecně, pravidelně vysoko oceňována v různých žebříčcích, sbírající všemožné tři skleničky a jiná hodnocení. Vinařství se zhruba 500ha pozemků na jižním okraji Chianti Classico, na hranici s Colli Senesi, ze kterých je zhruba 90ha věnováno vinicím (aktuálně jedou v bio režimu s prvky biodynamiky, příjemný bonus) a na zbytku se prohánějí divočáci či rostou olivovníky. Pracují s velkým rozptylem terroirů a věnují se především Sangiovese, dlouhodobě množí hezky selection massale z různých jejich cru a tak.

Já měl teď doma k dispozici kousek z Castelnuovo Berardenga, Chianti Classico Riserva „Rancia“ 2012, s hrozny z jediné vinice. Připraveno je v poněkud modernějším duchu, po výběru hroznů fermentace a macerace v nerezu 16-20 dní za kontrolované teploty a pravidelného potápění matolinového klobouku a přetáčení. Poté zrání 18-20 měsíců v nových francouzských dubových sudech, finální směs a lahvování (+ pár měsíců v lahvi než jde na trh). Zelená bordó láhev, kovová záklopka, dlouhý kvalitní celokorek. Hodně tmavá rubínová barva. Výrazná, intenzivní tmavě ovocná vůně, do lesních plodů, trochu minerálně kamenitá, lehce exotické koření, dost znát dřevo, mladistvá. Očividně hodně zralé hrozny a velká koncentrace, ale není to přestřelené. Suché, plné, tmavě ovocné i v chuti, krásně šťavnaté, výrazná kyselina a zatím i hodně, byť jemnozrnných, tříslovin. Delší, vyvážené ale čas tomu ještě pomůže, koncentrace při pitelnosti, delší dojezd do čokolády. Bohaté, opulentní červené, které ale nepostrádá svěžest a energii, harmonické. Hodně jsem se těšil, co udělá druhá polovina lahve další den, ale po pravdě se to víno nezlepšilo, spíš bych řekl že první den mne bavilo víc a pak jakoby trochu zhrublo a dřevo vylézalo o dost více. Což nic nemění na předpokladu, že to v lahvi bude hodně slušně zrát 5+ let úplně v klidu. Cena 31€ ve vinařství odpovídá kategorii vína, no.

Komentáře používají Disqus