úterý 17. února 2015

Konec v INu & prémiový vlašák

in_magazinPrávě dokončuji poslední článek pro IN Magazín Hospodářských novin. Po třech a půl letech, zhruba sedmdesáti dvoustranách, několika výrazně delších speciálech / tématech čísla (8+ stran) a k tomu asi padesátce vín, piv a destilátů doporučených ke gastro textům jiných autorů. Byla to fajn spolupráce, snad pro obě strany, ale doufejme především pro čtenáře. Měl jsem připraveno ještě několik témat, snad je zúročím jinde. Nekončím ale jen já, nýbrž celý magazín. Zda bude v Economii zájem, abych občas něco napsal pro magazín nový, který nahradí jak IN tak Víkend, zatím vůbec netuším. Ale nebránil bych se tomu. Nebo kdyby třeba chtěl pravidelný vinný sloupek zařadit Respekt, určitě bych na něco zajímavého přišel… :-) Ale neupínám se jen ke stáji Economia, pokud má o mé služby zájem někdo odjinud, tak od příštího týdne jsem vlastně volný ;-)

michlovsky_vlasak_premierV neděli jsme páchali doma trochu divokou degustaci, šlo o netradiční mix vín hlavně z nového světa s trochou Moravy, servírováno naslepo. Jedním ze vzorků byl i Ryzlink vlašský 2006 výběr z bobulí řady Premier z vinařství Vinselekt Michlovský, suchý vyzrálý vlašák viniční trati Purmice na Perné, víno které tak trochu pobuřuje cenou (momentálně z vinařství je za 1330 Kč; ten večer jsme ochutnali i legendární prémiový Pinot Noir, ale o tom zase příště, je to složitější téma). Tolik za Moravu a vlašák, pravda v pěkné ambaláži a každá lahev se samostatnou krabicí?!? :-) Co řada Premier symbolizuje a jak vína vznikají si můžete přečíst na webu producenta. Vlašák má intenzivní, trochu divočejší vůní, vyzrále medovou, bylinky, na úvod trochu „zaprděná“ minerálka a výraznější mineralita se drží i později, decentně oxidativní tóny, bohaté a seriózní, na vrcholu sil kde ještě pobude. V chuti suché, plné, hutné, intenzivní, koncentrované. Alkohol 15 % je znát ale ne rušivě, víno si udržuje harmonický projev. Medovost, mineralita, struktura, délka, páteř kyseliny. Potřebuje vzduch ve sklence, čas a soustřední, ale odmění se. I přes tu nabušenost neunavuje. Ano, tohle je skvělé víno. A ukázka, co je na Pálavě možné, kudy lze jít (ač bych nechtěl, aby každý tamní vlašák byla podobná expresivní bomba). Člověka až překvapí, že někdo s podobně nádherným kouskem zároveň prodává do Makra 20l KEG s vlašákem ze Slovinska nebo šardonkou z Maďarska, tahle část domácího vinařského podnikání a rozporů v něm mne nepřestává fascinovat.

michlovsky_vlasakCena? Záleží. Naslepo bych tohle víno poslal nejspíše do vlašáku ze Somló od dobrého producenta, který ovšem koupím násobně levněji. Což neznamená, že tohle je moc drahé, takový Fekete je spíš nesmyslně levný. Může suchý vlašák stát přes tisícovku? Jistě! Měl by? Proč ne, pokud je to velké víno a někdo je ochoten částku vydat. Když může stát tyhle peníze v kontextu okolních vín jen nadprůměrné Chardonnay z Burgundska, proč by tolik nemohl stát vlašák ze specifického terroir a krásného kusu krajiny, poctivě připravený a kvalitativně na špičce. Koupil bych si láhev? A vy? Nejlepší vlašák, který jste v životě pili?

Komentáře používají Disqus