čtvrtek 3. prosince 2015

Šumivé sommeliérské plky a sponzoring blogu

bublinyObčas u nějakého článku nevěřícně kroutím hlavou, jindy mne dokáže vyloženě vytočit. Hodně úspěšně se obé daří textům nejlepšího českého sommeliéra, Jakuba Přibyla. Na dřívější podivnosti jsem neupozorňoval, snad jen na útok na bloggery, který se mne osobně dotknul. Ale tentokrát fakt nejde mlčet. V aktuálním článku útočí na celý jeden typ vína a potažmo na všechny ty, kterým chutná. Je to políček i všem dovozcům, třeba lidem jako tým Prosekárny. Ano, cílem zloby se tentokrát stalo prosecco. Moc nechápu, k čemu má ten text sloužit, pokud ne k upozornění na osobu autora díky vyvolání vlny nevole a díky tomu větší čtenosti článku. Ke kultivaci domácí vinné scény, kde ještě nedávno byla vrcholem jakékoliv oslavy bohémka demíčko (a vzhledem k prodejům asi stále je), a rozšíření vinných obzorů běžných konzumentů šumivek, to určitě nebylo. Je to přesně ten typ textu, pracující s obraty typu „nesmyslná šumivá vína typu prosecco“ či „Prosecco zkrátka není ani dobré, ani zábavné a už vůbec ne exkluzivní víno“, která děla ze spousty lidí blbce a jeho jediný efekt bude, že si čtenář pomyslí něco ošklivého o nejlepším sommelierovi (a použije, oproti mnoha jiným případům úplně adekvátně, termín snob). Navíc je to text, od někoho kdo je ochoten grilovat každého za jakoukoliv chybku při debatě o víně a do úmoru slovíčkařit, drobátko nedomyšlený (a to i když pomineme podivné obraty u doporučování cavy jako vína, které je „typické pro oblast Katalánska a Španělska“).

sklenka_champagneKupříkladu dávat za příklad ČR jako něco výjimečného, když stejný stav platí na celém světě a prosecco jsou momentálně vůbec nejoblíbenější bubliny, je docela divné. Například Velká Británie, jeden z vůbec nejzásadnějších a nejrozvinutějších trhů s vínem na světě, zaznamenává obrovský propad zájmu o Champagne, pokles jeho cen (které jsou objektivně často přemrštěné a držené nahoře jen virtuální aurou exkluzivity, i vzhledem k 300+ milionům připravených lahví ročně a mnohamilionových počtů i některých jednotlivých vín) a naopak masivní nástup právě prosecca. Nic to neříká o tom, které z vín je „lepší“, samozřejmě. Ale očividně nejsme „hlupáci“ jen u nás. Mluvit o tom, jak je to špatné víno, když nahoru letí nejen objem produkce ale i kvalita, je vyloženě hloupé. Rozmanitost stylů, od úplně jednoduchých vín, po výtečné terroirové záležitosti, vína kvašená v lahvi, školená ve dřevě a tunu dalšího, nikdy nebyla větší.

bublinyJe zajímavé, že head sommeliér společnosti Premier Wines & Spirits (resp. pokud se nepletu, tak tam již tam nepracuje, ale třeba mám chybné informace a odešel jen z baru Grand Cru), útočí na prosecco, které jeho chlebodárce prodává a navíc má v sortimentu dost nadprůměrná (od Terre di San Venanzio). Stejně tak je vtipné, že naopak jako něco exkluzivnějšího doporučuje cavu od Codorníu, kterou má v sortimentu… světe div se… Premier Wines & Spirits. Vtipné dvojnásob, protože prosecco můžete koupit charakterní a výtečné od malých rodinných producentů, ale zrovna Codorníu, ač vyrábí i špičková vína, je druhým největším výrobcem bublin na planetě a továrna chrlící desítky milionů lahví úplných základek, pětieurových vín i levnějších pod různými privátními značkami. Takže až se budete rozhodovat, co si otevřete k oslavě nebo na zmiňované Vánoce, použijte vlastní rozum a řiďte se svým vkusem. Klidně si dejte bohémku, místo demíčka třeba jejich Château Radyně nebo Prestige Brut, k jídlu i na jen přípitek se bude hodit víc. Sáhněte po některých z jiných domácích bublin, je jich čím dál víc. Dejte si výtečný francouzský crémant, parádní sekt z Německa či Rakouska a klidně i dobré prosecco, výběr na našem trhu je široký. Nebo nějaký Pét-Nat, jestli vás jejich nepředvídatelnost baví. A nebo samozřejmě zvolte láhev Champagne, pokud ho máte rádi a vyhovuje vám. Ale dávat si ho proto, že s ním bude večeře výrazně slavnostnější, než s dobrými osvědčenými bublinami odjinud, fakt není nutné. Osobně jsem měl v plánu na Štědrý den právě jedno výjimečné Champagne, protože ho mám opravdu moc rád, ale asi ho přesunu na jindy a udělám si díky němu slavnostní den z nějakého úplně obyčejného. A na truc dám místo něj jedno výtečné klasické prosecco, původní tradiční styl z doby před modernizací v 70. a 80. letech. Takže bude navíc kalné! Z toho se asi některým nejlepším sommeliérům rovnou zvedne tlak…

krug_clos_d_Ambonnay_1998A tímto se dostáváme k druhému bodu programu, vlastně se to tematicky hodí. Je to už rok, co jsem zde srdceryvně psal o sponzoringu blogu, o tři měsíce později pak informoval, jak se to celé vyvíjí. Za tu dobu se vlastně nic nezměnilo :-) Takže tohle berte jako takovou drobnou výzvu / prosbu. Vím, že Jižní svah čte kupa lidí. Vinní nadšenci jen tak pro radost, pro inspiraci co koupit či kterého vinaře navštívit. Čte ho i hromada lidí z oboru, od sommeliérů po dovozce. Někdy využívají zmínky o svém sortimentu jako referenci či přímo použijí degustační poznámky, jindy zde sbírají zajímavé novinky a informace pro svou práci. Pokud kdokoliv z vás, ať už to máte jakkoliv, má pocit, že tenhle blog dává smysl a podobný styl (bez vazeb na dovozce nebo s vlastním dovozem, s doufám jasným vlastním názorem a když je potřeba tak i kritickým pohledem na svět vína i konkrétní lahve, bez viditelné i skryté reklamy či propagace něčích zájmů) je na domácí scéně potřeba, zauvažujte o nějakém tom sponzoringu. Budu rád a skutečně to usnadní se všemu věnovat co nejlépe. A díky všem, co už podporují!

Komentáře používají Disqus