čtvrtek 30. října 2014

Pár vzorků od Tetura a Mikulici

tetur_rulandske_modreV poslední době jsem se Moravě, kromě svých několika oblíbenců, příliš nevěnoval. I přes dřívější rozpaky mne ale dost příjemně překvapila aktuální produkce Syfany (Jakub Zborovský) z Vrbice, hlavně tedy červená vína, o tom určitě více časem, chci si ještě v klidu projet pár lahví i doma. A ochutnal jsem i pár desítek dalších vín, včetně ucelenějších setů, o dvou z nich bude dnes řeč. Ve vinařství a následně i na akci s Králem vín u nákupního centra Eden jsem si projel ke dvacítce vzorků z bílovického vinařství Vladimír Tetur (web). Hlavně u různých jakostek či kabinetů byl velmi slušný poměr ceny a kvality, u bílých vín mi seděla více než vyšší přívlastky. Fajn čerstvý říznější je jakostní Müller Thurgau 2013. Jemnější, pepřové, suché živé je jakostní Veltlínské zelené 2013, v bezva kondici aromatický čerstvý lehký Muškát moravský 2011 kabinetní. Ale špatné není ani Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr polosuché, kapka cukru tam je ale spíše šťavnaté, ovocnějšího výraznějšího stylu, delší, výborně pitelné (chutnalo mi vlastně více než suchý ročník 2012 co se dostal do Salonu vín, který působil hodně naležele, peckově, s výraznějšími známkami oxidace). Davy asi nadchne Frankovka rosé 2012 polosuchý pozdní sběr, taková ta smetanovo-jahodová klasika s dotykem cukru, ale šťavnaté, nadprůměrně dobře udělané a pitelné.

Chutnalo mi Teturovo Svatovavřinecké 2009 jakostní, naleželé, suché, stále ovocné, s pěknou kyselinou, lehčí, čistě udělané a výborně pitelné. Zweigeltrebe 2009 jakostní bylo kulatější, suché, ale s poměrně masivní linkou brettu, která se snad ještě více projevovala i u jakostky Neronetu barrique stejného ročníku. Dornfelder 2009 jakostní byl oproti nim čistě ovocný, s bezva kyselinou, uhlazenějším tříslem, pěknou tmavší ovocitostí směrem borůvky, snadno pitelný. Z Rulandského modrého, které se vinaři docela daří a v domácím měřítku bývá jedním z těch nejlepších, byl docela fajn výraznější ovocnější do jahod a přezrálých peckovin, teplejší, plnější, uhlazenější ale ne utahaný výběr z hroznů 2009 z Dlouhé hory. Barrique výběr ze stejné tratě ročníku 2008 je o něco strukturovanější, s lepší linkou kyseliny. Poměrně výrazný, ovoce doplněné dřevem, kouř, již nazrálý ale stále v kondici, trochu živočišný. Cabernet Sauvignon 2008 pozdní sběr bylo poměrně solidní, slušně postavené červené, ale s hodně výraznými známkami oxidace (podezřívám spíše déle otevřenou láhev). Vyzkoušel jsem i BB Cuvée barrique Láďa 2007 pozdní sběr, což je směs půl napůl Rulandské modré a Cabernet Sauvignon školená 30 měsíců v barrique sudech. Výrazně naleželé, lehce živočišná šťavnatá pikantnost, bohatší, výrazné, dřevo, káva, čokoláda, suché, pěkně postavené, delší, pro příznivce stylu dost dobré.

mikulica_setDostal jsem na zhodnocení a doporučení vhodného párování s jídly pět vín od Vinařství Mikulica (web) z Velkých Pavlovic. Dříve jsem od nich pil jen fajn růžovku a celkem se těšil. Veltlínské zelené 2013 kabinetní z velkopavlovické trati Nadzahrady barva světle citronová, svěží vůně, lehce bonbónově ovocná směrem do zeleného jablka, dotyk bílého pepře. V chuti čisté, lehké, velmi suché s výraznou kyselinou, šťavnaté a dobře pitelné, s mírnou hořčinou v dozvuku. Nekomplikované, lehčí a také spíše kratší bílé. Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr (Nadzahrady) barva světlá citronová žlutá. Výraznější vůně, medovost a náznak tónů z botrytických hroznů, přezrálé meruňky až meruňková marmeláda. V chuti ovšem suché, spíše lehčí až střední plnost, meruňkově ovocné, s pěknou říznou kyselinou a slušně dlouhou dochutí. Nekomplikovaný, sympatický a dobře pitelný ryzlink. Aurelius 2013 pozdní sběr pochází z velkopavlovické trati Staré hory. Citronová žlutá barva. Trochu výraznější, především květinové aroma, těžší odkvétající květy. V chuti polosuché, s dotykem zbytkového cukru ale solidní kyselinou, již zakulacené, chlebovina, dobrá délka, decentní lehce hořčina v dochuti. Rulandské šedé 2013 výběr z hroznů pochází z mikulovské podoblasti, trati Sonberk u Popic. Světlejší citronová žlutá barva. Překvapivě výrazně voňavé, bonbónová ovocnost, svěžest, citrusy, lehce medový tón a zelenější až sauvignonové tóny. Poměrně výrazné v chuti, s vyšším zbytkovým cukrem ale zároveň také dobrou kyselinou a tedy není utahané, středně plné, snadno pitelné a pochopitelné, ale šedou bych v tom tedy nehledal. Frankovka 2012 pozdní sběr pochází z velkopavlovické trati Išperky, je v lahvi bordó tvaru uzavřené pravým korkem. Tmavší barva do fialové, nijak zvlášť hluboká. Ovocitá vůně směrem tmavší peckoviny, lesní ovoce, skořicově kořenitý tón. Suché a spíše lehčí střihu v chuti, s poměrně výraznou šťavnatou kyselinou, střední délka, ovocitost, přímé, jednoduché červené v tvrdším stylu a dobře pitelné i ve větším množství, ideálně mírně nachlazené (k 15°C).

Komentáře používají Disqus