pondělí 23. února 2015

Celonárodní sudovkové pozdvižení

rezervace_petSlibuju, že články v následujících dnech budou zase o pořádných vínech, opravdu výborných, ale dneska se ještě musím věnovat aktuálnímu dění ohledně sudovky. Prostě proto, že je to po dlouhé době, kdy víno tak trochu hýbe domácí scénou, situace se zákazem sudovky si vysloužila už i články v Blesku nebo titulní stranu MF Dnes. Na úvod doporučuji zápisky O dobré pověsti a možném konci sudovky a 76 % vody, vyložené jedy zatím chybí z uplynulých dní jako jakýsi úvod do problematiky, pro zábavu klidně také starší Sudovková „pálava“ aneb víte co pijete? Nejde totiž jen o sudovku, ale svým způsobem o pověst domácího vinařství a obchodu s vínem jako takovou. Válku o nové pozice na trhu a kontrolu minimálně segmentu nejlevnějších vín. Místo sudovek bag-in-boxy a PETky v supermarketech, kterým dnes utíkají kvůli sudovce obrovské peníze? Velké stáčírny, pro které by to znamenalo obrovské problémy, a jiná vinařství a dovozci, kteří jsou schopni díky svým distribučním kanálům rychle prázdné místo zaplnit? Na úvod jedna citace právě z Blesku: „Podle Tomáše Krista (38) z Vinařství Krist v Miloticích by problém vyřešily přísnější kontroly. "Nám, vinařům, se už doslova příčí, že se víno, nebo co to je za tekutinu, prodává pomalu v každém květinářství a trafikách. Chceme jednoznačně registrovaný a licencovaný prodej sudového vína. Pomohla by také laboratoř na jeho rozbory.“ Kozel zahradníkem, napadá mne. Schválně si projděte pár květinářství a pište si, na čí vína tam narazíte ;-) A té sudové Pálavy ze Slovenska…

peticePrávě Tomáš Krist aktivně informoval v mailech o Sdružení obchodníků s vínem a vinoték z. s. (web), nečekanou rychlostí vzniknuvšího uskupení s korespondenční adresou ve velkostáčírně Vinařství Mutěnice, které si klade za cíl vystupovat proti pančování vína, klamavému označování vína, podporovat zavedení registračních pokladen při prodeji vína konečným spotřebitelům, chce zákaz používání klamavých názvů (např. „víno typu Pálava") či podporovat legislativu vyžadující správné a čitelné označení geografického původu a názvu vína. V mnoha ohledech jistě záslužné. Na webu mají popis současné situace, varování o ztrátě pracovních míst při zákazu sudovky a podobně. A samozřejmě petici proti omezení nebo zákazu prodeje sudového vína. V seznamu členů sdružení lze nalézt pár normálních jmen, ale také spoustu takových, u kterých si zájmy nejsem jist a jejich volání po poctivé bezproblémové sudovce a lepším kontrolám je pořádné chucpe. Poněkud překvapivě byla v petičním výboru SOVV, v hlavičce petice a jako zástupce této aktivity, uvedena Vinařská asociace ČR s Jiřím Maděřičem coby místopředsedou (který ovšem není v seznamu členů sdružení obchodníků s vínem a vinoték, což bych u někoho z jejich petičního výboru čekal), což mne poněkud překvapilo. Na přímý dotaz to ovšem překvapilo i pana Maděřiče, nyní již v petici Asociace ani on nefigurují, původní verze zachována pro srovnání zde. Mimochodem Vinařská asociace má na webu k tématu také zajímavé texty a různé zápisy z jednání atd., jejich pohled na věc stojí za pozornost. Věřím, že naštvaná veřejnost, která se o svou sudovku bojí, bude petici podepisovat s vervou a nadšením. Otázkou je, zda by ji podepisovala stejně nadšeně, kdyby si srovnala jména členů sdružení a jejich četnost v problematických nálezech SZPI a již proběhlých kauzách ohledně pančování vína.

sudovky_mfdnesO víkendu jsem zaskočil do vinotéky na malém městě ulovit nějakou láhev z Moravy. Naprostou většinu obratu tam tvoří právě sudovka. Prodejce zrovna zákazníkům nabízel polosladkou Moldávii z bag-in-boxu a trochu omluvně s tím, že nemá volnou pípu a další zařízení teď nechce kupovat, protože prostě neví, jak to všechno dopadne. Ve výsledku už podobné spekulace a legislativní nejistota dělají problémy (což zde platí ale nejen u vína), a to zatím nic oficiálně neproběhlo a žádný zákaz neplatí a hned tak platit nebude.

non_stop_kvetiny_svatomartinskeV rámci bloku Kam kráčí české zemědělství v nedělních Otázkách Václava Moravce byl přítomen Marian Jurečka, současný ministr zemědělství, a došlo také na téma sudovek a pančování vína. Mrkněte se sami, začíná to lehce po šestadvacáté minutě. To nejdůležitější, co padlo, je ministrovo jasné prohlášení, že sám o žádném zákazu nemluvil, materiál vypustil někdo bez jeho vědomí a tvrdí o něm, že jde o hotovou věc přes kterou nejede vlak. A že tato osoba bude dnes odvolána. Žádné konkrétní jméno sice nepadlo, ale lze celkem snadno odhadnout, že inkriminovanou osobou je Ing. Antonín Králíček, kterého mnozí vinaři považují za (dlouhé přemýšlení, co lze publikovat) osobu, jejíž odchod si zaslouží oslavu. V polovině března by mělo proběhnout velké jednání „s vinaři a vinařskými nevládkami“, kde se bude téma znovu probírat. Tak uvidíme, v čí režii nové znění zákona bude tentokrát, určitě se máme ještě na co těšit.

Komentáře používají Disqus