čtvrtek 5. ledna 2017

Burgundské změny, úmrtí a kořenové dny

Bonneau-de-Martray-corton-charlemagneV Burgundsku začíná nový rok změnami hned u dvou slavných producentů. Vinařství Bonneau de Martray, po staletí rodinné a patřičně na to pyšné, špička pokud jde o vína z Cortonu, si pořídil Stanley Kroenke. Tenhle Američan vlastní už několik vinařství v USA, korunním klenotem je určitě legendární Screaming Eagle. K tomu má také pár basketbalových týmů a majoritu ve fotbalovém klubu Arsenal. Do vinařství podle všeho dosadí své lidi. Jak se to celé projeví na vínech zjistíme za pár let, ale mezi burgundskými nadšenci z prodeje optimistická nálada nepřevládá. Prodejů rodinných vinařství ale uvidíme čím dál více, důvodem je buď obligátní „není komu předat“, ale mnohem častěji likvidační dědická daň ve Francii. Druhá změna je spíše pozitivní. Pierre Vincent, sklepmistr u Domaine de la Vougeraie velmi úspěšně zodpovědný hlavně za bílá vína, na tomto postu skončil a přechází do Domaine Leflaive. Tam to bylo v poslední době s hlavním sklepmistrem dost komplikované a vinařství si prošlo i složitým obdobím s vyšším výskytem premoxu (a dokonce rozhodle přejít na DIAM korky), zrovna tohle jméno na pozici sklepmistra by mohlo pomoct. Tak uvidíme. Teda ne že bych se k vínům kteréhokoliv ze tří jmenovaných vinařství dostával jakkoliv často…

A v Burgundsku zůstaneme. Nedávno jsem se zmiňoval, že vinaře v Chablis děsí plány na vybudování závodu na přípravu asfaltu kvůli rozšíření dálnice A6. Nakonec se dobrá věc podařilo a závod bude někde jinde a vinice nijak neovlivní. Zda nyní začne proti asfaltárně hlasitě vystupovat jiná skupina obyvatel nevím, ale jelikož už na to nenarazím na vinařských webech a jiné francouzské příliš nesleduji, tak vás o tom asi nijak informovat nebudu :-)

A k tématu prodejů výše… mluví se o tom, byť oficiální potvrzení nepřišlo, že ke změně dojde u Clos Rougeard, klenotu údolí Loiry a apelace Saumur Champigny. Producent proslulých čistě připravených červených z odrůdy Cabernet Franc byl dosud veden osmou generací rodiny Foucault, bratry jménem Bernard a Jean-Louis (ten zemřel v roce 2015). Na další generaci ani příbuzné už nejspíš nepřejde, novým majitelem by měl být francouzský miliardář z telekomunikačního byznysu, Martin Bouygues. I ten už vinařství vlastní, Montrose v Bordeaux.

V roce 2016 nás opustilo nejen několik výtečných hudebníků či herců, ale s mnohem menší pozorností tisku i vědců a dalších osobností. A také vinařů a lidí z oboru. Henri Bonneau, Denis Dubourdieu, Etienne Hugel, Aimé Guibert (Mas de Daumas Gassac), Louis Latour, Annegret Reh-Gartner, Peter Mondavi, Paul Pontallier, Giacomo Tachis (sklepmistr který stál za vznikem vín jako Tignanello či Solaia), Stanko Radikon či v závěru roku ve věku 102 let také Livio Felluga (výrazně nakopl oblast Friuli). Snad bude rok 2017 v tomto ohledu mírnější…

Víno chutná stejně v kořenový den stejně jako v plodový, alespoň takový je výsledek studie :-) K tématu jsem tu měl článek a anketu, od těch dob do kalendáře koukal spíše výjimečně. Možná to funguje, možná ne, ale… co kdyby, že jo :-)

Komentáře používají Disqus