pondělí 23. ledna 2017

2x Ferdinando Principiano a pozvánka do Tábora

Ferdinando-Principiano-Langhe-Nebbiolo-Coste-2015Nabídka vína na domácím trhu narůstá každým dnem, zajímavých producentů je tu už nepřeberně. Jednou z novinek je v nabídce VinoDoc piemontský vinař Ferdinando Principiano z Monforte d'Alba, fandům naturální produkce možná známý z přehlídek jako RAW nebo VinNatur (ale ostatně bývá i na ProWein a Vinitaly). Rodinný podnik z padesátých let převzal před již téměř před čtvrt stoletím a přes deset let jedou vinice i sklep čistě. Pracuje hlavně s velkými (20-40 hl) sudy ze slavonského dubu a trochou menších čtyřstovek, sem tam něco čistě nerez. Dost se vyhýbá při vinifikaci i síře, ale úplně NSA ta vína spíše nebývají. Odrůdově je to celkem klasika – Barbera (i v šumivé podobě), Dolcetto, Freisa a Nebbiolo a docela svérázné pojetí muškátu. Celkem připraví, dle ročníku, okolo 70 tisíc lahví.

Doma jsem měl teď možnost ochutnat dvě podoby Nebbiola. Langhe Nebbiolo „Coste“ 2015 je spojením hroznů starších výsadeb z Le Coste di Monforte d'Alba a části hroznů z vinice Boscareto v Serralunga d'Alba (tj. polohy, odkud je lze značit jako Barolo), zpracováno čistě v nerezu, řekněme od Principiana v rámci odrůdy základ. Burgundská láhev, kovová záklopka, aglomerovaný korek. Rubínová barva, nic vyloženě temného. Čisté šťavnatě nerezově ovocné, červené peckoviny, linka květinových tónů, lehce pikantní a kořenité. Mladé, suché, šťavnaté v chuti, s pěknou kyselinou, lehce svíravé, velmi slušná struktura a délka. Skvěle pitelné zábavné červené na celý večer.

Ferdinando-Principiano-Barolo-Serralunga-2012Barolo „Serralunga“ 2012 je již čistě Nebbiolo z vinice Boscareto v Serralunga d'Alba, ale oproti variantě jež nese přímo jméno vinice pochází hlavně z mladších výsadeb. Zrání 24 měsíců jen ve velkých sudech, bez filtrace a čiření. V rámci jeho víno nesoucích označení Barolo kousek asi nejrychleji přístupný k pití. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Rubínová barva. Aromatika již trochu nazrálejší, pikantnější, ovocnost zralejší a sušené červené peckoviny, starý vlakový vagon, sušené květiny, lehce badyán, poměrně dost komplexní a zábavná. V chuti výrazné, středně plné až plnější, s bezvadnou kyselinou, hezky strukturovanými tříslovinami, trochu svíravé. Šťavnaté, červeně peckovinově ovocné, delší, moc pěkně postavené, se dřevem výtečně zapracovaným. Seriózní stará škola. Mňam!

Tuto sobotu se v Táboře (kam jezdím v poslední době nějak podezřele často…) uskuteční přehlídka řemeslných vín Bottled Alive. V rámci novoročního předsevzetí páchat letos více ochutnávek jsem s radostí přijal nabídku na „Warm-up party“ páteční večer. Prostě navezu pár (12+) snad zajímavých vín z mých zásob a společně s dalšími vinnými nadšenci je popijeme a popovídáme si o nich a víně obecně, hezky v doprovodu jídla. Většina vzorků spadá do kategorie bio(dynamiků) a naturálních producentů. Budou tam vína z Alsaska, Jury, Sicílie, Andalusie, od Loiry a snad i něco z Moravy se najde. Napadlo mne vzít i jednoho Principiana, uvidíme. Tak kdyby náhodou měl někdo čas a chuť… rád vás uvidím!

Komentáře používají Disqus