pondělí 6. října 2014

Čtyři červená a čtyři bílá z Burgundska

korky_burgundskoNejsem si jist, kolik čtenářů Jižního svahu to zajímá a má pro ně alespoň malou hodnotu, ale dneska to budou zase vína z Burgundska. Nedávno se totiž uskutečnila fajn ochutnávka u Domaine R&W. A ti mají v nabídce několik opravdových hvězd (byť některých vín získávají, jako všichni ostatní, v alokacích spíše homeopatické množství). Začali jsme sadou vín červených, hezky ve všech kategoriích základní burgundské hierarchie, a pak si dali i stejný počet bílých. Byla to poměrně silná osmička vín a bezva podvečer.

Domaine-Méo-Camuzet-Bourgogne-rouge-2010Nedávno jsem tu psal o Vosne-Romanée 2009 ze slavné Domaine Méo-Camuzet, tentokrát se chutnalo základní Bourgogne rouge 2010 postavené na hroznech z Côte de Nuits. Jde o směs jejich vlastních hroznů, ze starších keřů, v obcích Vosne-Romanée a Flagey. A k tomu další nakoupené z obcí Marsannay, Fixin, Morey-St-Denis a Nuits St. Georges. Mladá rubínová rudá barva, čerstvá energická efektní mladičká vůně, důraznější, lehce herbální, čerstvé třešně. Suché, mladé, šťavnaté, čistý ovocitý pěkně postavený pinot, dobrá délka, bezva kyselina a pitelnost, vyvážené. Pil bych s chutí.

Domaine-de-Lambrays-Morey-St-Denis-1er-Cru-„Les-Loups“-2008Následující dvě vína byla oproti papírovým/apelačním předpokladům prohozena, začalo se 1er Cru a až pak následovalo víno vesnické. Nejdříve tedy Domaine de Lambrays Morey-St-Denis 1er Cru „Les Loups“ 2008, což je víno především z deklasovaných hroznů z mladších keřů v Grand Cru Clos des Lambrays a k tomu něco ze dvou premiérových vinic v obci (La Riotte a názvem trochu matoucí Le Village). Rubínová, již lehce nazrálá barva. Poměrně výrazná aromatika, pikantní, lehce herbální, červené ovocné, již nazrálejší, znatelné dřevo až do vanilky a mírně vulgární. V chuti suché, šťavnaté, pikantní, dobrá délka, sympatické a poměrně elegantní, jemnější lehčí uhlazenější styl, příjemné pití. V chuti mne oslovilo výrazně více než aromatika.

Armand-Rousseau-Gevrey-Chambertin-2010Důvodem pro prohození vzorků byla láhev od legendární Domaine Armand Rousseau, konkrétně jejich mladé Gevrey-Chambertin 2010. Čerstvá, efektně peckovinově ovocná vůně, mladičká, takový ten styl čerstvě podrceného ovoce, šťavnatost co se dere ze sklenky. Ale přes poměrně výrazný projev a mladistvost je to zároveň jemné, elegantní, krásné a s velkým potenciálem jít dál a zrát do komplexity. Suché, šťavnaté v chuti, parádní energická kyselina a sladká třešňová ovocnost, dobrá struktura a délka, parádní třísloviny, mineralita, vyvážené. K pití už teď, jako efektní „moderní“ expresivně ovocné červené, ale čas tomu rozhodně neuškodí a posune víno mnohem dál. Dva a půl litru… bych toho asi na posezení nevypil, tolik stojí flaška…

Domaine-Jean-Marc-Millot-Echézeaux-Grand-Cru-2008Domaine Jean-Marc Millot Echézeaux Grand Cru 2008 pochází, alespoň dle chytrých knih, od budoucí hvězdy. V rámci poměrně velkého Echézeaux jde o hrozný z lieux-dits Echézeaux du Dessus, Poulaillères a Clos-St-Denis. Pikantnější nazrálejší ovocnost a lehce bylinky, sladší dřevo, mírně těkavé, již poměrně znatelné terciální tóny, lesní podrost. Suché, klasické, vyvážené, čisté, velmi pěkná kyselina a dobrá stavba, harmonické a jemnějšího stylu, již hodně vyvinuté. Skoro bych tipoval starších víno než šest let, obzvláště v této kategorii, a poměrně blízko vrcholu.

Domaine-Paul-and-Marie-Jacqueson-Rully-1er-Cru-Grésigny-2012Domaine Paul and Marie Jacqueson Rully 1er Cru Grésigny 2012 bylo prvním bílým vzorkem, nedávno jsem tu psal o uleželejší variantě ročníku 2008. Pěkná citronovo-zlatavá barva. Čerstvá, energická, mladá vůně poměrně výrazná, žluté ovoce, dřevo, lehce vanilka, mineralita. Suché, šťavnaté s bezva kyselinou, poměrně plné, dobrá struktura a délka, seriózní bílá burgunda s výraznějším dřevem a teprve na cestě. Tohle bude za pár let moc fajn pití a už teď je, pokud máte rádi podobný styl a mladší vína, bezva.

Domaine Bernard-Bonin Meursalt Tillets 2011 podobná citronovo-nazlátlá barva. Pikantnější, minerální, lehce zaprděná mladistvá vůně, kouřový ton, citrusové ovoce. Suché, šťavnaté, hodně výrazná kyselina a tvrdší styl, mladistvé a teprve na cestě, poměrně plné a silné, dobrá délka, koncentrace. Strukturovanější než předchozí Rully, ale upřímně… při ceně 560 vs. 1410 Kč bych asi raději volil levnější variantu a víc lahví :o)

Domaine Etienne Sauzet Chassagne-Montrachet Les Encégnières 2009 citronová barva, citrusovost, výrazná mineralita, železitost, trochu zaprděné směrem minerálního pramene (vzpomněl jsem si na tour po Luhačovicích), potřebovalo víc času ve sklenici. Suché, šťavnaté, výrazná kyselina, decentně nazrálé, dobrá délka, mírně toastové připečené doznívání. Rozhodně zajímavé víno, ale s vinařem obecně trochu bojuji a to i v tomto případě.

bonin-sauzet-prieur

Domaine Jacques Prieur Puligny-Montrachet 1er Cru Les Combettes 2011 čerstvá, minerální, efektní vůně, mladistvá, citrusy, je tam toho hodně a výrazně, ale při troše hraní se objevují jemnější odbočky. Suché, šťavnaté, výborné kyseliny a čerstvá ovocnost, výraznější projev dřeva, lehce vanilka, dobrá délka, strukturované, opulentnější „líbivější“ styl, již teď dobře pitelné. Prieur mi obecně přijde takový nekomplikovaně přístupný a pochopitelný, ale tohle je určitě výtečné víno.

Komentáře používají Disqus