pondělí 9. února 2015

Biodynamický Riesling a Veltlín

Riesling-Orschwihr-2008-Valentin-ZusslinMinulý týden jsem tu psal o návratu k jedné frankovce a teď v „taking a stroll down memory lane“ pokračoval s Riesling Orschwihr 2008 z vinařství Valentin Zusslin, o kterém tu psal už několikrát. Pil jsem tohle víno i ve starších ročnících, ale teprve u osmičky mu úplně propadl, kupoval ho ve větším a myslím pro něj nadchl i kupu dalších vínomilců. Bylo to pro mne navíc ideální cenově dostupné víno pro demonstrování, že biodynamika ≠ divná naoxidovaná kalná vína. Tenhle Riesling, skrytý v klasické štíhlé lahvi a s korkem zalitým voskem, má dnes tmavší nazlátlou barvu prozrazující věk. I vůně je již dost zralá, do medových tónů a s linkou koření a bylinek, ale stále ještě i s ovocnou čerstvostí a příjemnou minerální linkou. V chuti středně plné, suché s pěknou kyselinou, zralé, poměrně výrazné, ovoce do jablka čerstvého a sušeného, dobrá délka, vyvážené a skvěle pitelné. Stále bavilo a tehdejší nákup u Matějky za zhruba okolo 220 Kč byl fakt dobrý :-) Naposledy jsem nakupoval ročník 2010 a ten mi stále pěkně zraje, v nabídce na konci loňského roku byl dost povedený ročník 2011 v ceně 270 Kč a za nákup rozhodně stál.

Grüner-Veltliner-Fumberg-2013-Wimmer-CzernyCož mi připomíná druhého biodynamika, tentokrát ve variantě s farmou, chovem zvěře a dalšími produkty tak jak to má být, kterého jsem jako příklad úplně čistých a krásných vín s oblibou používal. Před pár dny jsem otevřel láhev Grüner Veltliner Fumberg 2013 vinařství Wimmer-Czerny (psal jsem o něm mnohokrát, třeba tady, dováží je Veltlin) z Wagramu. Výraznější žlutá barva. Krásná svěží ale výraznější ovocná vůně, trochu „kulatější“ žlutě ovocný styl se zráním na kalech, zralé jablko a hruška. V chuti suché, středně plné, šťavnaté s moc fajn kyslelinou a lehce pepřově kořenité, dobrá délka, přímé ale nadprůměrně dobré, moc fajn víno. Mám ho, společně se základním „fresh“ veltlínem Hefeabstich WagramTerrassen i seriózním Weelfel ze starých keřů, hodně rád. Vinař má samozřejmě v nabídce, byť vlastně docela krátce, i variantu veltlínu trochu méně obvyklou a která možná více naplní očekávání některých ze „zvláštní biodynamiky“. Řeč je o PUR, což je hutný ve dřevě vyzrávaný veltlín s výrazným vlivem ležení na slupkách, oranžáda prostě. V ročníku 2011 velmi efektní záležitost, koncentrovaná, efektní, s parádní strukturou chuti a výraznými tříslovinami. Úplně jiný svět než Hefeabstich, odlišným způsobem skvělé.

Komentáře používají Disqus