úterý 8. prosince 2015

Výborná ochutnávka Châteauneuf-du-Pape

Domaine-Royer-Cuvée-Prestige-2011Minulý týden jsem vyrazil do Vinného sklepa Újezd na degustaci vín ze slavné francouzské oblasti Châteauneuf-du-Pape, novinek i stálic v sortimentu Ivana Tomka a Daniela Keřlíka aka vino-chateauneuf.cz. Dobrovolně přiznávám, že tato oblast není mou srdcovou. Vína umí být fantastická, ale na mne jsou obvykle trochu… no moc :-) Až moc silná a koncentrovaná, mám raději vína lehčího střihu. Ale nic to nemění na faktu, že Châteauneuf umí být opravdu fantastické. Konkrétně tato ochutnávka předvedla sérii rozdílných výrobců i stylů a rozhodně šlo o zajímavý večer. A vybral bych si na něm. Pro obecné informace o místech původu a jednotlivých producentech doporučuji web dovozce, já se rovnou vrhnu na degustační poznámky (a omlouvám se za sníženou kvalitu fotek). Všechna vína jsou z Châteauneuf, v případě různých speciálních jmen to už neuvádím.

Cave de Cairanne Châteauneuf du Pape 2013, družstevní záležitost ze 40letých vinic. 70 % Grenache, 20 % Syrah a 10 % Cinsault, kvašeno v betonu, 2x denně potápění matolinového klobouku, rok ve starých velkých dřevěných sudech (foudres), alkohol 13.5 %. Tmavá ale nijak hutná barva. Mladistvá, sevřenější spíše červeně ovocná vůně, přímá. Suché, čisté, ovocné, celkem výrazné kyseliny a šťavnatost, slušná ovocnost, snadná pitelnost. Přímé, korektní mladé červené, které se ještě bude vyvíjet, ale na ChdP docela jednoduché a pro mne běžná cena 888 Kč dost mimo.

Domaine-Arnesque-Châteauneuf-du-Pape-2011Domaine Arnesque Châteauneuf du Pape 2011 z 50 letých vinic v oblasti Arnesque, 80 %  Grenache, po 10 % Syrah a Mourvèdre. Kvašeno v betonu, poté demi-muid staré sudy až 18 měsíců, alkohol 14.5 %. Tmavší, ale nic vyloženě temného. Intenzivní, zralejší, komplexnější vůně. Výrazná efektní ovocná, bohatší, spíš tmavé červené ovoce, černé třešně, sladší až lehce marmeládové, koncentrované. Suché, plné, výrazné, efektní, vyvážené seriózní víno. Poměrně dost tříslovin, ale sladších měkčích. Tmavší ovocnost, jemně kořenité a kůže, pokrývá ústa, delší dochuť. Ještě chce čas aby ukázalo vše, ale již nyní krásně k pití. Cena 735 Kč tentokrát v kontextu apelace na místě, tohle je výtečná záležitost a poměrem ceny/kvality pro mne víno večera. Prý mají opravdu výtečné Plan de Dieu (a fajn Côtes du Rhône) za zlomek ceny, rozhodně musím vyzkoušet!

Vignerons de Caractere Roque Colombe 2011 je opět produkt z družstva, směs hroznů více producentů. Ruční sklizeň, 60 % Grenache a přibližně 20 % Syrah a Mourvèdre, zraje rok a půl ve starých menších sudech, alkohol 15 %. Tmavší rudá barva. Poměrně seriózní tmavší ovocná vůně, koncentrovanější, trochu likérová a marmeládová, mírně divočejší až lehce živočišná, znatelně dřevo a ještě by chtělo zrát. Suché, plné, trochu oxidativnější styl, koncentrované, silné, teplé a dlouhé, alkohol se hlásí o slovo aniž by rušil. Sladší červené ovoce, slušné již se uhlazující třísloviny, poměrně opulentní styl. Vůbec ne špatné. 790 Kč.

Châteauneuf-du-Pape-set-2

Domaine Usseglio et fils Cuvée Tradition 2013 je víno z 50 letých vinic, odrůdově 80 % Grenache a zbytek tvoří Syrah, Mourvèdre, Cinsault a Counoise. Ruční sklizeň, při zpracování ponechána jen část třapin (tradičně jich bylo spíše hodně či všechny, moderní vína jsou zase prakticky úplně bez nich, tohle někde mezi), kvašeno v betonu, zrání ve starých sudech, nefiltrováno. Spíše temnější barva. Mladistvá čerstvá ovocnost, až takový ten styl nerezů či obecně neutrálních nádob bez vlivu vzduchu, čistá, moderní. Plnější, ovocné, šťavnaté, mladistvé, konec, červené až tmavší ovoce, peckoviny, delší s trochou mandlové nahořklosti v závěru. Dal bych tomu čas, nízký věk tomu myslím poněkud uškodil. 970 Kč.

Domaine Royer Cuvée Prestige 2011 je ruční sběr do malých boxů z nejlepších a starých (80+ let) vinic producenta, výrazně vyzrálé hrozny. Odrůdově 90 % Grenache, vinař je trochu fanatik do odrůdy a vzorem je mu legendární Château Rayas, a po 5 % Syrah a Mourvèdre. Půl napůl beton a klasické použité barrique sudy. Vysokých 16.5 % alkoholu (nabušence asi rád i vzhledem k dřívější kariéře v rugby :o). Spíše světlejší „pinotová“ barva. Výrazná, zralejší vůně, výrazně oxidativní styl, likérovost, sladká ovocnost, sušené plody. Evokuje až fortifikované víno. Plné, hutné, extrémně koncentrované v chuti, sladce ovocné, trochu připomíná Amarone staré školy, sladké třísloviny, dlouhé, teplo alkoholu. Jako docela wow, ale pro mne víno na jednu sklenku skutečně místo fortifikátu, než že bych něco takového dokázal normálně pít :-) 1050 Kč. Nedávno jsem chutnal ročník 2008 a ten mi přišel, přes stále velikou koncentraci, hutnost, intenzitu, vyzrálost, balzamikové tóny ve vůni a tak o něco vyváženější a pitelnější. Ale třeba je to jen časem.

Domaine Fontavin Cuvée David et Goliath 2011 je směs 95 % Grenache a 5 % Syrahu, připravováno jen v nejlepších letech. Víno leží rok a půl ve dvou starých 600l sudech, Davidu a Goliášovi. Alkohol 15 %. Pěkná rudá nijak tmavá barva. Divočejší, stále docela mladistvá čerstvě ovocná vůně, efektní. Potřebuje dost vzduch a postupně se otevírá, zjemňuje, složitější až exotická ovocnost, kořenité odbočky, bílý pepř. Sympatické. Suché, plné, šťavnaté s moc fajn kyselinou, koncentrované, mladistvé, výrazné třísloviny, svíravost, dobrá délka, efektní, chce čas. Bude skvělé. 990 Kč.

Domaine-Mayard-La-Crau-de-ma-Mère-2012Domaine Mayard La Crau de ma Mère 2012 je 65 % Grenache z 80 letých vinic, 15 % Syrahu a 20 % Mourvèdre, původ v jedné z nejslavnějších vinic oblasti. Připraveno bez třapin, v betonových nádržích. Spontánní fermentace, macerace 3-4 týdny, dále školení ze dvou třetin v malých sudech rok a půl. 14.5 % alkohol. Celkem logicky temnější barva než předchozí dva téměř čistě grenachové vzorky, hutnější, sladší, modernější výrazně šťavnatě ovocné, ale s lehkým oxidativním štychem. Plné, koncentrované, mladistvé, efektní, obrovský potenciál ale již nyní vlastně docela uhlazené a pitelné. Měkčí tříslo obalující ústa, efektně sladce ovocné, dlouhé, silné. Vzhledem k ženě coby vinařce se nabízí termín kypré :-) Dost se mění s časem, začíná nabízet jemnější odbočky, tohle je a bude dost fajn. Mně tam chybí ještě něco navíc, nějaké odlehčení, ale přese všechnu tu koncentraci není utahané. Oslovilo. 1070 Kč.

Domaine Usseglio et fils La Part des Anges 2013 je specialita ze 70 % Mourvèdru, 20 % Grenache a 10 % Syrahu, z vinic v konverzi na biodynamiku. Školeno v malých sudech, tři roky starých. Produkce je jen 200 kartonů. Alkohol 14.5 %. Temné v barvě. Důrazná vůně, poměrně hodně dřevo, tyčinka margotka a čokoláda, sladší ovocnost, trochu netradiční ovocnost, docela efektní. Silné, výrazné a kupou tříslovin, zajímavá a od ostatních vín naprosto odlišná struktura, dlouhé. Potenciálně skvělé víno, které by chtělo pár hodin dekantovat a zkoumat celý večer a další den. 1450 Kč.

Domaine-Usseglio-et-fils-Cuvée-Impériale-2013Domaine Usseglio et fils Cuvée Impériale 2013 je z 90 % Grenache a zbytek tvoří blíže nespecifikované poměry Syrahu, Vaccarèse a Counoise a možná i dalších starých odrůd. Původ je v jejich nejstarších vinicích, vysazených v letech 1901-1902, s velmi nízkými výnosy. 18 měsíců v sudech, nefiltrované. Alkohol 15 %. Temné v barvě, překvapivě. Extrémně mladistvé, nepřipravené. Čerstvá ovocnost v kombinaci s oxidativním štychem a do toho všemožné smrádky včetně síry. Tohle potřebuje čas a pořádně odvětrat. Výrazné v chuti, suché, extrémně mladé, koncentrované, krásné kyseliny, délka. Ale… prostě na tohle víno nebyl správný čas. 1550 Kč.

Domaine Mayard Crau de ma Mère Blanc 2012 pochází ze 40letých vinic a odrůdově jde o 30 % Grenache blanc, 30 % Clairette, 30 % Bourboulenc, 8 % Roussanne, 2 % Picpoul. Ruční sběr dle zralosti jednotlivých odrůd, fermentace za nižších teplot. Dvě třetiny vína zrají jen v nerezu v kontaktu s jemnými kaly, třetina v sudech, nové barrique a demi-muid. Alkohol 13.5 %. Výraznější barva se zlatými odlesky. Již trochu nazrálejší vůně, dotyk exotického ovoce, trochu „pecičková“ malvicová, dotyk květinovosti, zajímavá. V chuti zakulacené, pěkně strukturované a poměrně komplexní, bílý pepř, krémová ovocnost, tučnější, opět trochu pecičková nahořklost v závěru. Zajímavé, seriózní, harmonické. Není to úplně typ vína co bych vyhledával a i se mi trochu těžko popisuje, já jsem spíš na „severnější“ projev, ale v rámci apelace/stylu rozhodně dost nadprůměrný kousek. 1200 Kč.

Châteauneuf-du-Pape-set-1

Komentáře používají Disqus