čtvrtek 21. ledna 2016

Datum k odstřelu a láhev výtečného naturálního šampaňského

Už jsem o tom popsal kdo ví kolik stránek (Povedená šampaňská s postarším odstřelem, Datum na vinětě s lahví Ruinartu, Nějaký ty bubliny a důležitost data degoržování, Degoržování, staré sladké bubliny a jedna otázka bez odpovědi), ale… datum degoržování u šampaňského a dobrých bublin obecně mne stále trápí :-) Proč se sakra tolik vinařství brání ho jasně a zřetelně, i kdyby to mělo být třeba jen čtvrtletí, uvádět? Znovu debatu rozbouřil Antoine Malassagne z vinařského domu  AR Lenoble, který prohlásil, že je to zbytečná obsese a redukování vinaření na nedůležitá čísla. Tvrdí, že je to celé složitější, stejně by tomu datu většina konzumentů nerozuměla a že neexistuje žádné „ideální“ datum odstřelu kalů a vše záleží na spoustě dalších faktorů. A rovnou dávají na zadní vinětu mnoho dalších zajímavých a důležitých údajů (jako třeba datum lahvování, které je bez data odstřelu dost neúplný údaj), ale datum degoržování ostentativně chybí. Podle mne totálně míjí hlavní důvod, proč kupu lidí to datum zajímá. Prostě chceme vědět, jak dlouho už to víno zraje bez kalů v lahvi. Nic víc. Já vím, First World Problems. Jsou neročníková šumivá vína, leckdy fakt parádní kousky, která nakupuji a piju pravidelně (za všechny třeba jurské crémanty od Tissota). A mám doma klidně vedle sebe tři různé nákupy, dost možná úplně stejné víno a nebo taky tři odlišná s jinou bází, odstřelená rok od sebe. Nemám jak to zjistit. A to mne štve. Spousta těch vín umí zrát, moc dobře, a nebo zrání dokonce vyloženě potřebuje. Pokud datum degoržování neznám, poněkud to „archivaci“ komplikuje.

Mimochodem Krug letos u svého neročníkového Grande Cuvée udělal zajímavou „kosmetickou“ změnu na vinětě. Krug ID na zadní vinětě, které vám o víně na webu řekne všechny detaily, nově bude doplňovat i nápisem xxxéme Édition na vinětě přední, v podstatě pořadovým číslem vína (momentálně se pohybujeme v zóně okolo 160, víno z bází ročníku 2002 je 158čka). Tohle mi přijde jako docela zajímavé řešení, které i bez přímého uvedení roku degoržování alespoň dává možnost zjistit, které víno ve sbírce je starší (u ročníkovek se ovšem běžně děje, že mladší ročník jde na trh dříve než ročník starší, typický případ byl třeba 2003 versus 2002… ale to je zase jiný příběh). Paralelně s debatou o datu odstřelení kalů (resp. jeho povinném uvádění, což téměř jistě neprojde) řeší Comité Interprofessionnel du vin de Champagne zavedení minimální doby, po kterou by musela vína následně ležet ve vinařství, než budou vypuštěna na trh. Zde je velká šance na úspěch. Většina slušných vinařství jim nějaký čas dává, ale být to alespoň tři až šest měsíců by u dalších vůbec nebylo na škodu. A navíc by tu byla jistota, že dostává víno alespoň trochu uklidněné. Uvidíme…

No ale aby to tu nebyla jen suchá teorie tak jedno velmi suché víno :-) Otevřel jsem nedávno kousek od biodynamického Champagne Benoît Lahaye, konkrétně jejich Brut Nature Grand Cru, degoržovaný 9/2015 (na vinětě samozřejmě uvedeno, jak se na kvalitní pěstitelské šampaňské menšího domu sluší). 90 % Pinot Noir a 10 % Chardonnay, 80 % z Bouzy a 20 % z Ambonnay. V průměr 35 let staré vinice, parcely vinifikovány separátně, kvasí spontánně a školeno ve dřevě na kalech. Ve směsi je poměrně výrazný podíl rezervních vín, mnohdy i polovina, v tomto konkrétním případě 40 %. Základem je  ročník 2012 a doplňují ho 2011 a 2010, lahvováno na jaře 2013 bez filtrace, dozáž nula. Tmavší žlutá, velmi intenzivní a vytrvalé perlení spíše středních bublinek. Výrazná aromatika, pečené jablko, kdoule, dotyk červeného ovoce, mineralita, kouřovost, slinosbíhavá, efektní. Úplně suché, šťavnaté, s výraznou kyselinou ale nijak ostré, silnější, koncentrované (vinař říká, že od přechodu na bio se mu obecně daří dosahovat vyzrálejších hroznů a lze dělat i brut nature aby bylo vyvážené), pečená jablka, mineralita, délka. Se vzduchem a vyšší teplotou nabízí různé jemnější zábavné odbočky. Svým způsobem dost „chlastací“, nic složitého, ale krásně udělané :-) S klidem 90+ bodů. Dováží PMP Exclusive, na webu mají o vinařství více informací, za mne rozhodně jméno které se vyplatí sledovat. Tohle je super, ročníkovky jsou famózní a mají i další parádní vína.

Komentáře používají Disqus