pondělí 7. listopadu 2011

Desítka ryzlinků z Mosely od tří různých vinařů

Erben_Kaseler_Nieschen_2009_Riesling_Spatlese_Alte_RebenVinice je jako žena. Čím víc ji stresuješ, tím lepší děti ti přinese.“ To prý prohlásil vinař, jehož produkce mi na degustaci, o které se dnes zmíním, chutnala asi nejvíce. Manželce jsem tuto zásadní pravdu sdělil ve chvíli, kdy ji opět nutil sledovat seriál X-Files, a úplně s vinařem nesouhlasila. Dokonce něco vulgárního na adresu mou i jeho dodala. Tím si ale radost kazit nenechám :-) Na nedávně ochutnávce v restauraci CUT představil Petr Očenášek, kterého si možná někteří z vás pamatují jako zástupce vinařství Reisten, několik vinařů z Mosely, které nyní jako Vitisix / dotekvina.cz dováží. A nutno uznat, že jeho ryzlinkový vkus teda není vůbec špatný!

Vinařství Kees-Kieren
Bratři Ernst Josef a Werner Kees vedou toto spíše menší rodinné vinařství od počátku osmdesátých let. Sídlí v obci Graach a těží z několika vyloženě špičkových vinic, jedněch z vůbec nejslavnější pro ryzlink, Domprobst a Himmelreich. Připravují i sekt a pěstují také něco Müller-Thurgau a Pinot Noir, ale Riesling je samozřejmě zásadní. Jsou členy sdružení Bernkasteler Ring.

Vinařství Hoffmann-Simon
Menší až středně velké mladé rodinné vinařství (mají zhruba 10ha) sídlí v Piesportu, momentálně poměrně dost populární. Krom ryzlinků, v suché i bublavé podobě, mají v sortimentu i milerku a také červený Regent. Asi nejslavnější vinicí v jejich sortimentu je Goldtröpfchen.

Vinařství Erben von Beulwitz
Vinařství s dlouhou tradicí (mají záznamy o oceněních pro svá vína ze světové výstavy v Paříži roku 1867) sídlí v Mertesdorfu, jméno Erben von Beulwitz ale nese až od osmdesátých let, kdy jej převzal vinař Herbert Weis z Kaselu. Jejich asi nejlepší poloha, velmi strmý Nies’chen, je právě u Kaselu. Některé keře na této poloze jsou pravokořenné a staré více než sto let. Většina produkce je Riesling, ale pěstují i Pinot Blanc a Pinot Noir. Část vín (ty ovocnější, sladší) nechávají kvasit spontánně. Jsou členy sdružení Bernkasteler Ring.

degustace

Kees-Kieren 2010er Kinheimer Rosenberg Kabinett trocken Riesling
Hodně čerstvá slinosbíhavá vůně, ovocitá, příjemná, s moc fajn minerální linkou. Svěží, suché s parádní kyselinou, čisté, šťavnaté… klasické mladě ryzlinkové :-) Dobře postavené víno, které má potenciál se vyvíjet, ale i takhle má dost co říct.

Kees-Kieren 2010er Graacher Domprobst Kabinett trocken Riesling
O něco sevřenější vůně než předchozí vzorek, strukturovaná teprve na cestě, něco ovoce a minerality a dokonce medu se tam objevuje, ale ten hlavní dojem je „jen si počkejte, tohle bude paráda“. V chuti suché, s hodně dominující kyselinou, která je prostě úžasná (není jí jen hodně, ale je prostě… tak nějak správná; víno spadá do kategorie „řízlinků“), moc pěkně postavené, delší. Víno na ležení, jediný rozdíl oproti předchozímu je vinice, v tomto případě dost slavná.

Hoffmann-Simon 2009er Piesporter Günterslay Spätlese trocken Riesling
Zde je aromatika mnohem více květinová a ovoce ne tolik, přímější, trochu medu, náznak barvy & laky. Suché, plnější, dobrá kyselina, čisté, jednodušeji postavené, poměrně kulaté a snadno pitelné. Úplně v pořádku, ale nic zásadního.

degustacni_sada_1

Erben von Beulwitz 2009er Kaseler Nies'chen Spätlese trocken Riesling
Již znatelně naleželejší ale přitom stále čerstvá vůně, ve které se mísí ovoce především v podobě citrusů, květinové vůně, bylinky a něco barev & laků. Je to docela bohaté a efektní, přitom stále na cestě a bude se ještě rozvíjet. Suché, čisté a řízné v chuti, krásná kyselina, parádně postavené, delší. Bezvadný klasický suchý šťavnatý rýňák, který zaplní celou hubu a přitom není nějak zbytečně hutný. Univerzální společník, jeden z favoritů večera.

Erben_Kaseler_Nieschen_2009_Kabinett_feingerbErben von Beulwitz 2009er Kaseler Nies'chen Kabinett 2009 feinherb Riesling
Feinherb zde slouží v podstatě jako označení polosuchého vína, ale zbytkový cukr je jen 14.1 g/l, tedy na Moselu spíš nízký. Předchozí vzorek připomíná již trochu naleželejší vůní, citrusy, troškou barev & laků a bylinkami, je tam i něco medu, působí mladě a teprve na cestě, o trochu jednodušeji. V chuti na úvod až perlička na jazyku, čerstvá výraznější ovocitost a bezva kyselina, trochu cukříky ale vše veskrze vyvážené, delší, moc fajn.

Kees-Kieren 2010er Kestener Paulinshofberg Kabinett feinherb* Riesling
Hvězdička v názvu je důležitá, interně si tím ještě rozdělují rozdílné úrovně/šarže stejné vinice, více hvězd jsou typicky „větší“ vína. Poměrně mladá sevřenější vůně teprve na cestě, ze začátku trochu zaprděná, efektnější ovocitost směrem do žlutého ovoce. V chuti nasládlé ale opět s parádní kyselinou, živé, minerální, šťavnaté, dobře dlouhé. Ovocitost do ovoce jako žlutý meloun, dobrá struktura, má velký potenciál.

Hoffmann-Simon 2010er Köwericher Laurentiuslay Spätlese feinherb Riesling
Pěkná zlatavá barva. Přímější sladší ovocitá vůně, přístupná, linka barvy & laky ale taková trochu zvláštní. Nasládlé a plnější v chuti, kulatější, kyselina tomu ale dodává dostatek svěžesti, ovocité, slušně postavené, bezproblémově pitelné. Nic zásadního, ale v pohodě víno.

Hoffmann-Simon 2010er Piesporter Goldtröpfchen Spätlese Riesling
I zde poměrně prestižní viniční poloha a také přesun do kategorie sladkých vín a nízkých alkoholů (všechna vína výše se pohybovala +/- půl procenta okolo dvanácti, ale tyhle slaďáky mají spíše stejný rozptyl okolo osmi). Hlubší barva. Velmi mladá sevřená vůně, zaprděná, s poměrně výrazným vlivem síry. Objevuje se ovocitost, mineralita, ale tohle potřebuje dost času. Sladké ale s hodně dobrou kyselinou, čerstvé, kulaté, přímě mladé, slušná stavba. Bude to, za pár let, asi dost fajn slaďák.

kees_kieren_himmelreich_rieslingKees-Kieren 2010er Graacher Himmelreich Kabinett Riesling
A ještě jedna hodně slavná ryzlinková vinice. Spíše bledší barva. Strukturovaná, živá ovocitá aromatika, med, bylinky, vlastně ani nevzbuzuje příliš dojem sladkosti, komplikovanější, s velkým potenciálem. Sladší v chuti, ale díky špičkové kyselině nepůsobí rozhodně nějak ulepené, takhle to má vypadat. Strukturované, ovocité, bohaté, dlouhé. Mladičké víno na archivaci, tohle má obrovskou budoucnost.

Erben von Beulwitz 2009er Kaseler Nies'chen Spätlese Alte Reben Riesling
Staré keře zde znamenají přibližně 55+ let. Velmi efektní, bohatá, bylinkovo-kořenito-medová vůně s náznakem barev & laků a mého oblíbeného „starého vlakového vagónu“, komplexní, krásná. Zbytkový cukr doplněn parádní kyselinou a celkový dojem velmi živý, svěží. Působí plně a přitom tak lehce, tohle umí málokterá jiná vína než sladké ryzlinkové kabinety. Delší elegantní doznívání Strukturované, s potenciálem dalšího vývoje, ale již nyní krásné. Jo!

degustacni_sada

Hoffmann-Simon mi seděl nejméně, taky je ale nejlevnější. Jde ovšem jen o rozdíl desítek korun a to znamená, vzhledem k příliš velkým domácím zásobám a nutnosti kupovat jen věci co tam opravdu „nutně potřebuji“, že bych si ho asi nepořídil. Samostatně by ta vína nejspíš fungovala bez problémů, jenže v podobné degustační konkurenci to byl jasný „třetí vzadu“. Zato Kees-Kieren a Erben von Beulwitz jsou nové tipy pro domácí zásobování ryzlinky :-) I bez podegustační slevy, jak tak koukám na e-shop www.dotekvina.cz, žádné z těch vín nestojí přes tři stovky. Mít nějakou kapacitu, tak hlavně sladký Himmelreich a suchý Domprobst od Kees-Kieren narvu do sklepa zrát.

Komentáře používají Disqus