pátek 23. září 2022

Gigondas v bílé, šampaňský boj o šířku řádků, muzeum vína v Číně a nejdražší lahve

Nedávno jsem se tu zmiňoval, že údolí Rhôny se snaží výrazně posílit v bílých vínech, v objemu produkce i jménu, jaká mají. Aktuální novinkou je, že po jedenáctiletém procesu bude jedna z prestižních apelací jižní Rhôny, Gigondas, o bílá rozšířena od ročníku 2023. Bílá se v oblasti samozřejmě i dnes připravují, ale mohou nést „pouze“ označení Côtes du Rhône. Nově, pokud splní předepsané podmínky, si budou na vinětu smět napsat i Gigondas :-) A ty podmínky? Základem musí být Clairette Blanche, minimálně 70 %. Může být úplně samostatně nebo ve směsi s tradičními odrůdami z oblasti – Bourboulenc, Clairette rose, Grenache blanc, Marsanne, Piquepoul či Roussanne. Maximálně do 5 % podílu odrůdy lze použít i Viognier a Ugni blanc. Mimochodem z jihu přišla další zajímavá zpráva a to zákaz Vermentina. Tedy používání tohoto názvu v Languedocu, kde je odrůda stále populárnější, což ostatně platí obecně. Je zde nazývána tradičně též Rolle, ale Vermentino má prostě lepší zvuk. A Italům se „parazitování“ na jejich úspěchu, přestože Francie odrůdy dělá podobný objem a nejde o žádnou novinku, nelíbilo. A dokázali si prosadit své.

V Champagne bude více místa mezi řádky. Tohle téma je složité a obsáhlé a budu se mu ještě věnovat, dnes tedy jen ve velké zkratce k čemu došlo a spíše bez vlastního komentáře. Pěstitelé hroznů si odhlasovali a INAO (Institut National de l’Origine et de la Qualité) schválil zavedení „vignes semi-larges“ (VSL). Což v podstatě znamená, že více než sto let platný maximální rozestup mezi keři na 1.5 metrech může být navýšen až na 2.2 metru. Podle syndikátů pěstitelů tato změna umožní snáze se odpoutat od používání herbicidů a snížit množství pesticidů a také emise oxidu uhličitého. Vše závazky, které si pěstitelé dali. O kolik je ovšem hodně sporné, protože ne každý začne klučit/přesazovat. Odpůrci VSL argumentují tím, že hlavním důvodem úpravy je ušetřit a tahle změna je jen „salámovou metodou“ jak postupně dospět k povolení mechanizované sklizně (všechno hrozno v Champagne musí dnes být sklízeno ručně). A že bude mít negativní vliv na kvalitu šampaňského. Mezi odpůrci je mnoho mých oblíbených pěstitelů a skvělých vinařů, kteří na vinicích žádné změny neudělají, ale bojují za image a kvalitu z vín regionu jako celku…

V Pekingu otevře v roce 2024 gigantické vinné muzeum, Universal Wine Museum. Bude to, k mému velkému překvapení, až druhé největší na světě, celková plocha má být okolo 18 tisíc metrů čtverečných. Spolupracují na něm s Cité du Vin de Bordeaux a nemá jít jen o „pobočku“ nebo nějakou kopii, ale tematicky podobnou záležitost přizpůsobenou místnímu trhu a jeho zvláštnostem.

Nejdražší vína světa podle Wine Searcher? Dominance Burgundska a několika tamních zásadních jmen (Leroy, DRC, Roumier, Leflaive) nepřekvapí, ale v první desítce je i jeden ryzlink. „Podezřelých“ není mnoho a je to samozřejmě Egon Müller a jeho Scharzhofberger Trockenbeerenauslese.

Komentáře používají Disqus