pátek 17. října 2014

Výrazné červené a něco k netypickým balením

Plaimont-Le-Faîte-2011Pečetě, viněty z korku či kovové, kameninové karafy místo lahve či netypické tvary lahví… Pokaždé, když něco takového vidím, jsem ve střehu. Přehnaně rozmáchlá ambaláž či lahve atypické pro region původu vína zhusta znamenají, že vinařství investuje více do marketingového oddělení než do práce na vinicích a ve sklepě, věnuje více pozornosti obalu než obsahu. A cílovou skupinou není milovník opravdu kvalitních charakterních vín, ale někdo shánějící dárkový předmět či ještě častěji zákazník velkého řetězce, kde je třeba v regále zaujmout všemi dostupnými způsoby. Nad jednou trochu netradiční lahví, o které bude řeč níže, jsem si snažil vzpomenout na atypicky balená vína, která mne v posledních letech zaujala a považoval bych je za opravdu kvalitní, ale po pravdě příliš úspěšný jsem nebyl, možná s výjimkou některých kovových vinět (parádní maltský Grand Maitre od Marsovinu, solidní Château la Poujade Grande Réserve z Cahors, španělské Barón de Ley a Bodega Museum). Napadá něco vás? Nebo alespoň balení, které vás opravdu nadchlo, bez ohledu na kvalitu vína?

Na téma přišla řeč u lahve Le Faîte 2011 z jihofrancouzské apelace Saint Mont, vlajkové lodi tamního obřího sdružení vinařů Plaimont a jedné ze dvou lahví v aktuálním balíčku dovozce Dvě Deci. Tohle víno má místo klasické viněty dřevěnou visačku s vypáleným textem, přichycenou drátem okolo hrdla a skrze pečeť. Šlo prý v místě o tradiční způsob značení těch nejlepších lahví zahrabávaných do hlíny k archivaci, jde o jakousi poctu předchozím generacím vinařů… prostě dobrých historek je třeba. Odrůdově Tannat, Cabernet Sauvignon a jen na jihozápadě pěstovaný Pinenc. Alkoholické kvašení i malolaktika jednotlivé odrůdy separátně v tancích, následně smíšení a zrání ve francouzských barrique sudech (třetina nová) necelý rok, poté další čtyři měsíce spojené jednotlivé sudy zase v tanku.

Plaimont-Le-Faîte-2011_vineta

Temná barva, směrem do fialové. Poměrně intenzivní, mladistvá tmavě lesně ovocitá vůně, fialový drops, linka černého rybízu, něco dřevo a sladší kořenitosti. Suché, poměrně plné, s výraznými tříslovinami i kyselinou, slušná koncentrace a struktura, potenciál. Nic vyloženě komplexního, ale poměrně fajn „nabušenec“, který nutně potřebuje ještě zrát. Dekantace několik hodin víno uhladí a zpřístupní, ovšem lahvovou zralost nenahradí. Takže za mne docela dobrý, i přes „varující“ vzhled lahve :-)

Komentáře používají Disqus