středa 4. ledna 2017

Seriózní Vermentino… oranžové…

Vermentino-di-Toscana-Ariento-2013-Massa-VecchiaDoufám, že na mne tento týden nezanevřete, ale dneska… Vermentino :-) Už jsem se o téhle odrůdě několikrát psal, naposledy s trochu více vzorky z dovolené na toskánském pobřeží. Krom několika fajn kousků v Toskánsku dává zajímavější výsledky hlavně na Sardinii. Měl jsem pár pěkných vín, skvěle pitelných a zábavných, ale něco vyloženě nezapomenutelného ne. Když v úterý dorazil popít kamarád, donesl mimo jiné i Vermentino. S tím, že mu bylo doporučeno, sám ho nezná a mělo by prý jít o opravdu seriózní pití a ukázku toho, kam odrůda může dojít. Takže jsem se těšil, samozřejmě. Po otevření se dostavilo, tedy hlavně u hosta, mírné zklamání. Byla to totiž oranžáda a ty sice rád ochutná, ale podobnou radost jako jiní v nich nenalézá :-)

Ariento 2013 Vermentino di Toscana pochází z oblasti Maremma, ze svahů u Massa Marittima. Připravuje jej menší rodinný podnik Massa Vecchia, stejně jako ostatní vína přísně „přírodně“. To znamená ve vinici jen síra a měď a čistě i ve sklepě. Ostatně naturálně jedou i další plodiny, třeba olivy. Tohle víno fermentuje spontánně, maceruje se slupkami dva až tři týdny v otevřených dubových nebo kaštanových kádích, zraje rok ve starých sudech a lahvováno je bez filtrace a také komplet bez síření. Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek. Tmavá lehce naoranžovělá žlutá barva, opalizující. Velmi pěkná vůně, sušená hruška, pomerančová kůra, meruňka… sympatická měnivá ovocnost. K tomu bylinky, jakoby lehce mořská slanost, naprosto čisté, velmi příjemné. Suché, šťavnaté v chuti, s páteří výborné kyseliny a dobrou délkou, lehká tříslovinná svíravost, něco meruňkové ovocnosti, vyvážené, lehkost v kombinaci s důrazností, naprosto čisté, výborně pitelné, komplexní víno.

První večer nedávalo zdaleka vše, po dni v otevřené lahvi naprosto perfektní (a další den, uloženo ve 12°C bez odsávání vzduchu a takových těch blbinek, už začalo trochu upadat). Určitě jde o seriózní pití, fakt pěkné víno a hodně nadprůměrné oranžové, ale… jen… tak nějak… :-) Asi víte, kam směřuji. Odrůdu sice nerozporuji, ale tipnout místo původu a zrovna Vermentino by asi zvládl jen opravdový odborník. Možná jsem vypil vermentina zatím příliš málo (zato oranžád požehnaně), ale já bych to nedokázal. Jinak cenově se tohle ve světě pohybuje někde v zóně okolo 30€, což není málo. A mělo by mít i dovozce, v sortimentu má producenta zařazen Flemming Teilgaard Laugesen aka Via del Vino.

Komentáře používají Disqus