čtvrtek 19. ledna 2017

Několik novinek ze světa vína

italicus-rosolioZačátek rok je vždy obdobím zásadních (a záhy porušených) předsevzetí, obvykle se vyrojí hromady článků na téma diet, prodejci sportovního vybavení si užijí trochu větší zájem a ano, i o výhodách abstinence se píše. Třeba v článku Co vás čeká, když přestanete pít alkohol. Zhubnete a budete lépe spát. Potvrzuji, že když večer nic nepiju, tak asi o něco lépe spím. A ta pleť, to je taky jasný. Předpokládám, že nejpozději v únoru či březnu se ale zase objeví články jako Pijte alkohol denně, ochrání vám to játra a prodlouží život, radí odborníci. Ať si každý vybere, že jo. Alespoň rozhodně máme co pít a ceny se tu hodně lepší. Kdo ví, jak to bude mít jeden z vůbec nejdůležitějších vinných trhů, UK. Jo a pamatujete si na úspěšné modré víno (i následnou aféru, že jedno z nich rozhodně nebylo barveno přírodně)? Tak Španělsko už mu zakázalo značení coby víno :-) Ale nebojte, o diversitu na trhu nikdo nepřijde, neustále se objevují nové více či méně zajímavé produkty. Třeba teď dochází k oživení italského likéru Rosolio, které trochu upadl v zapomnění po výrazném nástupu vermutů. Furt se něco děje!

Vínomilec Jan Táborský má slabost pro australská vína. A nejen vína :-) Na konci roku 2016 se do země odstěhoval a taky začal blogovat. Rovnou a v angličtině, samozřejmě, ale přeci jen je to pohled „od nás“. Zájemci si dají do záložek stránky The Lost Terroir.

Víc medailí, víc medailí! Rekordní rok pro naše vinaře - medaile hlavně pro ročník 2015! Celkem 645 medailí z mezinárodních soutěží naše vína dovezla. Závěrem je, že „Věhlas českých a moravských vín tedy zdaleka nesahá jen k hranicím České republiky, ale rok roku získává na větší mezinárodní popularitě, a naše vína se tak směle mohou řadit mezi světovou vinařskou špičku.“ Upřímně mezinárodní popularitu získávají zhusta vína, která na žádné soutěži nebyla, spíše než že by se nějak výrazně začínala exportovat vína, co někde v zahraničí získala medaili. A medaile rozhodně není rovnítkem pro „popularitu“ v zahraničí. Čímž neříkám, že některá ta ocenění nejsou významná :-)

Nedávno jsem se zmiňoval, že i Francie má svůj problém se značením vín a levnými importy, hlavně ze Španělska. Ale vinaři to tam řeší trochu jinak. Na jihu opět zuří protesty, jednou z oblíbených aktivit je vypustit cisternu s dovozovým vínem na silnici.

Také vás trápí, že nejste doma, když vám vezou víno? To pak putuje kdo ví kam, mrzne nebo se peče v autě zbytečně dlouho. A navíc stoupá riziko rozbití některé z flašek. Netrapte se více! Placaté plastové lahve co projdou škvírou ve dveřích nebo se vejdou do schránky! Ech… co si lidi nevymyslí %-)

Komentáře používají Disqus