Pár lahví z uplynulých několika dní, takový můj klasický divočejší mix. Po docela dlouhé době jsem zase měl láhev od Weingut Weingart (web) z oblasti Mittelrhein, ze sortimentu Vinonauta jsem ze středního Porýní vždy spíš bral vinařství Dr. Kauer či Ratzenberger, případně Toni Jost, Weingarta trochu méně. Možná proto, že byl vždy z těch sladších. Ale o několika bezva vínech už jsem tu též psal. Za těch pár let, co jsem Weingarta nechutnal, mají nový bezva web a viněty co neodplují při sebemenším kontaktu s vodou :-) Vinařství neexpandovalo, spíš se trochu smrsklo a zaměřilo ještě víc na kvalitu, včetně ekologického hospodaření na vinicích či nového sklepa. A také stylově trochu „zvážnělo“. Aktuálně mají nějakých šest hektarů dominantně v Bopparder Hamm (Feuerlay, Ohlenberg, Engelstein, Am Weißen Wacke). Ročně vyšvihnou asi 40 tisíc lahví a dominuje u nich Riesling, ale najde se i trocha Spätburgunderu. Necelé tři čtvrtiny produkce je ryzlink suchý nebo s nějakým tím zábavným cukrem, zbytek tvoří vína vyloženě sladká, červená, růžová a bubliny. Většinou dnes už kvasí spontánně a hodně také ve velkých starých sudech. 2023 Boppard Hamm Ohlenberg Riesling Kabinett trocken (láhev pistole, aglomerovaný korek) je víno citronové v barvě, s čerstvou svěží mladistvou vůní spojující malvice a trochu žluté ovoce s podbělem, medem, a lehce minerální linkou. Suché, čisté, lehkonohé, šťavnaté s bezva kyselinou a jen troškou cukru, vyvážené, krásně udělané, slušně dlouhé. Hodně sympatická klasika, snadno pitelná ale seriózní když chcete zkoumat. Rád si dám znovu.
Po nějaké době jsem zase pořídil Mas Candi Corpinnat Brut Nature 2020, již lehce uleželejší (aktuálně je k dispozici i 2021 a 2022) ročník jedněch mých oblíbených bublin. Zmiňuji se o nich mimo jiné proto, že v červnu se v Praze opět uskuteční Corpinnat Day, viz report z loňského ročníku, a představí španělské bubliny tohohle zajímavého sdružení. A třeba i jejich nové členy, když se zadaří. Každopádně toto konkrétní víno je šumivý základ vinařství a také jedno z těch cenově nejdostupnějších v rámci celého spolku, samozřejmě ale stále z jejich vlastních vinic v bio(dynamice) jak je povinné. Odrůdově Xarel·lo 45 %, Macabeu 30 %, Sumoll 12 % a Parellada 13 %, na kalech v lahvi nejméně rok a půl. Corpinnat má jako povinnost uvádět datum odstřelu kalů a na zadní vinětě je pro něj prostor, ale dotisk na vinětě chybí. Šlendrián! Barva slámová, trochu tmavší, výraznější vytrvalé perlení menších bublinek. Nazrálejší aromatika, která spojuje žluté malvice, trochu krémovosti a sušených bylinek s kouřově-toastovou linkou. Suché, čisté, středně plné, citrusová kyselina a svěžest, malvice, dobrá délka a vyváženost, lehký dotyk oříšků v dochuti. Dost fajn pití. Měl jsem od BioSueňo, jde o čtyřstovkovou záležitost.
A když jsme u trochu „alternativnějších“ bublin… De Bartoli ze Sicílie a jejich Terzavia Cuvée Riserva VS Metodo Classico Brut Nature. Už jsem tu trochu psal o menším bráškovi téhož. Každopádně je to 100 % Grillo z Contrada Samperi, mošt kvasí v 500l dubových sudech kde následně rok zraje. Do lahví jde směs vícero ročníků a jako tirážní likér pro druhotnou fermentaci je použit mošt z aktuálního ročníku a trocha jejich fantastického Vecchio Samperi (což je a není Marsala, viz článek). Na kalech v lahvi 30+ měsíců, konkrétně toto šlo do lahví v roce 2017 a odstřeleno bylo 2020. Síření minimální, celková tu 18 mg/l. Barva tmavší, až do bronzové. Zřetelná výraznější oxidace, navinulé, oříškové, „Marsala“ linka zřetelná, trocha karamelu, sušený pomeranč, sladké sušené ovoce, složitější a komplexní projev. Suché, sušeně ovocné, fajn perlení, široké, toastové, navinulejší, dlouhé. Stále s čerstvostí, ale přeci jen vzduch znát dost. Zajímalo by mne kratší dobu po odstřelu, tady už mi přišlo, že jde trochu dolů. Každopádně stále hodně zajímavý zážitek. K nám vinařství vozí Wine of Italy / Petra Chovanová, ale tyhle „obskurnosti“ pro opravdu hodně omezenou skupinu specifických nadšenců si budete muset sehnat jinde. Ono upřímně i prodávat u nás Marsalu není zrovna na to stát se do roka a do dne milionářem…