čtvrtek 24. listopadu 2011

Výsledky ankety „Na internetu víno nakupuji…“

muy_fragil_bednyV minulé anketě jsem se ptal na to, jak velkou část vína nakupujete na internetu. Tak trochu jsem očekával, že v dnešní době a při hlasování čtenářů blogu bude graf poměrně silný někde v oblasti 50:50 internet a jinak, ale ukázalo se, že úspěšnost e-shopů poněkud přeceňuji :-) Téměř 32% z celkových 189 hlasujících na internetu ještě nikdy nenakoupilo a společně se skoro 30% těch, co na netu nakupují naprosté minimum, tvoří suverénně největší skupinu. Polovinu a více vína přes net nakupuje sotva pětina hlasujících, ostatně se podívejte na detailní rozpis níže. Jaké jsou vaše důvody pro a proti nákupu vína na internetu?

anketa_vino_net

Na fotce z telefonu v titulce můžete vidět balíky vín z jednoho španělského obchodu (viz článek o sherry), v zásilce bylo více než osmdesát lahví, kupa vín po jednom kusu (celkem 30 různých). Vše dorazilo v pořádku a přesně jak mělo. Podobnou zkušenost mám s objednávkami z Německa, Rakouska i Itálie. Vlastně si nepamatuji, že by nějaké víno dorazilo rozbité. Dokonce i balíčky jen třeba se dvěma lahvemi z Holandska a Belgie jsem dostal v pohodě. A stejnou zkušenost mám i s mnohými z domácích e-shopů, kde vám ale obchodníci potvrdí, že ne všichni mají štěstí jako já. Spediční služby občas dělají s balíky psí kusy a někdy mám pocit, že u nich pracuje banda debilů. Některá větší města (no dobře, hlavně Praha) mají tu výhodu, že prodejci tu často dělají závozy, takže se spedičním službám či poště vyhnete.

Nejlepší je koupit víno u vinaře „ve sklepě“ po prochutnání sortimentu, byť to tedy má nevýhodu v pocitu viny, pokud se vám ten vinař věnuje a vy si nakonec vezmete jen jednu či dvě lahve „abych neurazil“ (když vás ta vína neosloví nebo vám přijdou moc drahá). Druhá nejlepší možnost je koupit vína po nějaké degustaci (Pražáci mají výhodu, ochutnávek tu jsou kvanta a typicky na nich vína nabízejí ještě se slevou) nebo na jejím základě objednat. Ale pokud vína neznáte, jedete podle hodnocení někde v časopise, na webu nebo vybíráte naslepo či podle zkušeností s předchozími ročníky, považuji za třetí nejlepší možnost nákup na netu. Jasně, vinotéky jsou bezva, v těch lepších vám poradí, sem tam dokonce i něco k ochutnání je a možná doporučí i láhev, na kterou by vás vůbec nenapadlo se podívat. Ale zjistil jsem, že za poslední roky v nich nakupuji jen nutné minimum (obvykle potřebuji nějakou konkrétní láhev do pár hodin a vím, kde ji mají), a spíš se do některých chodím socializovat :-) Alespoň pro mne, při počtu lahví co se mi domácností protočí, vzhledem k typicky lepším webovým cenám a možnosti klidného výběru a bezproblémového doručení až domů, jasně vede internet. Nakupuji takhle většinu vína, byť část je spíš řešena e-mailem dovozci než že by šlo přímo o e-shop.

Jaký způsob nákupu vína je nejčastější u vás? Je nějaký zásadní důvod, proč nenakupujete přes internet? A pokud na netu nakupujete, jaké jsou vaše oblíbené weby? Jo a hlasujte v nové anketě, tentokrát jsou tématem vína z Maďarska :-)

Komentáře používají Disqus