pondělí 25. února 2013

Výsledky ankety „Kořenové dny a vaše vinné návyky“

Sklenka vína a měsícDnes bude úplněk, ideální den vyhlásit výsledky ankety o kořenových dnech a jejich vlivu na vinné návyky návštěvníků tohoto blogu :-) Na téma květových a kořenových dnů jsem tu měl samostatný článek, takže není nutno se nějak více opakovat. Za sebe mohu říct, že se do kalendáře nedívám nějak vyloženě pravidelně, ale pokud pořádám nějakou „zásadní“ ochutnávku či otevírám víno jen složitě opakovatelné, případně lahve od biodynamiků, pak… inu pak si dávám pozor, aby k tomu nedošlo v kořenový den. Co kdyby, že jo :-) Už delší dobu si u vín, která konzumuji opakovaně, tak nějak srovnávám poznámky a dojmy v kořenové, květové a další dny, závěry jsou zatím neprůkazné (byť třeba jedno víno mne opakovaně nebavilo v jeden a bavilo v druhý, paradoxně vedl ten kořenový). Zažil jsem ale třeba dvě prakticky totožné ochutnávky vín z Jury, kde vína v kořenový den voněla výrazně méně než téměř stejná sada v den květový. Při nákladech x tisíc na vzorky… lepší přidat do organizačních tabulek, už tak dost obtížných aby mohlo dorazit co nejvíce věčně zaneprázdněných vinných nadšenců, ještě jeden zesložiťující parametr :-) Ale teď už výsledky ankety…

Hlasovalo vás 251 a více než 40 % odpovědělo, že vlastně netuší, co to ten kořenový den znamená. Druhá největší skupina, téměř 33 % hlasujících, sice ví o co se jedná, ale nezajímá je to. A pak jsou tu dvě skupiny nedaleko od sebe v počtu hlasů, ale s výrazně odlišným postojem. Desetina neotevírá při kořenových dnech důležité lahve, další desetině přijdou ti, co na podobné věci věří, tak trochu směšní :-) Skupině druhé to nelze mít za zlé, ale… až vám jednou nějaká láhev přijde horší než jindy, schválně se mrkněte do kalendáře, zda není kořenový den ;-) Pár konzumentů sice ví, kdy kořenové dny jsou, ale dál to spíš neřeší. Ale jsou tu i tací, kteří během nich víno vůbec neotevírají. Viz graf níže.

anketa_korenove_dny

Hlasovat můžete v anketě nové, resp. oživené co už tu byla před pár lety. Za poslední rok, jaká byla ve vaší domácnosti častěji barva vína ve sklence? Bílé nebo červené? Růžové a oranžové jsem nepřidával, nepředpokládám že by u někoho vyloženě dominovalo (třeba za pár let…). Jo a počítají se i bubliny, v mém případě díky nim zvítězila bílá, ač ještě před pár lety by jasně vedla červená :-)

Komentáře používají Disqus