čtvrtek 23. června 2016

Modré víno, Pinot na vrcholu a Družstvo

Když vinařství Petra Marcinčáka vyrobilo a nechalo si patentovat Levandulové víno, přišlo mi to vlastně jako dobrý nápad (a rozdíl od jejich nesmyslu v podobě polosladkého „oranžového vína“ s relativně krátkou macerací navíc zastudena, s klasickou oranžádou to má společného jen velmi málo a samo o sobě chuťově a aromaticky žádná hitparáda), aromatizovaná vína a různé vermuty mají myslím budoucnost. Možná měl ale zapracovat na barvě a dát tomu pořádné promo, mohl slavit úspěchy jako španělská společnost Gïk s Vino Azul, modrým vínem. Nijak zvlášť se s tím nepatlají. Mix levných modrých a bílých hroznů z různých velkých oblastí Španělska a také jihu Francie, zpracováno běžnými průmyslovými postupy, prokvašeno na prakticky nulový cukr při relativně nízkém alkoholu 11.5 % a následné přislazení „nekalorickým sladidlem“ (dle trhu do toho buď nacpou sukralosu, aspartam, acesulfam draselný nebo stevii) a vlezle jasná modrá barva díky přidaným anthokyaninovým pigmentům ze slupek hroznů a hlavně indigu. Čert vem terroir, bio a podobné nesmysly – tohle je brand, produkt s efektní barvou a zmáknutou propagací (doporučuji jejich promofotky). Sami přiznávají, že vlastně „nedělají víno“ a směřují na úplně jiné lidi než běžný vinný marketing. Za pár měsíců po startu toho ve Španělsku prodali 70 tisíc lahví a teď se rozjíždí na další trhy, hlavně vsází na UK a Německo. Oblíbené je u mužů i žen stejně, hlavně jede ve věkové skupině 25 až 34 let. Přitom to není to vůbec levné, při kartonovém počtu 10€/láhev anonymní obarvené vinné hmoty (u které odhaduji, že by při běžné barvě stála 2 až 3€ maximálně). I tohle je současná vinná scéna :-)

A když jsme u populárních značek a trendů… Matt Kramer se zamýšlí, zda Pinot Noir dosáhl v USA vrcholu. Operuje s velikostí výsadeb, výnosy a tak. A domnívá se, že dál už to nepůjde :-) Coby „další velkou věc“ navrhuje Gamay. Nevím… :-) Mám dobré Gamay (rozuměj skvělá vína z Beaujolais) rád, ale že bych mu dával šanci stát se novou superhvězdou Ameriky, to asi ne. A to i přesto, že existují i podniky, které si na lístku vystačí jen s touto odrůdou pro červená a s Chenin blanc pro bílá. Já bych do takového šel s chutí :-) Ale je fakt, že o Beaujolais se v poslední době píše čím dál častěji, asi i kvůli stále hůře dostupnému „pravému“ Burgundsku. Nedávno bylo fajn hodnocení v New York Times. Padlo v něm hned několik jmen, která mívá v sortimentu Jiří Hron, za všechny famózní Clos de la Roilette (Alain Coudert). O jeho vínech jsem tu psal už několikrát a vyplatí se je vyzkoušet.

A ještě jedna drobnost. Příští pondělí se uskuteční první akce uskupení Družstvo (ve složení Lucie Kohoutová, Dragan Bogdanović, Martin Levý a Jan Čulík + Marko „Winegeek“ Jelič coby DJ), vinný pop-up s moc zajímavými vzorky v EMA espresso bar. Sleduji vznik téhle platformy a celé plánování skoro od počátku a docela se těším, co z toho vyleze. Osobně jsem rád za každou takovou aktivitu, o něco víc než za modré víno, po pravdě (na druhou stranu pokud modrák přivede k vínu i ty, které dříve nezajímalo, a později přejdou na něco slušného…). Družstvo postupně uveřejnilo vtipné profily všech družstevníků, coby „nezávislý konzultant“ jsem nezůstal ušetřen. Není to blbé, dovolím si zkopírovat i sem :-)

Jan Čeřovský: „Fino sherry vám možná ze začátku přijde divné, nepříjemné až nechutné, ale určitě mu přijdete na chuť!

Další online-člověk v našem ansámblu. Honza si před lety začal psát svůj Jižně Svahový blog a od té doby je nenáviděn sommeliery, obáván importéry, uctíván vinaři a jeho jediný rozmar může změnit ceny dalšího en primeuru v Bordeaux … Ne, teď zas vážně, popravdě, každému je úplně jedno co si tam píše, ale jeho to, baví tak mu to neberte, ostatně, být malý brýlatý ajťák, se zálibou ve víně a běhání není úplně snadné. Honza má rád mimo jiné i oxidativní styly vín, takže třeba sherry nebo vína z Jury, což zvyšuje jejich prodej zhruba o 50% na celém českém trhu, kdo je ten druhý zákazník to bohužel nevíme… Když se Jan zrovna nedohaduje s nejlepšími sommeliery o proseccu, tak píše i docela zajímavé a věcné články, takže si je přečtěte na Jizni-svah.cz. Jeho angažmá v Družstvu je na pozici nehrajícího kapitána a také nezávislého konzultanta (což znamená, že si s námi prostě nechce špinit ruce). Takže vlastně nic nedělá, ale my jsme potřebovali ještě profil na pátek, tak je to tady.

Komentáře používají Disqus