čtvrtek 1. prosince 2022

Freixenet jede, Francie nepije červené, Mouton 2020, nejlepší víno ČR a Forbes selekce 12 vín

bohemia_regia_brutCo má společného španělská cava Freixenet či Segura Viudas, italské prosecco Mionetto, německý sekt Henkell nebo Fürst von Metternich, francouzské Champagne Alfred Gratien, český Bohemia Sekt či slovenský Hubert sekt? Za všemi stojí jeden bublinový gigant, skupina Henkell Freixenet. Teď na svátky je každá pátá prodaná láhev cavy ve Španělsku některá ze značek Freixenetu, u nás je dominance Bohemia Sektu možná ještě větší. Ale alespoň se ve Španělsku snaží posunout vinice ekologičtějším směrem, aktuálně mají v bio certifikovaném režimu pět procent vinic a do pěti let by to mělo být procent patnáct. Samotný Freixenet letos očekává rekordní rok a poprvé prodej přes 110 milionů lahví. Plánem celé skupiny pak je, aby každá desátá sklenka na světě konzumovaných bublin pocházela od některého z jejich producentů, což dají v pohodě. I tohle je svět vína, nejen romantika specificky vonících sklípků a chutnání ze sudů :-) Mimochodem aktuální celosvětová spotřeba bublin by měla být něco okolo dvou deci na osobu a rok, což mám myslím splněno krátce po silvestrovské půlnoci… :-)

Proč se různé tradičně červené francouzské regiony snaží čím dál víc propagovat svá růžová a bílá, podporovat je úpravou apelačních zákonů (naposledy to byl třeba bílý Gigondas) a vůbec na ně klást větší důraz? Mimo jiné proto, že spotřeba červeného vína ve Francii za uplynulou dekádu poklesla o třetinu! Spotřeba vína tam, z různých důvodů, obecně klesá už dlouho, ale červené je zasaženo nejvíce.

Takže frantíky asi nebude moc zajímat, že Château Mouton Rothschild 2020 odhalilo vinětu pro ročník 2020. Autorem je skotský umělec Peter Doig, který se údajně nechal ovlivnit francouzskými malíři Jeanem-Françoisem Milletem a Vincentem Van Goghem, popsal dílo jako „snovou krajinu“ a označil ho za „poctu lidem, kteří pracují na vinici a sbírají hrozny“. V článku v Decanteru najdete spoustu dalších detailů.

Vítězný Ryzlink vlašský má svůj původ na 3 vinicích. Třetina je z trati Bergrus v Perné, třetina je z Březí z Ořechové hory a třetina z mikulovské vinice Za Cihelnou. Záměrem této kupáže bylo dosáhnout typického aromatického projevu sušených bylin a kombinace zralého ovoce. V chuti se víno opírá o velmi pevnou citrusovou chuť a šťavnatou minerální dochuť, tak typickou pro naše vlašáky.“ Tak pravil Ing. Zbyněk Žiška, enolog Vinařství Mikrosvín Mikulov, o Ryzlinku vlašském 2021 pozdní sběr z řady Flower Line, které se stalo absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2023. Tak já ho teda vyzkouším…

Když jsme u těch hodnocení… nedávno jsem tu mudroval nad žebříčky a zmiňoval se, že zrovna dokončuji výběr jakýchsi 12 nejlepších vín z Čech a Moravy pro Forbes. Už je to venku, placené na webu a v prosincovém čísle časopisu. Nesnažil jsem se upřímně o 12 absolutně nejlepších vín, to si myslím ani pořádně nejde. Ale spíš se tam pokoušel dát vína vždy (z mého pohledu, ale obvykle nejen z něj) opravdu výborná a zároveň zástupce různých kategorií a stylů, vína něčím zajímavá a specifická, někdy třeba i trochu zvláštní a v rámci odrůdy trochu jiný pohled. A ještě stále dostupná na trhu. S výsledkem a jak to vypadá na papíře jsem docela spokojen, ale pokud jste náhodou viděli i vy, tak mne bude zajímat I váš názor. Smysluplná selekce, nebo žiju v bublině a jsem úplně mimo a dobré Čechy a Morava vypadají úplně jinak? :-)

Komentáře používají Disqus