úterý 29. prosince 2015

Bubliny nejen na Silvestra

Casa-Belfi-Colfòndo-vino-bíologícoNa Štědrý den jsme otevřeli láhev Casa Belfi Colfòndo vino bíologíco, naprosto suchého kalného energického minerálního osvěžujícího prosecca, ostatně jsem se o něm rozepisoval obšírněji už dříve, a nejen dohromady s vinnou klobásou a poctivou lepenicí bylo prostě parádní. Potěšilo mne, že Decanter ho měl velmi dobře hodnoceno v Prosecco tipech na Vánoce (ač hodnotitelka, držitelka titulu MW, byla původně ke kalům skeptická), ve stejném seznamu je i další víno, které jsem z domácí nabídky těchto populárních italských šumivek doporučoval (Le Colture Pianer). Trapný hloupý britský trh, když netuší, že na takhle významný svátek se Prosecco nepije ;-) Každopádně Casa Belfi Colfòndo je za necelé tři stovky opravdu skvělá koupě. A když tak o tom přemýšlím, možná by stálo za to udělat tu takový můj malý přehled tipů šumivek nejen na Silvestra, v různých cenových/stylových kategoriích. Je to seznam určený především těm, co už pití dobrých bublin trochu propadli. Pokud je vlastně skoro nepijete a hledáte jen jednu láhev, kterou bouchnete o půlnoci nebo během nějaké oslavy, tak hledejte vína označená *, toť můj tip na podle mne ne nutně nejlepší, ale spíše fakt dobré universálně přijatelné (ale mohou mít problém u všech, co čekají „bohémka demíčko“ styl) v rámci skupiny.

Cenově dostupné bubliny
okhre_naturK tématu zde byl celý článek Šumíme levně a kvalitně. Za přijatelné peníze, bavme se u bublin třeba o cenovce do tří stovek, najdete spoustu výborného prosecca (Le Manzane*, Casa dei Faveri, Marsuret, Garbara a další z Prosekárny, Le Colture* u Kupmeto, některé kousky od Perlage u VPV, občas se tam v akci dostane Terre di San Venanzio u 1er Wines a další). Rekordmanem v poměru cena/kvalita je dost solidní „chlastací“ Cava Jaume Serra* (dříve Cristalino, prodává Peal), za 100-120 Kč nic lepšího asi nekoupíte. Baví mne velmi suchá Cava Okhre Natur Brut Nature (prodejce Toro Blanco). Hodně mne letos bavila Cava od Bohigas, ale tu jsem kupoval v cizině. Vůbec bych se nebál Château Radyně od bohémky, ze stejné stáje ani jejich řady Prestige Brut. Není to blbé. Pokud jde o další domácí bubliny, tak je jich čím dál více, ceny už nejsou vyloženě mírné a po pravdě se je trochu bojím doporučovat, protože kvalita zatím není úplně stálá a dost lítá. Ale nabídka v tomto směru letí prudce nahoru a myslím, že za dva roky bude mnohé jinak a vyjmenovat kvalitní stálice snadnější :-)

Skvělé bubliny za stálé rozumné peníze
Crémant-du-Jura-2010-Brut-Domaine-Pierre-RichardJen málo opravdu dobrých crémantů a dalších klasických, v lahvi kvašených, bublin u nás stojí do tří stovek. Ale mnohé jsou fakt výtečné a kvalitou adekvátní náhradou leckterých Champagne. Občas je tu dostupný od Matějky Crémant du Jura ze stáje Bénedicte & Stéphane Tissot (za pozornost stojí všechny, včetně výrazně oxidativního efektního BBF) a pravidelně od stejného dovozce Crémant du Jura 2010 Brut* od Domaine Pierre Richard, tam je poměr cena/kvalita paráda (moc fajn je i základ, ale ročníkovka není o moc dražší ale znatelně komplexnější pití). O kvalitní bubliny se teď dost snaží Rakousko, dost mne baví produkce vinařství Bründlmayer, letos jsem se také docela propil sortimentem Szigeti (u které, mimochodem, dělá sekty hned několik našich vinařství) a především už trochu dražší Gols Prestige Brut 2011 mne bavil hodně (vlastně to byla další šumivka, kterou jsem otevřel na Štědrý den, prodává síť Víno & Destiláty). Zajímavé crémanty, ale také Champagne menších producentů, měl vždy v sortimentu Jiří Hron, ale letos mne od něj nejvíce nadchlo Domaine du Clos de l'Epinay s Cuvée Le Clos de l'Epinay Vouvray 2008 Brut*. Výtečné bubliny má jurské vinařství Labet (Champagnier), solidní crémanty nabízí Paul Chollet (Merlot) a další.

Champagne
bollinger_special_cuveePokud jde o pravé šampaňské, tak tam je samozřejmě výběr opravdu parádních věcí asi největší, ale já to vezmu ve zkratce a vyberu jen pár svých oblíbenců. Pokud už to má být Champagne a nechcete utratit majlant, tak osobní tip je bezvadné Champagne Paul Déthune Brut Grand Cru* (Domaine R&W) a v lehkém elegantním stylu R&L Legras Brut Grand Cru Blanc de Blancs (Jeroboam). Pokud máte náhodou v plánu koupit něco od velkého domu a snadno dostupné v supermarketu, tak všemi deseti hlasuji nebrat Moët & Chandon Brut Imperial a raději sáhnout po Veuve Clicquot Ponsardin Brut, cena podobná a osobně mi tedy přijde o dost lepší (ale možná mi jen více vyhovuje styl). Dost fajn je Champagne Deutz Brut Classic (1er Wines). A nebo si jen malinko připlaťte a už máte na Bollinger* (Domaine R&W). Z klasických šampaňských růžovek je výborná volba Champagne Henriot Brut Rosé (Gourmet Services) a Billecart-Salmon Brut Rosé (AdVivum), ale jsou to mrchy nelevné.

Benoit-Lahaye_Blanc-de-NoirsPříznivci naturálních bublin sáhnout po skvělém Champagne Fleury (Champagnier), pokud jim vyhovuje specifický styl (mně jak kdy, ale některé kousky jsou fantastické). Nedám dopustit na parádní bubliny z Champagne Tarlant (Domaine R&W), ale dům letí v popularitě a prestiži raketově nahoru a společně stoupají vyloženě nepěkným tempem i ceny. Parádní sortiment naturálních Champagne, zhusta v brut nature stylu, má dovozce PMP Exclusive. Musím napsat více z průřezové ochutnávky, ale rozhodně věnujte pozornost jménům Benoît Lahaye (!!!), Franck Bonville a také Champagne Marguet* (uhlazenější styl, leckdy díky Pinot Meunier i úplně suché věci působí sladčeji ovocně).

krug_grande_cuveeV nejvyšší lize bych se vykašlal na typickou volbu mnohých, superslavný Dom Pérignon, a za stejné peníze bez váhání koupil spíše Krug*. Opakovaně mne dostává R&L Legras Brut Saint Vincent 1996 (Jeroboam). Ročníkovky ale hlavně R.D. řada od Bollingeru (Domaine R&W) jsou famózní. Jestli máte peníze na lahve od Selosse a víte, do čeho jdete, tak jasná volba (nic moc lepšího jsem z Champagne nikdy nepil). Champagne Salon, pokud to bude trochu starší láhev, taky udělá spoustu radosti :-) Ale je toho tolik a hypotéka furt na krku…

Kaly, pet nat & jiné divočiny
costadila_lahveZde je logickou zastávkou Prosekárna, viz starší článek, nikdo u nás větší sortiment nemá. Nově mají v nabídce i bubliny od Costadilà, byť cena už zdaleka není mírná. Dost potěší Créme de Pinot noir, ale i další jejich bubliny, od Dobré Vinice. Trochu složitější, svérázná ale fakt zajímavá jsou šampaňská od Vouette et Sorbee (Champagnier). Pokud se dostanete k bublinám vinařství Čotar, tak neváhejte, to je slušný punk. O různá pet nat vína se nyní snaží vícero domácích přírodnějších vinařů, těším se na výsledky.

Komentáře používají Disqus