pátek 3. října 2014

Pětkrát Fixin od bratrů Berthautových

Berthaut_fixin_les_arveletsBurgundská apelace Fixin se nachází vedle Gevrey-Chambertin, směrem na Dijon, a se svým určitě prestižnějším kolegou sdílí část geologických podmínek, pravda je tam větší podíl jílovitých půd. Možná i to se podepisuje na faktu, že Pinot Noir z Fixinu (ač je apelační pravidla povolují, tak bílá z Chardonnay a potažmo Pinot Blanc, do roku 2011 dokonce i Pinot Gris, jsou tu velmi výjimečná; ale pravidla povolují přidat jich trochu k červenému na zjemnění, dříve to nebylo nic nebvyklého) rozhodně není proslaven nějakou zvláštní jemností a elegancí, ale má pověst urostlejších robustnějších vín, drsných v mládí, spíše strohého stylu, tak trochu neotesanějšího bratříčka Gevrey. Místní vína se dobře prodávala právě v blízkém Dijonu a byla méně exportována, což budování pověsti ve světě také nepomohlo. Ale Fixin, ať již z některé z 1er Cru vinic nebo i vesnický, může být výborné charakterní víno s opravdovým šarmem, od jmen jako Pierre Gelin či z Domaine Joliet určitě, navíc sympatickým způsobem vyzrávající. Mezi jména, která se ve Fixinu vyplatí zkusit, patří též Domaine Vincent et Denis Berthaut.

Vincent a Denis jsou bratři a již šestá vinařská generace, dnes vína připravuje především Denis a výrazně se zapojuje i jeho dcera Amélie, která studovala vinaření nečekaně ne v Beaune, ale na Faculté d'Oenologie de Bordeaux a zemědělské univerzitě tamtéž. Rodina Berthaut vlastní ve Fixinu také krámek, kde prodává vína různých místních producentů, ale je nemalá pravděpodobnost, že odejdete právě s jejich :-) Mimochodem mají bezvadné starosvětské viněty, obzvláště v kombinaci s lahvemi zalitými voskem vyniknou. U novějších ročníků, tam kde je už uveden jen Denis Berthaut bez bratra, jsou viněty trochu zmodernizované, pro mne krok spíše k horšímu. Sice obdělávají a zpracovávají i něco Gevrey-Chambertin (1er Cru Les Cazetieres, Lavaux Saint-Jacques či de-facto monopolní village Clos des Chézeaux), ale jejich zásadními víny jsou samozřejmě kousky z domovského Fixinu. Zde mají základní vesnické víno, specifická lieux-dits Les Clos, Les Crais nebo En Combe Roy (to jsem zatím neměl tu čest ochutnat), ale také 1er Cru Les Arvelets. Pracují hlavně se staršími keři na málo plodných podložích, již dlouho bez herbicidů a další chemie, ale bio nejsou.

Berthaut_fixinPráce ve sklepě nejsou na Burgundsko úplně nejtypičtější – alkoholová fermentace a macerace v betonových nádržích, následně velké (1000 – 2000l) dřevěné sudy dokud není u konce malolaktika a až poté běžné malé 228l burgundské sudy (nechtějí, aby v nich víno bylo v rozdílných fázích malolaktiky). Malé sudy jsou jen z části nové, preferují spíše použité, mají dobrý přístup k těm z Domaine Gerbet ve Vosne-Romanée (Denis se oženil s jednou ze sester Gerbetových). V nich je víno obvykle relativně dlouho, rok a půl až dva roky. Bill Nanson tvrdí, že Berthautové připravují jedna z „nejelegantnějších“ vín ve Fixinu, vinice Les Arvelets je v kontexu apelace také z jemnějších a Clive Coates mluví o sofistikovanějších taninech… no na ochutnávku jsem se těšil. V minulosti jsem se dostal k lahvím a opakovaně chutnal i pil hlavně Les Clos a Les Crais v různých ročnících a byl spokojen, teď konečně došlo i na jejich vrcholné víno navíc i ze špičkového vyzrálého ročníku. Za což musím poděkovat ochutnávkám v sýrárně na Jiřího z Poděbrad a Jiřímu Hronovi, který tam v posledních dvou týdnech otevřel přes 30 různých burgund. Určitě o nich napíšu víc příští týden, ale Domaine Berthaut jsem chtěl vzít samostatně.

Vincent et Denis Berthaut Fixin 2010 (směs různých poloh) má pěknou světlejší barvu, ve vůni již poměrně nazrálé, trochu oxidace, ale stále i červené peckoviny, třesně. Suché, šťavnaté, s fajn kyselinou, trochu natrpklé, dobrá pitelnost. Nekomplikované ale fajn. Docela bych chtěl zkusit další láhev, tady si nejsem jist, zda nebyla mírně mimo kondici. Mimochodem vinařství dělá i základní Bourgogne Les Prielles a také růžové, ale za ideální úvodní víno k jejich produkci jde považovat spíše tento Fixin.

Vincent et Denis Berthaut Fixin „Les Clos“ 2006 (vinice výše ve svahu směrem na obec Couchey) poměrně světlounká barva, klasické nazrálé příjemné Burgundsko, uleželejší, červené peckoviny do třešní v podobě i jako sušené, jemná kořenitost a pikantnost, lehce ale vlastně sympaticky těkavka, bohatší. Suché, čisté, středně plné, šťavnaté, vyšší kyseliny, mírná svíravost, sympatické, nijak složité ale zábavné a dobře postavené, fajn délka. Chutnalo hodně, v bezva kondici již trochu nazrálé víno s něčím navíc. Poznámky k témuž vínu před rokem jsou dost podobné, drží si kondici.

Berthaut_vosk

Vincent et Denis Berthaut Fixin „Les Crais“ 2006 má trochu tmavší barvu, ve vůni divočejší sladší peckovinově ovocné, efektnější než Les Clos, bohatší, ale zároveň i trochu přímočařejší. V chuti působí mladistvě, svíravě čistě čerstvě ovocně, příjemné dobrá kyselina a stavba, vyvážené, dobře pitelné. Povedený ovocnější vesnický pinot.

Vincent et Denis Berthaut Fixin 1er Cru „Les Arvelets“ 2006. Hrdlo lahve bohatě zalito voskem. Spíše světlá barva. Pikantnější, mírně herbální, mladší čerstvější vůně, lehce dvoreček, třešně, kouřovost, složitější a velmi povedená. Suché, šťavnaté v chuti, pěkná ovocnost a dobrá délka, jemně natrplé, třešňově ovocné, dobrá stavba, zatím o něco jednodušší než vůně, ale seriózní, fajn věc s potenciálem.

Mimochodem 1er Cru Les Arvelets můžete vidět a obvykle i uvidíte pod jménem Les Hervelets, stejně jako Le Meix Bas, ovšem naopak to nefunguje. Rozdělení na Arvelets a Hervelets má původ v příslušnosti ke dvěma dnes splynutým obcím, Fixin a Fixey (která je, alespoň pokud soudíme podle kostela postaveného o tři sta let dříve, vlastně starší). Což je mimo jiné jeden z důvodů pro občas trochu divočejší výslovnost jména obce/apelace, krom obvyklého „fissin“ se objevuje hromada variací.

Vincent et Denis Berthaut Fixin 1er Cru „Les Arvelets“ 1993 pochází ze skvělého ročníku, bohatšího a koncentrovanějšího. Láhev opět zavoskovaná, korek v téměř dokonalé kondici. Světlá barva, nijak výrazné známky věku. Nazrálejší, bohatší vůně, opět herbální linka a kořenitost směrem do kmínu, trochu živočišnost, byliny, lesní podrost, trochu divočejší, stále i s červeným ovocem. Hodně pěkné. Suché, výtečná kyselina v kombinaci se sladší ovocností, vyvážené, krásná kondice, dobrá délka, komplexní charakterní červené jasně vyšší kategorie, lehká pikantnost, mineralita. Mňam.

Za mne je ideální volbou Les Clos, to je velmi povedený kousek, a pak samozřejmě Les Arvelets, které už krásně ukazují, proč je tak snadné Burgundsku propadnout. Ale taky budou stát trochu jiný peníz. Ceny jsem na degustaci a při psaní článku raději neřešil a pozeptal se na ně dovozce až zpětně. Obecně základní Fixin village bude okolo 550 Kč, Les Clos 650 Kč, Les Crais 700-750 Kč, En Combe Roy 750 Kč, Arvelets okolo tisícovky. A někde v téhle zóně 900-1000 Kč začínají vesnické Gevrey a stoupá to k 1700+ u tamních 1er Cru. Ceny za láhev, při celých kartonech o něco levněji. Vinař má k dispozici i některé starší (ve smyslu 4+ let) ročníky ne o moc dráž než aktuální 2011 a 2012. Takže zase žádná láce, Burgundsko zpropadené…

Komentáře používají Disqus