úterý 15. listopadu 2011

Kastelberg vůni, chutí, obrazem i hmatem

kastelberg_zatisi_3Třetí zastávkou z celkem padesáti jedné na našem Tour de Alsace Grand Cru se stal Kastelberg, vinice nacházející se u obce Andlau a jedno z nejmenších alsaských Grand Cru. Pěstuje se na něm pouze Riesling a v průřezovém degustačním setu chyběl jen jediný vinař, který toto Grand Cru připravuje. Stejně jako seznámení s vinicemi Pfingstberg a následně Eichberg si tuto ochutnávku připravil Jiří Matějka ku potěše své i svých zákazníků. Opět jsme si mohli odnést jeden kámen z vinice (v Andlau je prý folklórem chlubit se řezy vinicí a různými šutráky, silněji než v jiných obcích), ochutnat výborná či alespoň zajímavá vína a především strávit večer ve společnosti podobně postižených vinných nadšenců. Pěkné to bylo. A kdo tam nebyl, může si o vinici a degustovaných vzorcích alespoň něco přečíst…

alsasko_mapa_vlajecky
Mapa Alsaska s vlaječkami prvních tří zastávek…

kastelberg_zatisi_2

Nejdříve něco k vinici, dovolím si použít textu přímo z materiálů k degustaci: „Grand Cru Kastelberg se rozkládá na jihovýchodním svahu malého ale úctyhodně strmého kopce v nadmořské výšce 240-300 m. Tento výjimečný terroir těsně přiléhá k severní hranici vinařské obce Andlau. Na vrcholu kopce stojí altán zvaný Kiosque Notre-Dame de Lourdes. Kastelberg je jednou z mála půd v Alsasku, jejíž geologická charakteristika se shoduje s geologickou skladbou podhůří Vogéz a přímo na ně navazuje. V dolní části svahu převládají silurské břidlice zvané Steige, které se na jiných alsaských vinicích nevyskytují. Výše převládá Andlauská žula a na samotném vrcholu tvrdé horniny jako je křemen, slída a chlorit. Půda je tu značně kamenitá, dobře odvodněná. Svou rozlohou 5.82 ha patří Kastelberg k nejmenším alsaským Grands Crus. Další zvláštností Kasltelbergu je odrůdová skladby révy vinné. Je tu zastoupena jediná odrůda a tou je Riesling. Vinice byla osázena révou už Římany – je jednou z nejstarších v Alsasku. První psané historické dokumenty, které zmiňují výrobu vín, pocházejí z roku 1064. Riesling Kastelberg prodávají vinaři z Andlau od roku 1850. Kouzlo Rieslingu Grand Cru Kastelberg spočívá v jeho eleganci, mužnosti a jemné, nevtíravé vůni. Díky unikátním vlastnostem půdy má toto velké víno vynikající předpoklady k archivaci. “

guy_wach_2009guy_wach_2008gresser_kastelberg

Guy Wach Riesling Grand Cru Kastelberg 2009
Krásná, jiskřivě nazlátlá barva. Mladá, slinosbíhavá vůně. Květiny, bílé ovoce, jablko, citrusová kůra, mírný náznak barev & laků, to vše v takovém jemném elegantním podání. Hodně fajn. Podobným stylem jede i chuť, je jemnější a vyvážená, s náznakem kořenitosti a mírné hořčiny v závěru, trochu medovosti, poměrně komplexní a zajímavá. Závěr je teplejší a jakoby sladší, ale víno je suché, spíše kulaté, kyseliny dost ale ne nějak řízná. Dost povedená záležitost. Snadno mne nadchnou ryzlinky z Mosely či od Rýna svým jasně zařaditelným intenzivním projevem, frantíci bývají tajemnější, i v mládi složitější. Oboje má hodně co do sebe :-)

Guy Wach Riesling Grand Cru Kastelberg 2008 Vendanges Tardives
Krom pozdního sběru také velmi staré keře, okolo 85 let. Zlatá barva. Hutnější, bohatá, sladce medová vůně, bylinkové tóny, sušená pomerančová kůra, sladká ovocnost, trochu posun do hub, podhoubí, bakelitové KPZtky (hrozny koncentrované ušlechtilou plísní). Celek i přes hutnost elegantní, sympatický. Plnější a medové v chuti, citrusy, hladší, měkčí, byť cukr je kyselinou pěkně vyvážen, moc fajn.

Domaine Gresser Riesling Grand Cru Kastelberg 2007
Certifikované bio vinařství aplikující biodynamické postupy. Zlatavá barva. Pěkná efektní naleželejší vůně do bylinek, ale stále svěží, komplexní, náznak barev a laků, různé malé jemné odbočky, příjemné. Suché, středně plné, čerstvé mladistvě ovocité s hodně výraznou kyselinou, projev ležení na kvasnicích, delší doznívání, stále teprve na cestě. Šťavnaté, o hodně hranatější než předchozí dva vzorky, opět výborné pití.

durrmann_kastelberg_2007klipfel_kastelbergdurrmann_kastelberg_1996

Anna et André Durrmann Riesling Grand Cru Kastelberg 2007
Hodně výrazná zlatá barva. Nazrálejší a trochu funky vůně, bylinky, sušené houby a květiny, oříšky, mírná oxidace. V chuti suché, naleželé, strukturované a zajímavé s posunem k mírné jablíčkové oxidaci hodně připomínající Chablis. Jedná se o stejné vinařství jako vzorek později z roku 1996, jen vinař se už oženil a nově hospodaří bio :-) Schválně srovnejte i posun ve vinětách…

Domaine Klipfel Grand Cru Kastelberg 2004
Zlatavá barva. Divočejší vůně, trochu naoxidovaná a zároveň hodně síry, pocitově dost bolehlav. Postupně se trochu odvětrává, ale stále žádná sláva. V chuti hodně suché, tvrdé, ale pěkně naleželé a docela efektní, šťavnaté, dobře postavené a výborně pitelné. Škoda té aromatiky.

André Durrmann Riesling Grand Cru Kastelberg 1996
Efektní, silná, bylinkově naleželá vůně, med (takový pocit „takhle by voněl med, kdyby nebyl sladký“), starý vlakový vagón. Hodně dobré. V chuti naprosto masakrózní kyselina dominující nad vším ostatním, nazrálé, nějaké náznaky ovoce a tak, ale kyselina strhává pozornost. Stále pitelné, ale jen pro pár šílenců :-)

kreydenweiss_kastelbergMarc Kreydenweiss Riesling Grand Cru Kastelberg 2008
Jedna z biodynamických špiček Alsaska a vinařství, kterému bych se rád věnoval více někdy později. Nazlátlá barva. Mladičká poněkud sevřenější vůně takového toho stylu „dekantujte mne alespoň den před plánovaným pitím“. Ovocitost směr žluté kvasící ovoce, bylinky, komplexita, styl přípravy bez síry a déle na kvasnicích, jiné, úžasné. V chuti kyseliny, komplexita, lehce oxidativní charakter, kvasnice, délka. Dost dobrý kousek, jen třeba stylově podobné (a myslím lepší) Trauben, Liebe und Zeit od Strohmeiera stojí třetinu. Každopádně paráda a zajímala by mne „základní“ vína tohoto vinaře.

kastelberg_zatisikreydenweiss_1996_vineta
Pohlednice s obrazem, který použil Marc Kreydenweiss jako vinětu ročníku 1998. Autorem je Vladimír Škoda.
stupnice
Stále více vinařů (nejen v Alsasku a především pro Riesling) používá nějakou stupnici sladkosti…

Co dodat? Vivat Matějka! Říká, že víno je pro něj hlavně důvodem pro cestování, takže celkem chápu, proč tyhle degustace pořádá. A jsem moc rád, že to dělá. Z představených vinařů nedováží ani jednoho, šlo o čistě poznávací ochutnávku, hodně neobvyklé. Takže ho podporujte, kupujte to co vozí, ať má na další etapy Tour de Alsace Grand Cru :-)

Komentáře používají Disqus