středa 4. listopadu 2015

Med a taky pár vín od Bollingeru

Bollinger-La-Grande-Année-2004Musím si předělat vizitky. Včera mi nečekaně volá spediční služba, že mi veze balíček z Francie. A ptají se, zda když nejsem doma, tak jestli ho mohou nechat v obchodě v přízemí. Jelikož v přízemí žádný obchod nemáme, trochu mne to zmátlo :-) No každopádně jsme se nějak sešli a v krabici, pečlivě obalena mnoha vrstvami bublinkové fólie, se skrývala sklenička medu. Možná to není ten nejlepší med na světě, což sami přiznávají, ale… pochází od Champagne Bollinger! To se má tak. Tahle slavná značka a jeden z legendárních producentů bublin přechází na udržitelný režim hospodaření, deset hektarů vinic už mají i v plném bio. A součástí všech těchto aktivit byla i instalace osmnácti úlů. A tak mají med. Mezi různými naturálními vinaři a biodynamickými farmami nic tak neobvyklého, u podobné značky trošku nečekané. Příště, až si pustím nějaký film s agentem 007, tak si jejich med namažu na chleba. Přeci jen otevírat přitom pokaždé La Grande Année jako minule (ročník 2004, fantastické komplexní minerální strukturované víno, jen se prostě pije tak úžasně a snadno, že jedna láhev je málo a ani magnumka by na celý film nestačila) je pro mne ekonomicky neudržitelné…


bollinger-special-cuveeNa téma Bollinger jsem tu měl delší článek se všemi důležitými informacemi, nedávno se pak účastnil ochutnávky aktuálních ročníků (a nových šarží neročníkových vín), právě tam ostatně projevil zájem ochutnat i jejich med (a zástupce vinařství taky prozradil, jak by měla vypadat scéna s jejich vínem v novém filmu Spectre) :-) Aktuální Special Cuvée má vytrvalé pěkné perlení menších bublinek, čerstvou slinosbíhavou, minerální a tostovou a citrusovou vůní. Je krásně suché, šťavnaté s velmi výraznou kyselinou, oproti typickým NV trochu plnější, strukturované, delší. Chce nechat trochu uležet a nabídne ještě mnohem víc, ale už teď bezva. Základní neročníkové Rosé světlounká růžová barva a pěkné vytrvalé perlení menších bublinek. Čerstvá, červeně ovocná vůně, toastové, minerální. Suché, šťavnaté, velmi pěkně postavené, s páteří výrazné kyseliny a mineralita, poměrně dlouhé, dokonale pitelné. Bezva růžovka.


La Grande Année 2005 (degoržování 11/2014) malé bublinky a vytrvalé jemnější perlení. Trochu sevřenější, zemitější, toastová aromatika, hutnější do žlutého ovoce, hruška, navinulost, med. Suché, šťavnaté, docela důrazné ale přitom poměrně jemné, výborné kyseliny, dobrá délka, pikantnější, zajímavé. Ale… nevím, dal bych tomu ještě čas, v přímém srovnání s ročníkem 2004 tomu něco energie chybí, je zakulacenější, již teď hotovější, ale zároveň méně komplexní.

bollinger-La-Grande-Année-Rosé-2004La Grande Année Rosé 2004 (degoržování 4/2014) je oproti tomu naprostá bomba, jak obvykle růžovky bývají o něco slabší (výjimku tvoří jen pár domů) a přitom dražší. Světlá barva, jemné vytrvalé perlení menších bublinek. Jemnější, elegantní, komplexní a přitom poměrně koncentrovaná aromatika, jahody a drobnější červené ovoce, dotyk kořenitosti. Suché, plnější, ovocné, koncentrované ale elegantní, minerálně ovocné s parádní páteří výrazné kyseliny, strukturované, delší. To chci pít! Jen… za to nechci platit :-)

Komentáře používají Disqus