pondělí 12. prosince 2022

Vlašákový vinný šampion ČR od Mikrosu

Nedávno jsem se tu zmiňoval, které víno se stalo absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2023. A že bych ho teda asi měl vyzkoušet, abych se udržoval v obraze a s nějakým obecným přehledem domácí scény :-) Upřímně jsem pro to ale moc neudělal. Když jsem ale na šampiona náhodou narazil v regále při nákupu v místním Albertu, inu… neodolal jsem :-) Požadovaných 299 Kč je za řadu Flower Line od Mikrosvínu Mikulov (web) nadprůměrná částka (v obchodě vinařství víno stálo 244 Kč a podobně šlo a jde sehnat i jinde, Kupmeto má po lahvi za 222 Kč) a za „spotřební“ flašku vína v košíku mezi jogurtem a banány a mraženým hráškem v tomhle řetězci už určitě exkluzivní volba, ale za zkušenost s nejlepším vínem v ČR (a ještě s Prague Premium Gold medailí z Prague Wine Trophy ;-)) je to myslím akceptovatelná investice. Ve sklence je Ryzlink vlašský „Flower Line“ 2021 pozdní sběr suché. Mělo by jít o směs hroznů rovným dílem z trati Bergrus v Perné, Ořechové hory v Březí a Za Cihelnou na okraji Mikulova.

Trochu tmavší, nazlátlá barva. Poměrně efektní, výraznější vůně, která celkem jasně prozrazuje vlašák od Pálavy. Bohatší kombinace florálních tónů, medové linky (a až decentního náznaku botrytidy a podhoubí), trocha kořenitosti, exotičtější ovocná linka připomínající žlutý meloun a také trochu citrusovou marmeládu s kandovanou kůrou. V chuti plnější, poměrně koncentrované, výraznější skvělá kyselina ale zároveň i jasný zbytkový cukr a nasládlost, medovo-žlutě ovocně-bylinkové, decentní minerální linka v poměrně dlouhé dochuti. Mladé, ale v zásadě připravené k pití. Efektní, solidní plnější vlašák. To nejlepší, co ČR nabízí? V mém vkusu ne, ale s tímhle vínem bude spokojeno obrovské množství lidí a je povedené. Mám s ním vlastně jen jeden jediný problém (krom toho, že bych byl rád, aby všechna vína pocházela z ekologického zemědělství ;-). Zákon víno umožňuje označit jako suché díky vysoké kyselině, ale stylem a senzorickým projevem je to za mne víno spíš polosuché, takový popis myslím odpovídá lépe.

Komentáře používají Disqus