úterý 18. srpna 2015

Sucho a teplo, soudní spory, kvevri, 104 bodů

graf_teplotaNěkolik posledních týdnů bylo ve znamení vedra a dlouhodobě velkého sucha. Teď konečně prší, někde zase možná až příliš, holt všeho moc škodí. Sucho ale nebylo problém jen u nás, v mém milovaném Burgundsku čekali na každou kapku jako na smilování. Po několika letech menších výnosů kvůli bouřkám a krupobitím bude letos méně vína právě kvůli suchu a vedru. Červenec tam byl nejsušší od roku 1949, což je (prý, neměl jsem možnost chutnat) ročník výtečný. Uvidíme. Ostatně červenec byl možná nejteplejším na celé planetě za posledních 4000 let. Což mi připomíná Moselu. Už několikrát jsem tu psal o posunu stylu vín, respektive vyzrálosti hroznů, a že co se dnes někdy deklaruje jako Kabinett mohlo být před pár desítkami let Auslese. Důvodů je více, ale zásadním jsou průměrné ročník teploty. Pohled na graf myslím lepší než tisíc slov. Zvýšení teplot znamená pro vinaře kratší rozptyl v možných termínech sklizně a nutnost přizpůsobit aktivity na vinici i ve sklepě, vlastně i hledat nová chladnější místa pro pěstování hroznů.

V souvislosti s případem „Riedel vyhrožuje bloggerovi“ sepsal W. Blake Gray krátký souhrn soudních sporů ze světa vína týkajících se urážky na cti. Ve dvou figuruje Robert Parker, třetí se týká nakladatelství Random House a knihy o „octu pro miliardáře“, kde se Michaelu Broadbentovi úplně nelíbilo, jak byl vypodobněn. Pevně doufám, že v dohledné době do seznamu nic nepřidám :o)

Světová banka investuje do kvevri. Konkrétně do dílny v Gruzii, která umožní návštěvníkům dozvědět se více jak o výrobě těchto specifických nádob tak i o tradičních vinařských metodách, které kvevri využívají.

Bodové hodnocení je vodítkem, co si o víně myslím v souvislosti s víny stejné kategorie.“ Informace malým písmem u sbírek hodnocení Roberta Parkera / v časopisu Wine Advocate, která jasně říká, že 97 není vždy stejných 97. O bodování vína toho bylo napsáno snad až příliš, i já jsem vinen, ale v rámci recyklace článků v Decanteru k jeho 40. výročí rád připomenu jeden od Andrew Jefforda.

Komentáře používají Disqus