úterý 8. listopadu 2011

Pivní SCUK se třiceti vzorky

trapistes_rochefort_10Minulou sobotu se pro hodnotitele na SCUKu uskutečnila hodně zajímavá akce – pivní školení. Na uzavřené skupině byl testován formát, který možná jednou půjde veřejně. Kolik toho sneseme, jak dlouho ta které část prezentace v reálu trvá a tak podobně. V zásadě šlo o základní seznámení s technologií výroby piva, různými styly, degustací, co v pivě hledat, jaké jsou typické vady a tak podobně. Vzorky si připravil tým z Pivní rozmanitosti a vše prezentoval Dan Šabík. Ten mi trochu připomínal, pravda slovensky hovořícího, Jobse při představování nových produktů Apple :-) Hustil do nás informace horem dolem, každou chvíli se u nějakého tématu krásně rozohnil a obzvláště v případě různých moderních „technologických vylepšení“ (svět piva je na tom v unifikaci průmyslové výroby ještě hůře než víno) nebyl k zastavení. Dozvěděl jsem se něco nového a navíc ochutnal pár opravdu úžasných piv!

Dan Šabík z Pivní rozmanitosti

Mladý versus starší slad? Přidávání nesladovaného ječmene? Slad nakuřovaný? V jaké formě přidat chmele a co dělají různé jeho druhy? Tvrdá nebo měkká voda? Staré pivo = blbé pivo? Spontánní fermentace nebo přidané kvasinky? A když přidané, tak pro svrchní nebo spodní kvašení? Obří CKT (cylindrokonické tanky), HGB (High Gravity Brewing) a tetrahop pohromou poctivého piva? Doppelbock? IPA? Stout? Märzen? Nefiltrované a živé? Ochutnávka mladiny černého piva a finálního produktu? Smršť to byla, několik let poctivého studia ve zkratce jednoho odpoledne, kdo neměl nějaké základy musel v tom trošku plavat. Ale sakra zajímavé to bylo!

svetla_tmava_psenice

Mám dobré pivo rád a sem tam (naposledy mne dost potěšil Harrach kouřový speciál a aktuální šarže weizenbocku od Matušky) vínu zahnu právě s ním. Tahle akce pro mne byl další zajímavý střípek do skládačky znalostí a zkušeností. Zjistil jsem, že při popisu piva děsně tápu, nahození správných degustačních termínů odborníkem hodně pomáhá si utřídit, čím se ty jednotlivé styly vlastě projevují, a když má člověk nějaký ten slovníček, tak se mu vlastně i snáze jednotlivé projevy identifikují.

degustace

Dost objevné bylo také seznámení s vadami a dalšími problémy, které mohou v pivu nastat. V jednom momentě už jsem prostě jen musel sdělit „tohle mi fakt chutná a jestli řeknete, že je to vadné, tak je mi to jedno“. A bylo to vadné :-) Mám vážnou obavu, že po sérii praktických ukázek (decentního projevu i vyloženě dominantní) fenolové, diacetylové a dimethylsulfidové vůně/chuti už se jejich hledání nikdy nezbavím a kupa běžných piv, která mi doteď přišla jako „typická“ a prostě jen obyčejná, najednou bude rovnou vadná.

pivni_set

Úvodní slepá prezentace jedenácti vzorků, především dvanáctek, tohle všechno dobře prezentovala. Obzvláště Budvar byl krásně mimo (diacetyl, dle nově nabytých znalostí), ale i „starý dobrý“ Pilsner Urquell s jeho vařenou zeleninou / kukuřicí se zrovna moc nepředvedl. O co lepší byl takový Poutník z Pelhřimova a jak obrovský skok nefiltrovaná nepasterizovaná dvanáctka z Únětic. Dost zajímavé bylo následné srovnání pšeničných piv, kde takový Velen z Černé Hory, v přímém srovnání s Německem v podobě Schneider Weisse TAP7 či  Plank Hefeweisse, působil spíš jako pšenicí jen lehce ovoněný ležák. Ovšem čest domácích pšenic o kus napravil pivovar Antoš a jeho Slánská pšenka.

pivkapivni_doba_temna

jacobins_kriek_lambicPro mne nejzajímavější, byť bezva kategorie byl Porter, Stout a i moc fajn Ale se našel (Zlatá raketa od Matušky se fakt nemá ani ve světové konkurenci za co stydět, ale jeho Raptor mne baví ještě o kus víc), byla dvě piva z Belgie. Jacobins Kriek Lambic je spontánně kvašený kousek s přídavkem dvaceti procent višní (opravdu višní, žádné koncentráty a aromata) s nádhernou efektní višňovou vůní, peckami a marcipánem, vyvážené, ovocné, s bezva kyselinou. Krása!

lezak_Gueuze_lahve

A naprostý skok do jiného světa pak bylo Gueuze Fond Tradition (Brouwerij Van Honsebrouck), už od pohledu (plave v tom kupa částeček) něco zvláštního. Takový „ryzlink mezi pivy“ s až neuvěřitelnou kyselinou, hodně funky divoká vůně dost připomínající nesířené víno Cuvée Mias z Ardèche, dlouhé v chuti, vrstevnaté, určené k několikaletému zrání. Ano, i taková piva tu jsou :-)

pivni_zatky

Vaše nejzajímavější ochutnané pivo vůbec? A nejlepší? Co pijete běžně?

Komentáře používají Disqus