pondělí 21. prosince 2015

Báječná vína z Jury

Domaine-Geneletti--Château-Chalon-2003Na možná poslední ochutnávce v sýrárně na Jiřáku, dovozce Jiří Hron nyní většinu akcí organizuje spíše v Café 35 ve francouzském institutu v Praze, byla tentokrát na programu vína z Jury, jedna z mých francouzských lásek. Čekala nás vína tří různých vinařství a jeden speciální bonus. Důležitou část tvořila produkce Domaine Courbet, jejich vína mne docela nadchla už loni a obšírněji jsem se o vinařství již rozepsal. Představila se též Domaine Geneletti, asi patnáctihektarový zajímavý a dost kvalitní producent (mimochodem pradědeček vinaře do Jury přišel z Piemontu) s opravdu typickými víny, momentálně testující přechod na bio ve vinicích. Již dříve jsem měl něco z Domaine Martin-Faudot, rodinného podniku s 12ha vinic, celkem známého díky obchodu v centru Arbois a aktivní účasti na různých salons po Francii, spíše konvenčního ale solidního vinařství. A jako třešnička na závěr padla i jedna historická láhev vinařství Pierre Overnoy (dnes, když už je starý pán v důchodu, je připravuje ve stejném duchu Emmanuel Houillon), od jedné z naprosto zásadních osobností Jury obecně, ale vyloženě legendy v kruzích naturálních vinařů, jednoho z „praotců“ současného hnutí, na kterého se odkazují mnozí ze špiček nejen ve Francii, obzvláště pak „odpírači síření“. Ale bez dalšího čekání šup na poznámky. Vína jsem chutnal v podstatě z čerstvě otevřených lahví ještě před oficiálním startem degustace a trochu mne mrzelo, že si je nebudu moct projíždět v klidu celý zbytek večera a až dostanou více prostoru, ale nějaký základní dojem z nich přesto mám :-)

Domaine-Courbet-TrousseauNa úvod dvě červená, která jsou v Juře spíše na druhé koleji, ale díky současnému čím dál výraznějšímu trendu lehčích červených získávají na velké popularitě. Domaine Courbet Trousseau 2008 Côtes du Jura matnější světlejší červená barva, již trochu nazrálá, červené sušené ovoce, zaschlá krev, lehoučké suché v chuti, nazrálejší, jemně svíravé, dobře pitelné, přímočaré. Domaine Courbet Trousseau Violette 2010 Côtes du Jura pochází ze stejného místa jako běžné Trousseau, ale jde o výběr z nejstarších keřů školený rok ve starém sudu (a je toho právě jen jeden sud). Spíše světlejší barva s cihlovým okrajem. Čerstvější, ovocnější, trochu „pinotově“ peckovinová vůně s květinovou linkou. Suché, čisté, šťavnaté, lehčí, ovocité s velmi pěknou kyselinou, vyvážené, pitelné, lehkost v kombinaci se serióznějším projevem a strukturou, jemně svíravé. Moc pěkné, elegantní pití.

Domaine-Geneletti-L'Etoile-Au-Désaire-2008Domaine Courbet Chardonnay 2011 Côtes du Jura tmavší citronová barva, trochu divočejší vůně, minerální, ovocnost do malvic, trochu oxidativní a pikantnější. Suché, čisté, výraznější kyselina a šťavnatost, středně plné, již zralejší, se znatelným vlivem dřeva a mírnou peckovou hořčinou v závěru. Přiznám se, že mi to, po roce zrání od prvního setkání, trochu připomnělo některé šardonky od Jaroslava Osičky, jen s výraznější mineralitou :-) Domaine Geneletti L'Etoile Au Désaire 2008, čistý Savagnin z apelace kde vinařství sídlí (syn vinaře naopak funguje v Château-Chalon, odkud je druhá zásadní část jejich produkce), asi půl roku v sudech. Citronová barva. Klasická, již trochu nazrálejší vůně, minerální, kouřová, žluté ovoce, něco dřeva. Pěkné, suché, ovocné s trochou krémovosti, silnější a výraznější projev, dobrá délka, vyvážené, dost pěkné.

Domaine-Courbet-Tradition-2011-Côtes-du-JuraDomaine Courbet Tradition 2011 Côtes du Jura tmavší citronová žlutá, klasická, oxidativnější, energická čerstvá vůně, jablíčková, trochu žluté ovoce, minerální, dotyk dřeva. Suché, středně plné, šťavnaté, lehce oříškové, super kyselina, pitelnost, dobrá stavba, nic vyloženě komplexního ale v rámci stylu krásna ukázka „chlastacího“ vína. Domaine Courbet Savagnin 2011 Côtes du Jura tmavší citronová barva, v aromatice již trochu nazrálejší, decentně „starý vlakový vagon“ a uzené tóny, pečené jablko, mineralita, oříškovost, oxidativní tóny, výraznější. Suché, středně plné, bezva kyseliny, šťavnatost. Chuť kopíruje vůni s jejími pražci a pečenými malvicemi, je pěkně dlouhá, čistě udělaná, výborně se to pije. Povedená klasika.

Domaine Martin-Faudot Savagnin 2007 Arbois tmavší barva, s měděnými odlesky. Poměrně nazrálá vůně, trochu uzená, sušené ovoce, dotyk medu. Suché, středně plné až trochu plnější, suché, slušně postavené, dobrá délka. Solidní, ale za srdce mne to nechytlo. Domaine Martin-Faudot Nature 2006 zmavší zlatá barva, trochu divočejší vůně, mineralita, kouř, toastové tóny. Již hodně zralé, silné, delší, trochu zvláštní. S oběma víny jsem trochu bojoval, docela by mne zajímalo jak dopadla později večer. Měl jsem je před dvěma lety a to mne bavila o dost víc, tady mi přišlo, že se zub času dost podepsal.

jura_set

A na závěr série tří klasických velkých Vin Jaune, z toho dvou top apelace Château-Chalon. Tady jsou popisy komplikované a kdo podobný typ vína ještě nikdy nepil, asi jen těžko si projev představí. Každopádně Vin Jaune jsou jedna z nejzajímavějších klasických velkých vín světa a určitě se vyplatí je někdy zkusit. Možná vám sednou, možná ne, ale tu zkušenost už mít budete :-) Pokud nechcete investovat do celé lahve, a není to úplně malá investice, vždy je tu možnost degustace. Sice zrovna Jura se v ČR degustuje spíše výjimečně, ale přesto čím dál častěji. Až mne překvapilo, že tahle akce minulý týden byla vyloženě komorní, na podobná vína bych čekal nátřesk. Asi předvánoční shon nebo co.

vin-jaune

Domaine Geneletti Château-Chalon 2003 tmavá zlatá barva. Klasická, koncentrovaná vůně, oříšková směs, kouř, starý vagon, překvapivá čerstvost a energie, krásné. Suché, plné, koncentrované, dlouhé, oříškové, se šťavnatou kyselinou a dotykem ovoce, efektní, bohaté. Mňam.

Domaine Courbet Château-Chalon 2000 tmavší zlatá barva, velmi expresivní, výrazná, nabušená vůně, hromada starého vagonu, uzená kouřovost, oříšky, ovocnost, pečené malvice, starý calvados ze sudu, vrstevnaté, zajímavé. Suché, středně plné až plné, parádní kyseliny, bezva struktura, dlouhé, koncentrované ale ne přehnaně, malvice, oříšky, délka. Stále teprve na začátku cesty, bohaté, nádherné zajímavé víno. Mmmmm…

overnoy-vin-jaune-1983Pierre Overnoy Vin Jaune 1983 Arbois Pupillin tmavší zlato-oranžová barva. Již znatelně nazrálá vůně, toastová, oříšková, staré dřevo, uzené kde co, toastovost. Pocitovka. Výborné kyseliny, středně plné, ořechy, sušené ovoce, staré dřevo, koncentrace, délka, perfektní kondice. Výborné. Za možnost tohle víno ochutnat jsem fakt vděčný, byť po pravdě předchozí vzorek by „na body“ asi vyhrál :-) Každopádně skvělá ukázka, jak podoná vína zrají a zůstavají plna sil v čase.

Domaine-Geneletti--Vin-de-Paille-L'Etoile-2006A sladká tečka na závěr. Domaine Geneletti Vin de Paille L'Etoile 2006, jurská slámovka. Lískooříšková hnědá s červenými odlesky. Intenzivní sladší aroma, koncentrované, karamel, navinulé ovoce a ovoce konfitované, jemná kořenitost, dotyk těkavek. Hebce sladké, silné, koncentrované v chuti, ale s povedenou kyselinou a vlastně „vyvážené“, dlouhé, efektní. Nádherné sladké. Nedávno jsem měl stejný ročník slámovky od Domaine Courbet a to byl o hodně větší a rustikálnější divočák, tohle je uhlazená výtečná věc.

Komentáře používají Disqus