úterý 14. října 2014

Friulani Indigeni s Wine Geekem

Marco-Sara-Erba-Alta-2012Minulý týden spáchal Marko Jelič alias Wine Geek (web, konečně už s nějakým obsahem a nabídkou lahví) degustaci nových akvizic z italské oblasti Friuli. Ne vše bude vozit, šlo tak trochu i o sondování reakcí. Marko vozí hlavně vína bez zbytečných zásahů ve sklepě a chemie ve vinohradech, spíše od menších podniků, tomu odpovídala i většina představených vín. Samozřejmě je otázkou, jak si s termíny typu „přírodní víno“ poradí techniky jako podchlazení hroznů / studená macerace (Borgo San Daniele a jejich „Dry Ice Inside“)… za mne je to vlastně menší zásah než třeba zrání v nových sudech, nic do moštu/vína nepřidáváte. Ale to jsou spíš vinně-filozofické otázky na debatu nad pár sklenkami :-) Prolétli jsme si sedmnáct vzorků (z původních dvaceti, jeden byl korek a dva jen malé lahve stočené ve vinařství a vypili se na prvním kole ochutnávky kde jsem nebyl, ve všech třech případech to byl zrovna vinař Marco Sara, což zamrzí, protože je moc fajn) a nějaké ty objevy jsem učinil. Takže teď letem světem degustačními poznámkami.

Marco Sara Erre Gialla 2012 (Colli Orientali) je odrůda Ribolla Gialla v nerezu, základ vinaře. Na degustaci byl ročník 2013 a bohužel korkový, tohle víno jsem pil shodou okolností z jiného zdroje před pár týdny doma a dost mne bavilo. Světlá čistá citronová barva, čerstvá lehce zaprděná vůně, minerální, svěží, severnější slinosbíhavá evokující kyseliny. Suché, čisté, šťavnaté, pěkná kyselina, solidní stavba a délka, sympatická pitelná přirozená charakterní věc. Pil jsem s velkou chutí.

Marco Sara Friulano 2013 (Colli Orientali) světlá citronová barva, čerstvá minerální vůně, nerez ale pěkný, lehce herbální zelená linka, mandlovina / pecička. Čerstvé, trochu zakulacené ležením na kalech, pěkná kyselina a slušná stavba, přímé, mandle v dochuti, slaně minerální. Fajn věc. Navíc pěkné lahve a viněty.

Marco Sara Erba Alta 2012 (Colli Orientali) je opět Friulano, ale školeno ve dřevě a z hodně vyzrálých až botrytických hroznů. Tmavší nazlátlé v barve, hutnější, lehké botrytické tóny, med, zralá meruňka, dražší ušlechtilé dřevo, minerální pikantnost. Suché, středně plné, slaně minerální a vápenitost, výraznější dřevo které ještě potřebuje čas se zakomponovat, ovocné, citrusy, delší, mandlovina, znát trochu výraznější alkohol. Tohle mne bavilo strašně moc a bude jen lepší! Mám doma láhev a pořídím další.

Ronchi di Cialla Ribolla Gialla 2013 (Colli Orientali) čerstvé, svěží, květinovější v kombinaci s krémovými tóny, žlutý meloun. Suché, čisté, šťavnaté, bezva kyseliny, lehce pecička v slušně dlouhé dochuti. Velmi sympatické poctivé byť nerezové bílé, dobře postavené, melounová ovocnost, čerstvost, „mňam“ faktor. Potěšilo. Viněty dost hrozné, ale vtipné jsou zeměpisné souřadnice vinic.

marco_sarra-erre-giallaRonchi-di-Cialla-Ribolla-Gialla-2013Borgo-San-Daniele-Jiasik

Borgo San Daniele Jiasik Bianco 2013 (Isonzo) je odrůdově Malvasia Istriana a Riesling. Trochu zaprděná vůně, meruňky, muškátovost, oproti předchozím vzorkům jasně vyšší síra (byť stále bude menší než průměr, ale takhle ve srovnání prostě praští do nosu). Suché, sladčeji ovocné, minerální linka, herbální tón, zelený angrešt. Zvláštní, ne špatné ale úplně mi nesedělo.

Borgo San Daniele Friulano 2013 (Isonzo) jemnější ovocnost, trochu sevřené, lehce zaprděné, odrůdová/oblastní mandlovina. Suché, dobré kyseliny, štavnaté, mandlovina v dochuti, dobrá délka, delší doznívání na minerální lince. Proč ne.

Ronchi di Cialla Ciallabianco 2012 (Colli Orientali) je 60 % Ribolla Gialla, 30 % Verduzzo a 10 % Picolit. Aromatičtější, sladší ovoce, efektní ve vůni, mladé s jasným dřevem, docela nabušené. V chuti suché, ovocné, ale spíše jemnějšího střihu, trochu syrově dřevo, čerstvé, dobrá kyselina a opět minerální slanost, dobrá délka, toast a karamel v dochuti. Efektní zajímavá záležitost.

Ronchi di Cialla Ribolla Nera 2011 (Colli Orientali) je odrůda Schioppettino. Fialková ale ne hutná barva, lehce zaprděná a mírně těkavá vůně, peckoviny a peckovinový zákvas, očekávání tvrdšího vína a kyselin. V chuti opravdu suché a tvrdší, lehké červené, šťavnaté a výtečně pitelné ale ne nudné, svíravě peckovinové. Bavilo. Takový lehký pinot, pocitově, pil bych s chutí.

Ronchi di Cialla Refosco 2011 (Colli Orientali) je víno v barvě temné, vůně sladší ovocná, pikantnější, kořenité tóny, mírně kůže, uzené, evokuje Syrah ze spíše severnější oblasti. V chuti hutnější, dobré kyseliny, tvrdší, strukturované, minerální, zajímavé červené co potřebuje čas i klid na zkoumání.

Visintini Refosco 2011 (Colli Orientali) sladší, modernější, výrazně sladce ovocité, důraznější dřevo. Sladkost ovoce, výrazné tříslo, nazrálost, jižní teplejší džemový a zralý projev na jedné straně a kyseliny na druhé, hořčina ke konci.

Borgo San Daniele Jiasik 2012 (Isonzo) je čistý Cabernet Sauvignon, jediný vzorek který úplně „indigeni“ není. Fialová barva, ale ne hutné. Vůně trochu džemová, výrazná kyselina, tvrdší, dobré tříslo, šťavnatost, čisté udělané, pitelné, uhlazenější. Proč ne. Proč ano?

Visintini-Pignolo-2008La-Viarte-Tazzelenghe-2009Moschioni-Refosco-2008

Visintini Pignolo 2008 (Colli Orientali) temné a hutnější v barvě. Trochu divočejší „zasmrádlejší“ vůně, decentně těkavky, kořenitost, nazrálost. Suché, tvrdé, naprosto brutální třísloviny a svíravost. Tohle je… velmi svérázné.

Borgo San Daniele Arbis Ròs 2009 (Isonzo) je znovu Pignolo. Vůně efektní, nazrálá, bohatá, sladké ovoce, džemové teplé tóny, dřevo, moderní a velmi pěkná. Chuť je proti tomu opět facka, velmi suchá, plná, ovocná ale s brutální tříslovinou a svíravým projevem. Fakt zvláštní, tohle Pignolo. A už dlouho jsem nezažil podobný rozpor mezí vůní a chutí.

La Viarte Schioppettino 2009 (Colli Orientali) poměrně tmavá barva, ovocné hutnější ve vůni, tmavší peckoviny. Výrazné, čisté, ovocné, šťavnatější v chuti, dobrá délka, pěkně udělané moderní červené, ale nic co by obhajovalo cenu vyšší než vše předtím (600+).

La Viarte Tazzelenghe 2009 (Colli Orientali) temná barva, intenzivní vůně, ovocný kvas, pikantnost, toastové připálené dřevo, výrazněji znát síra. Suché, ostřejší v chuti, hodně tříslovin a kyselin, nevyvážené, pálivé, divné. Nechával jsem si ve sklence fakt dlouho a vracel se k tomu, zda mi něco neuniká. A po čase jsem si trochu zvykl, spíš než že by se víno zlepšilo. Nechápu. Jde o víno za možná 800+, prestižní producent co dostává vysoké body a tak. Ale za mne fakt ne. Je možný, že za pět let to bude neuvěřitelné velké víno, já to tam ale prostě nevidím.

La Viarte Refosco 2008 (Colli Orientali) těkavost, alkohol, těžko zařaditelné. Suché, svíravé, výrazné tříslo, hodně kyseliny, neharmonické. La Viarte jsem nepochopil…

Moschioni Rosso 2010 (Colli Orientali) je „divočejší“ směs odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Pignolo, Schioppettino a Refosco. Sladší ovocné, bohatší aroma, výraznější ale dobře zakomponované dřevo. Suché, plné, ovocné, vyvážené, moderní plnější červené. Trochu svíravější, výraznější třísloviny, pěkná struktura, sušené hrozny, intenzita, džemovost ale ne utahané, dlouhé, koncentrované. Efektní záležitost trochu ve stylu Amarone.

Moschioni Refosco 2008 (Colli Orientali) intenzivní, sladší, lehce jablíčkově naoxidované, bohatší, ze začátku sevřené ale otevíralo se pěkně. Suché, výraznější tříslo a kyseliny, až tvrdé, znatelně nazrálé, lehce živočišné, zajímavé ale nějak zvlášť mi nesedělo a přišlo mi za zenitem.

Závěr? Marco Sara, ten mi sedí hodně, a za pozornost rozhodně stojí Ronchi di Cialla. Tyhle dva producenti jsou za mne určitě „vozit“, a navíc se nacházejí v rozumných cenových relacích. U ostatních je to složitější. Ale líbil se mi třeba nabušenec Moschioni Rosso, ne že ne, i další vína. Jen už zdaleka neoslovila tolik. Celkově jsem si degustaci užil moc :-)

Komentáře používají Disqus