pondělí 17. srpna 2015

Přetrvávající sentiment u tří francouzských vín

Château-Montus-Madiran-Cuvée-Prestige-1998Všude po Evropě najdete levná francouzská vína průměrné kvality. Jsou samozřejmě i velká francouzská vína, podle mého názoru však jde spíše o jakýsi přetrvávající sentiment...“ Tak pravil vinař Tomáš Krist v rozhovoru, který najdete v aktuálním prázdninovém čísle časopisu Wine & Degustation. V prvním bodě má samozřejmě pravdu, Francie produkuje obludné množství obyčejných, průmyslových a leckdy i vyloženě špatných vín. V tom druhém tvrzení se... neshodeme :-) Ale celý rozhovor stojí za přečtení, byť bizarnosti legendárního kousku z rádia rozhodně nedosahuje a spíše jde o docela povedený vhled do postojů a přístupu jednoho z našich významných vinařů. Já si ale dneska dovolím trochu přetrvávajícího sentimentu a poznámky ke třem francouzským lahvím, se kterými jsem byl docela spokojen.

Báječný byl třeba Madiran v podobě Château Montus Cuvée Prestige 1998. Velmi temné v barvě. Nádherná, komplexní, zralejší ale stále energická aromatika, temně ovocná, lehce živočišnost a pryskyřice. Suché, svíravé, stále hodně výrazné tříslo a až jakoby zrnitá struktura, s výtečnou páteří kyseliny, tmavě ovocné, bohatost, dlouhé, strukturované červené, které má ještě mnoho let před sebou. Psal jsem o něm detailně před šesti lety a bylo fajn srovnat si poznámky a vývoj (svůj i vína) po letech. Pravda, tenkrát jsem si vínem hrál dlouho doma a tentokrát měl jen sklenku na degustaci ve Vinném Újezdě, ale i tak.

Champagne-Billecart-Salmon-Brut-RoséNa oslavu jsem otevíral Champagne Billecart-Salmon Brut Rosé, víno považované za jedno z top růžových šampaňských, i o něm (a celém domu) jsem tu v minulosti psal a nebýt ceny (1200-1500 Kč), asi bych ho otevíral i jindy než vyloženě výjimečně :-) Světlá naoranžovělá růžová barva, velmi efektní bohaté perlení malých bublinek. Čerstvá, svěží, minerální a ovocná vůně, drobné červené plody, maliny, příjemně lehce navinulá. Velmi suché v chuti, opravdu kvanta kyseliny, tvrdší a šťavnaté, červená ovocnost, dobrá dochuť. Osvěžující, zábavné energické bubliny.

Domaine-Pignier-Vin-Jaune-2005A na závěr jedno „nemocné“ víno, žlutá klasika z Jury, konkrétně biodynamické Domaine Pignier (nějaké detaily třeba tu) Vin Jaune 2005. Malý úvod do problematiky jsem tu sepsal už dříve, pokud netušíte o co jde. Víno, vzhledem k potenciálu, vlastně docela mladé. Ale byl to dobrý ročník a není zas takové zlo víno otevřít už teď. Tmavší žlutá barva. Výrazná pikantní vůně, štiplavost, specifická jurská mineralita, oxidativní tóny, vlakový vagón, citrusy i oříšková směs. Svým způsobem dost elegantní, pokud víte co zhruba čekat, jednotlivé složky jsou tam hezky propojené. Pokud ne, spíš vás to trochu vyděsí a neumožní se na víno pořádně koncentrovat. V chuti krásně suché, šťavnaté, výtečná kyseliny a až citrusové tóny, výtečně postavené, plné, s dlouhou dochutí s minerálním a oříškovým tónem. Je to své, ale krásné. Normálně jsem při zpracování poznámek zase na nějaké žluté víno dostal chuť, asi mám program na večer…

Komentáře používají Disqus