pátek 6. února 2015

Čtrnáct supertoskánských vín

supertoscana_korkyVe včerejším zápisku jsem se pokusil shrnout informace ohledně termínu supertoskánské víno, snad to i přes výsledek „může to být leccos“ dávalo smysl. Dnes se na několik konkrétních vzorků, které parametry podobného označení splňují, podíváme. Základem pro článek se stala nedávná výborná tematická ochutnávku ve vinotéce Flavours, nakonec nečekaně velmi komorní (mám obavu, že vzhledem k tomu, kolik lidí nepřišlo, to muselo být ztrátové) a která umožnila k vínům se vracet po čase i opakovaně a v podstatě je normálně pít. K té přidávám pár poznámek odjinud, co se zrovna hodí. U vzorků píšu ceny u prodejce Winelink / Flavours či jiného dovozce, u supertoskánců vždy s pýchou uváděné body od různých slavných kritiků neuvádím a klidně si je dohledejte, povětšinou jde o 90+ záležitosti, klidně i 95 a více u pár vzorků. Což neznamená, že vám budou chutnat, že jo :-)

Fattoria Pogni Gorgoli 2010 (IGT Toscana, 70 % Sangiovese a 30 % Cabernet Sauvignon, 11 měsíců v 225l barrique sudech) má rubínovou barvu, nic super tmavého. Ve vůni sladší ovocné, až trochu marmeládově a jemně kořenité, ale nic přestřeleného. V chuti suché, vyvážené, jemné uhlazenější tříslo, dobrá kyselina, expresivní ovoce, dobře pitelné a již teď přístupné, solidní délka. Dost přímočaře líbivé, čerstvě voňavé, trochu řidší. Novější ročníky jsou znatelně plnější. Za 790 Kč u mne spíše ne. Od vinařství je mimochodem základní Chianti za zhruba stovku, psal jsem tu o ročníku 2011 a také jak ročník 2010 způsobil chaos na slepé degustaci při odhadování cen.

supertoscana_set

Tenuta san Guido Guidolberto 2009 (Toscana IGT, 60 % Cabernet Sauvignon a 40 % Merlot, 15 měsíců ve francouzských a amerických barrique sudech z 1/3 nových) je víno poprvé představené až v ročníku 2000, mladší bratříček Sassicaii ve kterém poprvé používají Merlot, a přístupné mnohem dříve. Spíše tmavší barva, džemovější lehce kořenitá sladší aromatika. Silné v chuti, sladce ovocné ale ne ulepené, ale výraznější tříslo a kyselina, dobrá délka, koncentrace, intenzivní, seriózní. Cena 880 Kč.

Le-serre-nuove-2011Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2011 (DOC Bolgheri Rosso, 57 % Merlot se 17 % Cabernet Sauvignon a 14 % Petit Verdot a 12 % Cabernet Franc, 15 měsíců v barrique sudech z 25 % úplně nové a zbytek rok staré, po dvanácti měsících sudy smíšeny a víno vráceno na zrání další tři měsíce) je klasickým druhým vínem, v tomto případě od Ornellaii, z mladších výsadeb a vín nevybraných pro Grand Vin. Tmavá barva s lehce fialovým tónem. Intenzivní, expresivní ovocná vůně, tmavé ovoce ale víno krásně čerstvé, hutné ale ne přehnaně, efektní dřevo, jemná kořenitost a docela výrazný vliv Cabernetu Franc a Petit Verdot, zelený pepř. Poměrně komplexní projev už teď. Mladičké, energické, strukturované v chuti, krásná ovocnost, výrazné ale sladké tříslo, dobrá délka, relativní jemnost i při důrazu, pitelnost, docela elegantní. Wow, po pravdě, na druhé víno rozhodně. Záležitost co „líbivě“ nadchne, ale přitom dostatečně komplexní. Cena 1180 Kč.

Rocca di Frassinello 2010 (IGT Maremma Toscana, 60 % Sangiovese s 20 % Merlot a 20 % Cabernet Sauvignon, 14 měsíců ve francouzských barrique sudech z 80 % nových) je relativně mladý projekt, první ročník 2004, spolupráce Les Domaines Baron de Rothschild-Lafite (od kterých jsou i klony mezinárodních odrůd) a Castellare di Castellina (od nich zase výběr Sangiovese), od počátku sbírající vysoká ocenění ve světě i v Itálii, ač víno vzniklo vlastně ze strašně mladých keřů výsadeb v roce 2001, skoro panenská sklizeň to byla. Tmavší barva, fialový tón. Intenzivní efektní vůně, sladší, peckoviny a čerstvost Sangiovese, lehce živočišný tón a pikantnost. Suché, šťavnaté, hezká ovocnost a výrazné ale měkčí tříslo, sladší dřevo, dobrá délka, příjemné, efektní, nadprůměrná líbivka. Se vzduchem v lahvi šlo po pravdě ale docela rychle dolů. Cena 899 Kč.

tignanello_2011Antinori Tignanello 2011 (IGT Toscana, 80 % Sangiovese s 15 % Cabernet Sauvignon a 5 % Cabernet Franc, 12 až 14 měsíců zrání ve francouzských a maďarských barrique sudech, první a druhé použití, odrůdy a různé části vinice zrají separátně a míchají se až později) je jedním z původních klasických supertoskánců, ze začátku ještě používali jen toskánské odrůdy ale od roku 1982 je v současném složení, v některých horších letech není produkováno. Tmavá barva a celkově hutnější projev. Klasičtější starosvětská vůně a pěkný projev Sangiovese. Docela výrazná a efektní, čerstvá a mladičká s potřebou nutně zrát, čerstvě ovocná, mineralita, zelený pepř. Suché, mladé, intenzivní v chuti s tvrdší strukturou a projevem, mineralita, koncentrace, kávoviny, dobrá délka, obrovský potenciál. Momentálně se ale pití dost brání. Každopádně tohle si na Bordeaux nehraje, je své a skvělé. 1990 Kč.

Fattoria di Magliano Poggio Bestiale 2009 (IGT Toscana, 40 % Merlot a 30 % Cabernet Sauvignon a 25% Cabernet Franc + 5 % Petit Verdot, 14 až 18 měsíců v nových barrique sudech Allier, bez filtrace; ročník 2009 ještě dělala enoložka, která pak odešla do Sassicai) nese jméno prý podle svahů s révou, které je bestiální opečovávat. Myslím, že nikdo z těch vinohradníků neviděl vinice v Německu či Švýcarsku :-) Temná ale nazrálejší barva a i vůně projevuje znatelné známky lahvové zralosti, je pikantnější, divočejší tmavě ovocná s lehkou oxidací. Suché, výrazné v chuti, hodně kyseliny a zároveň drsnější tříslo, bylinky, zelený pepř, výrazně rustikálnější a méně uhlazený projev než předchozí vína, štiplavější, zajímavé. Divočák s charakterem. 950 Kč.

SassicaiaTenuta San Guido Sassicaia 2010 (DOC Bolgheri Sassicaia, 85 % Cabernet Sauvignon a 15 % Cabernet Franc, 24 měsíců ve francouzských barrique sudech, tato láhev byla poloviční 0.375 ml, druhá otevřená byla znatelně naoxidovaná) tmavší, efektní barva. Ve vůni bohaté, koncentrované, mladistvé, třešňový kompot a zákvas, moruše, bylinková směs. Koncentrace a velký potenciál v chuti, hodně mladé, plné, strukturované s výraznou krásně jemnozrnnou tříslovinou, parádní kyseliny a šťavnatost, skvělá délka, hutné ale elegantní, efektní krásné velké víno. Ale chce ještě pár let počkat. Cena 3900 Kč (běžná sedmička, tato 0.375 je za 1950 Kč) je… drsná.

ornellaia_2009Ornellaia 2009 (Tenuta dell'Ornellaia ze stáje Antinori, DOC Bolgheri Rosso, 52 % Cabernet Sauvignon s 22 % Merlot a 21 % Cabernet Franc + 5 % Petit Verdot, každá část vinice a odrůdy vinifikováný samostatně, zrání 18 měsíců v barrique sudech ze 70 % úplně nové a zbytek rok staré, po dvanácti měsících sudy smíšeny a víno vráceno na zrání dalších šest měsíců) má tmavší barvu lehce do fialové. Velmi efektní vůně, sladší ovoce i dřevo, lehká těkavka a balsamikový tón, bohaté, výrazné. Efektní i v chuti, sladší ovoce ale bezva kyseliny, krásné jemné tříslo, mladé ale už teď přístupné, velmi dlouhé, bohatost, uhlazenost, komplexní a s velkým potenciálem, přitom takové „tady mne máte a nadchnu i kdybyste nechtěli“, jde na to zpříma. Pěkný, moc pěkný, ale… 3970 Kč. A když to srovnám s jejich druhým vínem, tak by byla má volba tuplem jasná :-)

macchioleNa galadegustaci 1er Wines v Kaiserštejnském paláci jsem ochutnal i tři vína od Le Macchiole, které lze mezi supertoskánce směle zařadit. Již dříve jsem tu psal o jejich základním víně, ale ve starším ročníku. Na ochutnávce byl mlaďoch, ale i velká vína nijak stará (celkem logicky), všechna navíc servírována z magnum lahví. Le Macchiole Bolgheri Rosso 2013 (DOC Bolgheri, Merlot a Cabernet Sauvignon a k tomu Syrah, 6 měsíců v barrique sudech nových a jednou použitých) je víno projevem hodně mladé, tmavší vyzrálejší čerstvě ovocné, lehce pikantně kořenité. Sladší ovocnost v chuti, plnější, expresivní, hodně třísla a dobrá kyselina, vyvážené, chce čas a bude to dost fajn efektní pití s docela korektní cenou, sedmička za 469 Kč. Le Macchiole Paleo 2011 (IGT Toscana, čistý Cabernet Franc, 14 měsíců v barrique sudech z tří čtvrtin nových a zbytek jednou použité) má dost tmavou barvu a intenzivní, seriózní, vrstevnatou vůni, bohatší ovocnou, jemně kořenitou, mladistvou a teprve na cestě, s jasným vlivem dřeva. I v chuti bohatší, suché, výrazné, ovocné, silné a alkoholické, koncentrované s nádhernou sladší tříslovinou a dřevem, efektní „moderní“ záležitost, která ale potřebuje čas a myslím bude zrát do zajímavosti. Přemýšlím, jestli bych tipoval čistý Cabernet Franc, po pravdě asi ne. Cena za běžnou láhev 1785 Kč. Le Macchiole Messorio 2011 (IGT Toscana, stoprocentní Merlot, 14 měsíců v barrique sudech z tří čtvrtin nových a zbytek jednou použité) měl klasičtější, pikantnější a oxidativnější projev, již nyní poměrně komplexní. Sladší ovocnost, dřevo, výrazné a docela sofistikované. V chuti silné, znát alkohol, sladké ovoce ale výtečná kyselina, hromada svíravějšího třísla, bezva délka a koncentrace, vypálené dřevo. Tohle nutně potřebuje čas a uvidí se. 3869 Kč působí ale dost šíleně, cena jako další čistý merlot a nejpředraženější supertoskánec, Masseto, to sice stále není, ale…

colledila_2011Ze stejné degustace si dovolím do tohoto přehledu zařadit i dvě vína od Barone Ricasoli, nedávno jsem psal o jejich základce. Colledilà 2011 Gran Selezione (DOCG Chianti Classico, stoprocentní Sangiovese, nové barrique i větší sudy 18 měsíců) má čerstvou, sladší peckovinově ovocnou vůni, efektní a mladičkou. V chuti suché, poměrně plné, sladce ovocné a krásně strukturované, bezvadné tříslo a délka, trochu svíravější, bohatší, vyvážené, zajímavé. Za pár let bude fantastické. 1269 Kč. Castelo di Brolio 2011 Gran Selezione (DOCG Chianti Classico, 80 % Sangiovese s 10 % Cabernet sauvignon a 5 % Merlot + 5 % petit Verdot, nové barrique i větší sudy 18 měsíců) je víno aromaticky hodně bohaté, s poměrně výrazným projevem dřeva, sladší efektně ovocné. Dlouhé, plné až hutné v chuti, pěkné sladší třísloviny, mladičké ale již nyní vlastně docela přístupně pitelné, krásně ovocné, s obrovským potenciálem. Osobně mi víc sedla Colledilà, ale tohle jsem pil nedávno z ročníku 2001 a sedl si z vína na zadek. 1249 Kč.

loggio_curtunMěl jsem doma na zpracování informací a popisů pro VinArte několik vín od Villa Loggio, nejedno by asi šlo zařadit jako supertoskánec (Merlot i Syrah jsou v apelaci DOC Cortona, mají i nabušený výrazný Pinot Nero jako IGT Toscana), nejvíce tomu ovšem odpovídal Curtun 2010 (IGT Toscana, Cabernet Sauvignon a Merlot, 18 měsíců v barrique sudech). Temná, hluboká barva s odstínem do fialové. Hutná, tmavě ovocná vůně, černý rybíz, tmavé lesní plody trochu džemového projevu, káva, kořenité tóny, dobře zakomponované dřevo. Suché, plné a vyzrále ovocné i v chuti, sladší tmavé ovoce, kořenitost, dobré kyseliny a solidní struktura, měkčí sladké třísloviny, delší s teplem vyššího alkoholu. Nemá komplexitu některých vín viz výše, působí o něco schematičtěji, ale slušné to je. Cenu odhaduji někde v tisícovkové zóně.

Komentáře používají Disqus