pátek 7. srpna 2015

Riedel vyhrožující a pár vinných zpráv

riedel_me_thisMám rád sklenky od Riedelu. Když tedy pominu otřesné a hlavně u strojově vyráběné řady jen těžko obhajitelné ceny, až úsměvně moc „odrůdově vyladěných“ variant (tomu už snad nevěří nikdo, obzvláště při tak brutálních stylistických rozdílech i v rámci jedné odrůdy či apelace) a opravdu hodně přimhouřím oči nad mírným vymýváním mozků v rámci masových degustací „z našeho skla víno vždy chutná lépe“. Jejich sklenice jsou hezké, až na pár lapsů skvěle funkční a je požitek z nich pít. Jako základní „pracovní“ sklo jsem sice jejich ryzlinkovku nahradil univerzálkou od Zalto a nelituji, ale to je jen detail, riedelovek mám dom dost, často je používám a při psaní o skle doporučuji. Trochu mne ovšem zamrzelo, že v Kufsteinu nemají smysl pro humor. Ron Washam aka HoseMaster of Wine, autor leckdy naprosto geniálních satirických článků ze světa vína, si Riedel dobírá pravidelně (tady, zde, výtečně i se Zaltem tady, tu a výborně zde). Naposledy tomu bylo povedeným textem hostovaný na webu Tima Atkina. A za něj si vysloužil dopis od právních zástupců Riedelu, s výzvou článek stáhnout, uvést jiným textem na pravou míru a tak. Washam se jim samozřejmě vysmál, ale jistá pachuť tu zůstává.

A teď už spíš pár novinek ve zkratce. Lanovka z Mikulova do Lednice? Skrz CHKO Pálava a Lednicko-valtický areál, to vše za přispění EU dotací? Já vám nevím…

Hektarové výnosy v Champagne budou letos nejnižší za deset let. Důvodem není počasí, v oblasti limity každoročně stanovuje Comité Interprofessionnel des Vins de Champagne s ohledem na různé faktory, momentálně je to snaha trochu snížit celkové zásoby bublin ve sklepích :-) Ale nebojte se, když připočtete kreativní práci s tzv. Réserve Individuelle (tiché víno připravené v případě potřeby k druhotné fermentace) a další triky, tak tamní vinaři trpět nebudou :-)

Mimochodem taky máte pocit, že je nějak víc francouzských bublin? Není to jen pocit, trend je poměrně jasný, v Alsasku je to dobře vidět na grafu. Crémant jede!


Nerez? Tfuj! Dřevo? Pasé! Betonová vajíčka? Amfory? To už taky dělá každý druhý… Přichází doba kamenná! Vypadá to trochu jako sarkofág, ale proč ne, výsledek (ve srovnání stejné vstupní suroviny z jiných materiálů) by mne samozřejmě zajímal.

Fascinuje mne, že při současném boji proti vinným šmejdům, vlastně už docela dobře pokrytém i v běžných mainstreamových médiích, je možné zachytit přesířené „bílé víno s písmenem CH na víku“, kde navíc „Kontrolovaná osoba nepředložila k výrobku žádné nabývací doklady (dodací list, fakturu). Víno bylo neznámého původu.Asi slušný oddíl. Jo a nebyla to typická stáčená sudovka, ale 5l PET barel v restauraci.

Komentáře používají Disqus