pátek 27. února 2015

EP bez RP, Stará trta & resveratrol

Konec jedné éry a možná významnější krok pro celý systém En Primeur degustací Bordeaux, než by se mohlo na první pohled zdát. Robert Parker, „pan stobodovka“ (pro zájemce skvělý profil v angličtině), určitě nejvlivnější vinný kritik a člověk, kterému je přisuzován až neskutečný vliv na samotný projev vín po celé planetě (jejich „parkerizaci“, posun do opulentnějšího výrazně ovocného a, jak s oblibou říká, hedonistického projevu), se definitivně rozhodl, že v letošní kampani sudové vzorky hodnotit nebude. Magazín Wine Advocate (který ovšem před nějakou dobou prodal, novým majoritním vlastníkem je firma z Hong Kongu) samozřejmě reportáž o ročníku 2014 přinese, úkolu se místo Roberta Parkera ujme Neal Martin. Ale RP je prostě RP. V posledních letech byl obchod s novými ročníky Bordeaux… řekněme pomalejší. Letos žádné čekání na RP body před určením cen, k tomu ostatně nedošlo ani loni, ale ve sklepích podle všeho docela solidní vína. Která ovšem budou muset být naceněna velmi rozumně, aby jakkoliv rozdmýchala větší zájem. Uvidíme. Robert Parker se zatím na Twitteru čím dál méně chlubí velkými Bordeaux a velkou část příspěvků začíná okupovat pivo!

Vinné novinky z mého rodného kraje, Podkrkonoší, tu logicky nemám příliš často. Ale tentokrát se zadařilo. Cerekvice nad Bystřicí (kousek od Hořic) získá štěp Staré trty, nejstaršího keře révy vinné na světě, který roste v Mariboru a už je mu nějakých 450 let! U Hořic dvakrát ideální podmínky pro vinaření nejsou, byť nějaký ten keř tam samozřejmě najdete, tak uvidíme, jak se budu dařit tomuhle :-)

Pokud jde o lékařské zprávy ohledně vína, tak trpím jakousi selektivní slepotou. Teda spíš má paměť má tendenci vymazávat problematičtější zjištění (nečekaně třeba zvýšené riziko infarktu), ale radovat se z novinek o resveratrolu („sklenka vína místo hodiny v tělocvičně“, lepší paměť) a podobně. Pít s mírou a dobré věci, prostě ;-)

Komentáře používají Disqus