středa 19. srpna 2015

Pětice výborných červených od Judith Beck

beck_titulkaO burgenlandských vínech Judith Beck (web) z Golsu, od Neziderského jezera, jsem se tu v minulosti zmiňoval několikrát. Nadchlo mne opakovaně její Svatovavřinecké, má parádní Pinot Noir a Frankovku, ale i ostatní odrůdy jsou bezva (a dělá i „úlety“ typu oranžového Chardonnay, o něm třeba příště, nebo Zweigelt karbonickou macerací). Sympatická vinařka, členka sdružení 11 Frauen & ihre Weine, Pannobile a Respect, převazala rodinný podnik v roce 2000 a od roku 2007 hospodaří na 15 hektarech biodynamicky. Studovala vinohradnictví v Klosterneuburgu a praxi si absolvovala v podnicích jako Château Cos d'Estournel v Bordeaux, vinařství Braida v Piemontu a Errazuriz v Chile. Po různých nárazových nákupech přes známé přímo ve vinařství se konečně našel český dovozce, František Šamla alias VPV Praha, tak snad vína v jeho sortimentu chvilku vydrží. Jelikož věděl, že mne vína Judith Beck baví, nebál se dát mi pětici vzorků na zhodnocení :-) Nešlo zatím o špičku produkce, tu možná zařadí do nabídky později dle zájmu, ale spíše o cenově dostupnější vína z aktuální mladé nabídky. Ovšem i ty si pozornost bezesporu zaslouží, Judith Beck prostě umí.

Všechna degustovaná vína byla v bordó lahvi, výjimkou je Beck Ink v burgundské, uzavřena šroubovým uzávěrem. Korky najdete spíše u vyšších řad a jednotlivých specifických vinic. Všechna kvasila spontánně a zrála nějakou dobu ve dřevě, v tomto ohledu prakticky nedělá výjimky, ani pro bílá.

beck-Zweigelt-2014Zweigelt 2014 (vinice u Golsu a Neusiedl am See, fermentace v nerezu, malolaktika velké dřevěné sudy, zrání 8 měsíců v použitých barrique sudech) nijak tmavá barva s nafialovělým odstínem. Mladá, svěží, lehce pikantní ovocitá vůně, višeň. Mladičké, šťavnaté, něco jemnějších tříslovin, středně plné ale lehkonohé, pěkná kyselina a pitelnost, čistota, dobrá délka, výtečná poctivá „každodenní“ jídelní záležitost na pití ve větším.

beck-Blaufränkisch-2014Blaufränkisch 2014 (vinice u Golsu a Neusiedl am See, fermentace v dřevě, malolaktika velké dřevěné sudy, zrání 10 měsíců v použitých barrique sudech) tmavší barva s fialovým odstínem. Na úvod trochu sevřenější „kyselejší“ ovocná vůně, tmavší peckoviny, jemně kořenitost do rozmarýnu. Suché, šťavnaté, středně plné, mladičké, výtečná pěkná kyselina, jednodušší ale hezká stavba, dobré třísloviny a délka, lehká svíravost, pitelnost, čisté příjemné víno.

Beck-Ink-2013Beck Ink 2013 (pro vinařství netypická ale zábavná viněta, 80 % Zweigelt a 20 % St. Laurent z vinic u Golsu a Pamhagenu, fermentace v nerezu, malolaktika velké dřevěné sudy, zrání 8 měsíců v použitých barrique sudech) tmavší barva, lehce fialový odstín. Zralejší, peckovinově ovocné ve vůni, sladší, lehce živočišné, uzené dřevo a jemná kořenitosti. Suché, šťavnaté, středně plné, výborné kyseliny, sladká peckovinová ovocnost, delší sladce ovocná dochuť, trochu teplejší, přímočaře sympatické, hotové poctivé červené.

beck-Heideboden-2013Heideboden 2013 (70 % Zweigelt a 30 % Blaufränkisch, fermentace ve dřevě i nerezu, malolaktika velké dřevěné sudy, zrání 16 měsíců v použitých barrique sudech) tmavší barva, fialový odstín. Výrazná, již trochu zralejší, intenzivní peckovinově ovocná vůně, drcené čerstvé ovoce, bohatší, dřevo, pryskyřice. Suché, bezva kyseliny a dobrá stavba, opět ovoce do peckovin, tmavší lesní ovoce, příjemná svíravost a třísloviny, delší, výborně udělané serióznější víno. Druhý den bylo mnohem lepší než první, čas mu rozhodně prospěje.

beck-Blaufränkisch-Alte-Lagen-2013Blaufränkisch Alte Lagen 2013 (vinice Schafleiten a Altenbergacker, fermentace v otevřených dřevěných kádích, malolaktika a zrání 11 měsíců v použitých barrique sudech) tmavá barva s lehce fialovým odstínem. Na úvod sevřenější vůně, která plně rozkvetla, ostatně jako celé víno, až druhý den. Tomuhle bude svědčit dekantace nebo nějaký ten pátek zrání. Peckovinově ovocná vůně, mladá, složitější a poměrně elegantní, mírně kořenitá. Suché, šťavnaté a bezvadnou kyselinou, jemně svíravé, středně plné ale báječně lehkonohé a výtečně pitelné, tmavší ovoce, lesní, povedená struktura, seriózní projev, decentní mandlovina v delší dochuti, potenciál. Výborný kousek!

Komentáře používají Disqus