úterý 20. prosince 2022

Nejen Riesling od vinařství Hahnmühle

Minulý týden dorazila do mrazem sevřené Prahy Katharina Linxweiler z vinařství Hahnmühle (web) v obci Mannweiler-Cölln v údolí řeky Alsenz, jsme tedy v německé vinařské oblasti Nahe. Její manžel Johaness je od roku 2016, po návratu ze studií a praxe ve výtečných vinařstvích v Německu a Rakouskou, sklepmistrem podniku, pod pečlivým dohledem rodičů Petera a Martiny. Ač Peter se nyní věnuje hlavně vinicím. Asi to dělají dobře, průvodce Eichelmann jim udělil titul „Vycházející hvězda roku 2023“ :-) V minulosti jsem se tu zmiňoval jen o jednom jejich základním víně a od té doby s chutí vypil pár dalších. A teď tedy konečně absolvoval i ochutnávku. Katharina mi věnovala čas před oficiální degustací vín párovaných s jídlem v restauraci Danu, které jsem se bohužel nemohl zúčastnit, díky za to. Každopádně k vinařství. Rodina Linxweiler koupila usedlost, původně mlýn, a pozemky v roce 1898, začali vinařit a jako jedni z prvních v oblasti vína i lahvovat. Peter s Martinou rodinný podnik převzali v roce 1986 a jednou z okamžitých změn byl přechod na ekologické zemědělství, od roku 1989 již i certifikované. I v tomto byli docela napřed.

Nejdůležitější odrůdou je u nich Ryzlink rýnský, tvoří výsadby z více než poloviny. Doplňuje jej Weißburgunder, Spätburgunder a Chardonnay. A také trocha odrůd Silvaner a Roter Traminer, které v Nahe dělají výjimečně dobře. Jejich hlavní a nejlepší polohy jsou Alsenzer Elkersberg, Oberndorfer Aspenberg a Ebernburger Schlossberg. Krom ekologicky vedených vinic, aktuálně je jich 16 plodných hektarů, a ručního sběru jedou bez větších zásahů i ve sklepě. Vína kvasí spontánně, často pracují se sudy (z německého dubu) různých velikosti, vína nechávají delší dobu na kalech. Snaží se maximálně vyhýbat přečerpávání a pumpám, obvykle nečiří a pokud filtrují tak jen hrubě. Síření také drží na velmi nízkých hodnotách, běžně u suchých vín i jen okolo 20 mg/l celkové. Už 16 let vína od vesnických dál lahvují pod skleněný VinoLok, základy mají šroub. Ročně připraví 80-100 tisíc lahví, které primárně skončí na trhu v Německu, exportují vlastně docela málo. Ale snaží se to změnit :-)

Krom tichých připravují i něco bublin, vše si dělají sami a ručně (včetně setřásání kalů), jen na odstřel kalů a dozáž si vždy půjčují mobilní linku. Základní Riesling Sekt Brut je na kalech necelý rok a je to fajn přímočařejší záležitost, ovocná (malvice) a florální, lehce krémová a pikantní, s decentní nasládlostí a bezva kyselinou. Blanc de Blancs Sekt Brut je už na kalech alespoň dva roky (zde báze 2019 a odstřel červenec 2022), postaven je na Chardonnay. Čerstvé, čisté, minerální, citrusovo-jablíčkově ovocné a lehce toastové. Suché, čisté, s dobrou kyselinou, lehce krémové, energické, skvěle pitelné, fajn délka. Povedený kousek.

Z tichých vín neprezentovali úplně základní čerstvou řadu, ale začali jsme rovnou Weißburgunder „Oberndorf“ 2021, tj. ortswein, selekce z vinic (primárně ale Beutelstein) u Oberndorfu, výrazně na pískovci. Kvašeno v asi 30 let starých sudech, krémově ovocné, žluté malvice, suché, čisté, krémovost, dotyk sladkosti, vyvážené, fajn délka. Líbivější, v dobrém. Chardonnay „Oberndorf“ 2021 je půlka doppelstuck a třetina barrique sudy, dlouhá pomalá fermentace. Trochu sevřenější a se znatelnějším vlivem dřeva, kombinace žlutých malvic a citrusů, minerální linka, potřebuje čas. Suché, čisté, moc pěkné kyseliny ale i krémovost a trocha zaoblenosti, dobrá délka, čistota, pitelnost. Strukturovanější a pro mne určitě zajímavější a lepší než bílá rulanda.

Riesling Ebernburger Schlossberg 2020 je krok do nejvyšší kategorie v suchých, ze starších keřů na vulkanickém podloží, ryolit / porfyr. Jde o spojení tří různých šarží připravených v nerezu. Poměrně voňavé, expresivní, citrusové a peckovinové a sladce florální, trochu kouřové. Suché, čisté, šťavnaté, citrusové, lehce pecičkové v závěru, vyvážené, kořenité, zábavné. Riesling Alsenzer Elkersberg 2020 je v podstatě jejich monopolní poloha, 3.5 ha ryzlinku na břidlici a výsadby z roku 1990, kombinace nerezu a stückfass (1200l sud). V projevu… tak nějak víc „zaostřenější“, precizní, minerálnější, mandarinkově citrusové a kamenitější, lehce bylinkové. Super kyseliny a decentní dotyk cukru, opět citrusovo-bylinkovo-minerální, pěkná délka. Strukturovaný ryzlink spojující lehce neobvyklým způsobem jemnost a sílu. Velmi pěkné.

Vinařství připravuje i sladší a sladká vína, byť to ochutnávané spíše výjimečně, předchozí ročník byl 2018 po desetileté pauze. Riesling Eiswein Alsenzer Elkersberg 2021 sbíraný dva dny před Štědrým dnem při -9°C, mají k tomu video ze sběru a lisování (odkaz i QR kódem na zadní vinětě). Tady si, na rozdíl od ostatních vín, dovolím i analytiku. Zbytkový cukr 224.4 g/l při kyselinách 14.8 g/l (a pH 2.8), alkohol 6 %. Mladičké, intenzivní a koncentrované, sladce malvicově ovocné s medovou linkou a efektní kořenitostí. Vysoký cukr samozřejmě nelze přehlédnout a dominuje, ale šťavnatost a svěžest je tak výrazná, že víno působí vyvážené a skvěle pitelně. Dlouhé, bohatší, krásné mladé sladké víno. Ale podobné věci mi, i vzhledem k cenám, stačí přiznám se malý doušek při ochutnávce :-)

Komentáře používají Disqus